Εκ νέου παρεμβαίνει με ερώτησή της στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη προς τους συναρμόδιους Υπουργούς  Εσωτερικών, κ. Π. Θεοδωρικάκο και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση, σε σχέση με την ανάγκη στήριξης του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι’’, αλλά και της προστασίας των εργαζομένων, όπως και των ωφελούμενων, εν μέσω πανδημίας.

Όπως επισημαίνει η βουλευτής Λάρισας: «Το πρόγραμμα ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’ παρείχε αδιαλείπτως τις υπηρεσίες του σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας σε άτομα τρίτης ηλικίας, ΑμεΑ, καθώς και σε λοιπές ευπαθείς ομάδες, που είχαν σημαντική δυσκολία μετακίνησης από την οικία τους.

Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται σε πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση και τις σχετικές εγκυκλίους εφαρμογής της, η αυτοπρόσωπη παρουσία υπαλλήλων περιορίζεται σημαντικά και ενισχύεται η τηλεργασία και η εκ περιτροπής εργασία.

Σε αυτό το δεύτερο και πιο έντονο επιδημιολογικά κύμα της πανδημίας, το προσωπικό του προγράμματος ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’ δεν εξαιρείται από τις παραπάνω προϋποθέσεις για τη διασφάλιση των κανόνων προστασίας της υγείας του προσωπικού στο δημόσιο τομέα.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει κρούσματα σε εργαζόμενους – οι οποίοι μάλιστα έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού – σύμφωνα με καταγγελίες, παρατηρείται μια κατά το δοκούν εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας σε υπαλλήλους στους δήμους ανά την Ελλάδα.
To πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και οι εργαζόμενοι σε αυτό, στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται στη χώρα εξαιτίας του δεύτερου κύματος της πανδημίας, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Είναι επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης του προγράμματος με επιπρόσθετο προσωπικό, δεδομένου ότι η απασχόληση στο πρόγραμμα ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’, ανελαστικά, προϋποθέτει τις κατ’ οίκον επισκέψεις των εργαζομένων του για παροχή βοήθειας.

Κατόπιν αυτών των δεδομένων, ρωτώ τους συναρμόδιους κ.κ. Υπουργούς για το αν προτίθενται να εφαρμόσουν πλήρως τον νόμο για την εκ περιτροπής εργασία στο σύνολο των εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», με σκοπό την προάσπιση της υγείας τους και κατ’ επέκταση της δημόσιας υγείας και αν σκοπεύουν να χορηγήσουν έγκαιρα τα απαιτούμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας σε όλους τους εργαζομένους του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».