Δύο εξαιρετικές μουσικές παραστάσεις αφιερωμένες σε Έλληνες Κύπριους δημιουργούς και Ελλαδίτες και Κύπριους ερμηνευτές πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα. Η πρώτη στο Δημοτικό Θέατρο Τυρναβου και η δεύτερη στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Συμμετείχαν η Μικτή Χορωδία «Ηρακλείδες» του Μορφωτικού - πολιτιστικού Συλλόγου Πλαταμώνα υπό τη διεύθυνση του Θέμη Σαμαντζή, το νεοσύστατο και το Ορχηστρικό Σύνολο Ποικίλης Μουσικής της Φιλαρμονικής του Δήμου Τυρνάβου. Οι ερμηνείες των Αχιλλέα Κωτσόπουλου, Πάνου Κράϊα και Ελένης Μπαρδάνη έδεσαν αρμονικά με το ορχηστρικό σύνολο και τη χορωδία και έκαναν το κόσμο να χειροκροτεί ακατάπαυστα, ενώ το χορευτικό τμήμα των Κυπρίων υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου Γιώργου Τσιπλακούλη ήρθε να ολοκληρώσει την όμορφη αυτή εκδήλωση, που σκηνοθέτησε υπέροχα ο Δημήτρης Φωτίου, με υπεύθυνο διοργάνωσης τον Αυγουστίνο Αυγουστή.
Η σκέψη υλοποίησης ανήκει στον Σύλλογο Κυπρίων Νομού Λάρισας. Ψυχή της εκδήλωσης ο Μαέστρος Θέμης Σαμαντζής. Οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούσαν διακαή πόθο και ένα όνειρο για τον Σύλλογο μας δήλωσε με νόημα ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας κ. Αυγουστής στον σύντομο χαιρετισμό του πριν την έναρξη κάθε εκδήλωσης. Χαιρετισμούς απεύθυναν ακόμα εκ μέρους του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού  ο αντιπεριφερείαρχης κ. Αθανάσιος Παιδής και ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης στη Λάρισα τιμήθηκαν με ειδική πλακέτα από τον Σύλλογο Κυπρίων Νομού Λάρισας ο Μαέστρος Θέμης Σαμαντζής, ο χοροδιδάσκαλος Γιώργος Τσιπλακούλης και ο πατέρας του Μαέστρου, Κωνσταντίνος Σαμανζής που το μαύρο καλοκαίρι του 1974, ως ένας πιστός Στρατιώτης και Αληθινός Πατριώτης βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του μετώπου να υπερασπίζεται μαζί με τους υπόλοιπους συμπολεμιστές του από τους Τούρκους εισβολείς τις προδομένες από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδας, Κυπριακές Θερμοπύλες.


Ειδική αναφορά έγινε στη ζωή και στο έργο του Ήρωα ποιητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη, που στάθηκε μέχρι τέλους πιστός στην αγάπη του για την Ελλάδα και επισφράγισε με τη θυσία του το πνεύμα και το νόημα της ποιητικής του μαρτυρίας. Ένας νέος που μόλις πρόλαβε να ενηλικιωθεί, όταν η βασίλισσα Ελισάβετ, παρά την διεθνή κατακραυγή, υπέγραφε τη θανατική καταδίκη του δια απαγχονισμού! Στίχοι του Ήρωα ποιητή της αγχόνης μελοποιήθηκαν από εξαίρετους μουσικοσυνθέτες .Τα τραγούδια «Λευτεριά», «την Ελλάδα αγαπώ» και «στην Κύπρο σαν θα πάμε», σε στίχους του Ευαγόρα Παλληκαρίδη έδεσαν αρμονικά με «την Εθνική μας μοναξιά» του Φίλιππου Γράψα και Μάριου Τόκα, το «χρυσοπράσινο φύλλο» του Λεωνίδα Μαλένη και Μίκη Θεοδωράκη,  το «σημάδι», τα «δίδυμα φεγγάρια», «τα λαδάδικα», το «όλα σε θυμίζουν», το «καρτερούμε» του μεγάλου μας ποιητή Δημήτρη Λιπέρτη και άλλα πολλά …
Η παράσταση αυτή, το ξεχωριστό αυτό μουσικό ταξίδι συνεχίζει το δρόμο του σύντομα σε άλλα μέρη της Ελλάδας μας. Αρχής γενομένης από την Θεσσαλία, όπως ανέφερε  ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αθανάσιος Παιδής που δηλώνει εντυπωσιασμένος από την υψηλή ποιότητα της. 
Ο κόσμος που παρακολούθησε τη συναυλία είχε τη δυνατότητα αντί εισιτηρίου να προσφέρει τρόφιμα που θα διατεθούν σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
Την εκδήλωση στη Λάρισα παρακολούθησαν ο Διοικητής 1ης Στρατιάς κ. Δημόκριτος Ζερβάκης, οι αντιπεριφερειάρχες κ. Χρ. Καλομπάτσιος και Θανάσης  Παιδής, εκπρόσωποι της Ιεράς Μητροπόλεως, του Δικηγορικού Συλλόγου και πολλών άλλων φορέων και οργανώσεων της πόλης.
Χορηγοί αυτής της σπουδαίας πρωτοβουλίας ήταν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Τυρνάβου, ο Δήμος Λάρισας και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού.