Τις προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού «Νέα Επιμελητηριακή Δράση» παρουσίασε σήμερα το απόγευμα ο επικεφαλής και υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Δημήτρης Αδάμ. Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Λάρισας . Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, "βασικό μας μέλημα είναι η στήριξη του επιχειρηματία της Λάρισας", ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά και στους πέντε πυλώνες που θα στηριχτεί το σχετικό εγχείρημα.
Αναλυτικά στην ομιλία του ο κ. Αδάμ ανέφερε τα εξής:
Παρουσιάζουμε σήμερα τις βασικές προγραμματικές θέσεις του Συνδυασμού Νέα Επιμελητηριακή Δράση.
Θέσεις που προέκυψαν από την εμπειρία και τη διαβούλευση, τόσο των μελών του Συνδυασμού μας, όσο και τις επαφές με επιχειρήσεις της περιοχής μας, αλλά και με τα Επιμελητήρια άλλων περιοχών της χώρας, με τα οποία συνεργαζόμαστε άριστα τα τελευταία χρόνια.
Για μας η συγκρότηση ενός προγράμματος είναι η κορυφαία λειτουργία του Συνδυασμού μας, αφού αποτελεί την δέσμευση όλων μας για τη θητεία που έρχεται, ώστε να παίξουμε το ρόλο μας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας του νομού μας.
Στο πρόγραμμά μας αποτυπώνονται θέσεις που στοχεύουν στη στήριξη της τοπικής αγοράς, του αγροτοδιατροφικού τομέα, του τουρισμού και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων καθώς και της νεανικής επιχειρηματικότητας.
Θέσεις που είναι τεκμηριωμένες, κοστολογημένες και κυρίως εφαρμόσιμες στη θητεία που έρχεται. Με την υλοποίηση του προγράμματος μας, είμαστε βέβαιοι πως η επιχειρηματικότητα θα βρει το ζωτικό χώρο που χρειάζεται και θα κατακτήσει τη θέση που της αξίζει τόσο σε επίπεδο χώρας, όσο και στον διεθνή ανταγωνισμό.
Αν αξιοποιήσουμε τις ικανότητες μας και βρούμε το θεσμικό περιβάλλον που χρειαζόμαστε, τότε είμαστε βέβαιοι πως ο Λαρισαίος επιχειρηματίας, όχι απλώς δεν έχει να φοβηθεί τίποτα στον ανταγωνισμό, αλλά θα μεγαλουργήσει, όπως άλλωστε έκανε πολλές φορές στο παρελθόν.
Καλούμε τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρα να δει τις θέσεις και τις προτάσεις μας. Καλούμε όλους τους επιχειρηματίες να πλαισιώσουν το Επιμελητήριο της Λάρισα και την επομένη των εκλογών. Να συμπτύξουμε τις δυνάμεις μας, να οργανώσουμε τη δράση μας και να κάνουμε αυτό που χρειάζεται η επιχειρηματικότητα:
Να προχωρήσουμε μπροστά στη νέα εποχή με αυτοπεποίθηση, με όραμα και στόχους, αλλά και με εργαλεία τέτοια που θα ξαναφέρουν τις επιχειρήσεις μας αλλά και την οικονομία της χώρας εκεί που πρέπει να βρίσκεται. Αλλά κυρίως θα επαναφέρουν το χαμόγελο στα χείλη των ανθρώπων που δημιουργούν τον πλούτο της χώρας, που επιχειρούν και αναπτύσσονται.
ΒΑΣΙΚΟ ΜΑΣ ΜΕΛΗΜΑ - ΣΤΟΧΟΣ
Η Στήριξη στην πράξη του Επιχειρηματία της Λάρισας!
Η επιχειρηματικότητα και κατ’ επέκταση τα Επιμελητήρια τα αμέσως επόμενα χρόνια δεν χρειάζονται -κατά την άποψη μας- υπερφίαλα και τελικώς ανεφάρμοστα προγράμματα δράσεις.
Δεν βρισκόμαστε εδώ σε μια «πασαρέλα» προτάσεων και ιδεών.
Το Επιμελητήριο Λάρισας και ο επιχειρηματίας της περιοχής μας χρειάζεται ένα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα δράσης, ένα πρόγραμμα δράσης που θα μπορεί να παρακολουθεί την υλοποίηση του και να αξιολογεί τα αποτελέσματα του.
Όπως ήδη γνωρίζεται μέσα από τη διαβούλευση μας


Ο στόχος μας υλοποιείται πάνω σε 5 βασικούς πυλώνες.
❶Στήριξη Τοπικής Αγοράς
● Υλοποιούμε άμεσα την μελέτη για το openMall.
● Πραγματοποιούμε συνεχείς επικοινωνιακές παρεμβάσεις για την στήριξη της τοπικής αγοράς και τον προσανατολισμό στα τοπικά καταστήματα και υπηρεσίες.
● Πραγματοποιούμε οργανωμένες παρεμβάσεις για την τήρηση όλης της προβλεπόμενης νομοθεσίας όσον αφορά τα πολυκαταστήματα.
● Εκπονούμε και εφαρμόζουμε επικοινωνιακή στρατηγική και στα σχολεία με ομιλίες και εκδηλώσεις για τη στήριξη των τοπικών προϊόντων.
● Εκμεταλλευόμενοι κοινοτικούς πόρους δημιουργούμε μόνιμο εκθετήριο τοπικών προϊόντων και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους άλλους τοπικούς φορείς ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο.
Αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητας των εδρών των παραρτημάτων του Επιμελητηρίου εκπονούμε ολοκληρωμένη μελέτη για τις ρεαλιστικές δυνατότητες ανάπτυξης και προσανατολισμού των τοπικών αγορών Αγιάς, Ελασσόνας. Τύρναβου , Φαρσάλων.
Στηρίζουμε τους ασφαλιστές στις διεκδικήσεις τους έναντι των Τραπεζών.
❷ Στήριξη Αγροδιατροφικού τομέα
● Δημιουργούμε σε συνεργασία με τις αγροτικές ενώσεις τμήμα Αγροτών.
● Ενεργοποιούμε άμεσα την μελέτηπου υπάρχει στο Επιμελητήριο  για το ηλεκτρονικό Δημοπρατήριο.
● Συμμετέχουμε οργανωμένα σε Anuga+ Seal και μετά σε  όποια άλλη οργανωμένη και αποτελεσματική  έκθεση  στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.
● Δημιουργούμε ΑγροτοδιατροφικόCluster στη Λάρισα.
● Προωθούμε σχέδιο Marketing για τα τοπικά προϊόντα ΠΟΠ – ΠΓΕ,προϊόνταφέτα, χαλβάς Φαρσάλων, κρασί, τσίπουρο, κατσικάκι Ελασσόνας  κλπ.
● Στηρίζουμε τους τοπικούς μελισσουργούς.
-Στηρίζουμε όλους τους καλλιεργητές που δραστηριοποιούνται σε νέες καλλιέργειες όπως τα αρωματικά φυτά και τα superfunds.
❸Στήριξη των προσπαθειών στην ανάπτυξη του Τουρισμού
● Ενεργοποιούμε άμεσα το τμήμα τουρισμού του Επιμελητηρίου.
● Στηρίζουμε τους επιχειρηματίες του τουρισμού μέσω της υποστήριξης των συλλόγων τους.
● Υλοποιούμε άμεσα τις προτάσεις του ΟΛΚΙΣ, του συλλόγου καταστηματαρχών παραλίωνκαι του συλλόγου ξενοδόχων παραλίων.
● Στηρίζουμε τις συμμετοχές σε εκθέσεις στο εξωτερικό.
Συμμετέχουμε και ενδυναμώνουμε κάθε προσπάθεια που οδηγεί  σε  αξιοποίηση  των  συγκριτικών  μας  πλεονεκτημάτων  σε  νέες  μορφές  τουρισμού  όπως  ο  ιαματικός, ο θρησκευτικός,  ο  περιπατητικός  τουρισμός
❹Στήριξη των προσπαθειών για εξαγωγές.
● Υλοποίηση ολοκληρωμένου προγράμματος στήριξης εξαγωγέων.
● Υλοποίηση προγράμματος στοχευμένης παρουσίας σε εκθέσεις.
● Ενεργοποίηση του κυκλώματος των Πρεσβειών.
● Αδελφοποίηση με Επιμελητήρια της Ευρώπης για τεχνογνωσία.
● Κατασκευή ιστοσελίδας σε πολλές ξένες γλώσσες.
● Καταγραφή και στόχευση όλων των εξαγώγιμων προϊόντων της περιοχής.
-Ανανεώνουμε τοsite του Επιμελητηρίου κάνοντας το λειτουργικό με σελίδες που παρέχουν σε  τουλάχιστον 2 γλώσσες πλήρη στοιχεία των μελών μας (φωτό, στοιχεία επικοινωνίας, προϊόντακλπ)
❺ Στήριξη της Νεανικής Επιχειρηματικότητας
● Καθιερώνουμε βραβεία Νεανικής Επιχειρηματικότητας.
● Δημιουργούμεθερμοκοιτίδα στα πρότυπα της σχετικής δημιουργίας της Θερμοκοιτίδας του ΕΒΕΑ.
● Οργανώνουμε ενημερωτικές εκδηλώσεις για την επιχειρηματικότητα.
● ΔημιουργούμεΓραφείο υποδοχής και στήριξης  νέων επενδύσεων.
-Ενεργοποιούμε άμεσα την Αναπτυξιακή Εταιρεία του  Επιμελητηρίου μας με συγκεκριμένους στόχους και δράση
-Δημιουργούμε μητρώο μεντόρων και συμβούλων επιχειρήσεων
Εφαρμόζουμε πολιτική ανοιχτής διοίκησης!
-Είμαστε  ανοιχτοί σε συνεργασίες και σε προτάσεις.
-Όποια ιδέα και πρόταση κατατίθεται θα αξιολογείται στα όργανα διοίκησης του Επιμελητηρίου και στο  βαθμό που αποφασιστεί η υλοποίηση της θα  υποστηρίζεται  ολοκληρωμένα χωρίς άλλες διατυπώσεις  και  δυσκολίες
Πιστεύουμε ότι μόνο η συνεργασία του Επιμελητηρίου Λάρισας τηςτοπικής αυτοδιοίκησης, τωνΑΤΕΙ& Πανεπιστημίου, των επιστημονικών και λοιπών φορέωνκαι της κοινωνίας των πολιτών μπορεί να φέρει το ποθητό αποτέλεσμα για την περιοχή μας.
(*) φωτογραφίες από tinealarissa.gr