Για το νομοσχέδιο ΝΣ «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη , τοποθετήθηκε με ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής, η βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, τονίζοντας , μεταξύ άλλων:

«Επιλέξαμε να είμαστε χρήσιμοι κι όχι λαϊκιστές, επιλέξαμε συνειδητά τον δρόμο της ευθύνης, τον δύσκολο δρόμο της συνέπειας απέναντι στο σύγχρονο δημοκρατικό κράτος, στο κράτος δικαίου που αξιώνει να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα όλων – και των διαδηλωτών και των πολιτών - κι όταν αυτά συγκρούονται, να ρυθμίζονται από θεσμικούς εγγυητές.

Κατ’ ουσία αλλάξαμε ριζικά το αρχικά αστυνομοκρατούμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης» τόνισε συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά πως «μοιραία είμαστε αυτοί που σηκώσαμε το βάρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε αυτό το καθήκον».

Στη συνέχεια, η βουλευτής Λάρισας αναφέρθηκε στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, για την επιλεκτική του μνήμη, όταν λίγο νωρίτερα απευθύνθηκε στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ρωτώντας τον– υποτίθεται – δεικτικά «ανάμεσα σε ποιους κάθεσαι;»:

«Τα μπερδέψατε τα πράγματα με λίγη από δήθεν αβρότητα πρώην συντρόφων μαζί με επίπληξη. Τον μαλώσατε τον Υπουργό. ‘’αγαπητέ Μιχάλη, ανάμεσα σε ποιους κάθεσαι;’’, τον ρωτήσατε. Ίχνος αυτοκριτικής αλήθεια, κύριε εισηγητή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης! Ανάμεσα σε ποιους κάθεστε εσείς και σε ποιους καθίσατε κατά καιρούς; Τη μνήμη μου ανακαλώ και τι να πρωτοθυμηθώ; Να θυμηθώ το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής, ξανά το ΠΑΣΟΚ, την Ώρα Αποφάσεων; Μήπως δεν ήσασταν εσείς Αναπληρωτής Υπουργός του κ. Αβραμόπουλου; Στο ίδιο τραπέζι δεν καθόσασταν με τον κ. Βορίδη στην κυβέρνηση Παπαδήμου;», υπογράμμισε με νόημα η Ευαγγελία Λιακούλη.

Παράλληλα, θύμισε στον ΣΥΡΙΖΑ την αντιφατική στάση του σε σχέση με τις απαγορεύσεις που προβλέπονται από το νομοσχέδιο, λέγοντας: «θυμάστε τις αποφάσεις της αστυνομικής διεύθυνσης επί ‘’αριστερής’’ κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το 2017 όταν ήρθε ο κ. Μακρόν και το 2019 όταν ήρθε η κ. Μέρκελ; Όταν απαγορεύσατε τις συναθροίσεις και τις δημόσιες διαδηλώσεις; Τι έχετε να πείτε γι’ αυτά; Πόσο κοντή μνήμη νομίζετε ότι έχει ο ελληνικός λαός;».

Η Ευαγγελία Λιακούλη ήταν ξεκάθαρη στην ανάλυσή της ως προς τους λόγους, για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να ανεβάσει τους τόνους τόσο πολύ, σε σχέση με το σχέδιο νόμου για τις διαδηλώσεις: «Εγώ προσωπικά συμμερίζομαι όλα τα συγκλονιστικά που συμβαίνουν στο κόμμα σας και στο εσωτερικό του. Γιατί γι’ αυτό βέβαια υιοθετείτε ακραίες θέσεις και βερμπαλισμούς.

Θέλετε μια πολιτική ‘’κολυμβήθρα του Σιλωάμ’’, κι αυτό το νομοσχέδιο είναι μια πολύ καλή ευκαιρία. Όμως ο ελληνικός λαός παρακολουθεί και ζαλίζεται: παραδικαστικά, επιχειρηματικά, κασέτες, τους «White House» Υπουργούς και τον πρώην Πρωθυπουργό στο αέναο παζάρι των ‘’μαγαζιών’’ και των ‘’παραμάγαζων’’!».

Σε σχέση με την στάση του Κινήματος Αλλαγής στο κυβερνητικό νομοσχέδιο η Λαρισαία βουλευτής υπογράμμισε: «το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, κύριε Υπουργέ, είναι δημοκρατική κατάκτηση των πολιτών και θα πρέπει να μείνει αναφαίρετο και αναλλοίωτο. Ήρθε το νομοσχέδιο σας με μια συγκλονιστική ατεχνία και μια πολιτική παρανομία.

Σηκώσαμε τα μανίκια μας και αλλάξαμε τον νόμο. Ζητήσαμε θεσμικές εγγυήσεις για τις συναθροίσεις, εγγυήσεις που δεν υπήρχαν στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου. Και αν δεν υπήρχε το Κίνημα Αλλαγής, το νομοσχέδιο θα περνούσε από την πλειοψηφία έτσι όπως ήρθε: αστυνομοκεντρικό, με καραμπινάτα ζητήματα συνταγματικότητας, ετεροβαρές ως προς τα αντικρουόμενα συμφέροντα των πολιτών.

Καταθέτουμε τροπολογία για το νομοσχέδιο και ζητάμε ονομαστική ψηφοφορία. Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε πλήρως όλα τα συνταγματικά δικαιώματα, τις συλλογικές και ατομικές ελευθερίες ».