Δημόσια παρέμβαση για το θέμα του τσίπουρου και των αμβυκούχων παραγωγών, πραγματοποιεί η βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, που ήδη είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για το θέμα στη Βουλή στις 13/2  και τώρα θεωρεί απαράδεκτη την θέση του υπουργείου στο ζήτημα, καθώς εξαφανίζει τους μικρούς παραγωγούς, προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων της ποτοποιϊας.

Ειδικότερα, στη δημόσια παρέμβασή της, που απέστειλε και στον αρμόδιο Υφυπουργό, ζητώντας άμεσα συνάντηση, τονίζει:

«Η εμμονή της κυβέρνησης να πάψει ο κόσμος να ονομάζει την παραδοσιακή τσικουδιά και το τσίπουρο ...τσικουδιά και τσίπουρο (!) και να τα ζητά εφεξής στα καταστήματα μαζικής εστίασης ως «προϊόντα απόσταξης διημέρων»! ,πέραν του ότι στηρίζεται σε σαθρά επιχειρήματα, είναι και εξοργιστική.

Υπηρετεί ξεκάθαρα συμφέροντα, προσπαθώντας μάλιστα πίσω από τεχνικούς φακέλους να κρυφθεί, αλλά η χαρά...δεν την αφήνει.

Η σχετική απόφαση-εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, νωρίτερα, μέσα στο έτος, και οι προσχηματικοί λόγοι που επικαλείται το Υπουργείο Ανάπτυξης , είναι σαφείς  για το ποια συμφέροντα εξυπηρετούν.

Ουσιαστικά, όπως είχα καταγγείλει και μετά από σχετική μου επίκαιρη ερώτηση που απαντήθηκε στη Βουλή (13/2/2020) από τον αρμόδιο Υφυπουργό, κ. Παπαθανασίου, η κυβέρνηση  δεν διστάζει να εξαφανίσει το παραδοσιακό χύμα τσίπουρο και τσικουδιά και τους παραγωγούς τους, επικαλούμενη φαιδρά επιχειρήματα, περί της υποτιθέμενης μη καθαρότητάς τους, της μικρής ποσότητας κατά την παρασκευή τους κ.α.

Κι όμως, τα προϊόντα αυτά και φτιάχνονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και ονομάζονται έτσι, γενιά προς γενιά...

Τί σημαίνει άλλωστε «παραδοσιακό προϊόν», αν όχι παραδοσιακός τρόπος παρασκευής, παραδοσιακές συσκευασίες, παραδοσιακοί παραγωγοί, παραδοσιακοί τόποι!

Κοντά στους παραδοσιακούς συλλόγους Αμβυκούχων Τυρνάβου, Λασιθίου και Βόλου, τάσσονται και οι αμβυκούχοι της Θράκης, της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας, οι οποίοι νιώθουν το εισόδημά τους να απειλείται, την τεχνογνωσία τους να εξοβελίζεται για χάρη των βιομηχανοποιημένων μεγαλύτερων παραγωγών και την παραδοσιακή τους ενασχόληση να θεωρείται τουλάχιστον …ύποπτη από τα «σαΐνια» του υποτιθέμενου Υπουργείου Ανάπτυξης.     

Δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε γι’αυτούς, αλλά και για το τοπικό αυτό προϊόν που θυμίζει τους παππούδες μας, τα χωριά μας, τα καζαναριά μας, τον τόπο μας, την παράδοσή μας… 

Να σταματήσουν τα ευχολόγια των κυβερνητικών εκπροσώπων και οι ανακοινώσεις του …αέρα!
Καλώ όλους τους βουλευτές του νομού και τους αυτοδιοικητικούς-περιφερειάρχη , δημάρχους , να μεταβούμε στο αρμόδιο υπουργείο άμεσα και να μην φύγουμε, αν δεν βρούμε τη λύση.

Σε τελική ανάλυση είναι αδιανόητο να παλεύουμε για το αυτονόητο: Το τσίπουρο και η τσικουδιά, πρέπει να συνεχίσουν να λέγονται με το όνομά τους…

Γιατί το όνομά τους , είναι η ψυχή τους»