Σε πρόγραμμα παρακολούθησης μέσω δορυφόρων εντάσσεται ο ταμιευτήρας της Κάρλας. Πέραν των συμβατικών μεθόδων παρακολούθησης της ποιότητας νερών του ταμιευτήρα θα εφαρμοστεί παρακολούθηση μέσω των νέων ψηφιακών τεχνολογιών που παρέχουν τα συστήματα απομακρυσμένης παρατήρησης.
Μιλώντας στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΤ η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης κ. Ιφ. Κάγκαλου, σημείωσε ότι το πρόγραμμα έχει αρχίσει να τρέχει τους τελευταίους 6 μήνες και η ελληνική συμμετοχή είναι ιδιαίτερη σημαντική αφού αφορά την παρακολούθηση ενός λιμναίου συστήματος και όχι ενός παράκτιου συστήματος, όπως γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Εκτός από τις επίγειες μετρήσεις που πραγματοποιούμε, εξήγησε η κ. Κάγκαλου, μέσω των δορυφόρων μετράμε και κρίσιμες παραμέτρους όπως αυτές του ευτροφισμού στην λίμνη και στόχος μας είναι να μπορέσουμε να πάμε και σε άλλες παραμέτρους κλειδιά για το οικοσύστημα, όπως το φυτοπλαγκτόν.
Το πρόγραμμα Med-Interreg “EcoSustain “ προβλέπει την μακροχρόνια παρακολούθηση του συστήματος της Κάρλας και της ευρύτερης περιοχής καθώς και την παρακολούθηση τεσσάρων ακόμη προστατευόμενων περιοχών NATURA σε ισάριθμες Ευρωπαϊκές Χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Κροατία, Βοσνία- Ερζεγοβίνη).
Το πρόγραμμα από Ελληνικής πλευράς υλοποιείται από την Πολυτεχνική Σχολή του ΔΠΘ με Επιστημονική Υπεύθυνη την Καθ. Ιφιγένεια Κάγκαλου και την εταιρεία δορυφορικών συστημάτων ΑΡΑΤΟΣ ενώ τελικός χρήστης των αποτελεσμάτων του έργου θα είναι μεταξύ των άλλων εταίρων και ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας.
ert.gr