Παρέμβαση με ερώτηση στους  Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας, για το θέμα των νεφροπαθών του νομού Λάρισας, πραγματοποίησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, ζητώντας τα συναρμόδια υπουργεία να λύσουν το κατεπείγον πρόβλημα των νεφροπαθών του νομού, οι οποίοι, εκτός του σοβαρού θέματος υγείας τους, αντιμετωπίζουν μεγάλο οικονομικό ζήτημα, καθώς το κόστος των μετακινήσεών τους για αιμοκάθαρση είναι για τους περισσότερους απαγορευτικό.

Μεταξύ άλλων, η Λαρισαία βουλευτής στην ερώτησή της επισημαίνει τα εξής: 

«Στο νομό Λάρισας, περίπου τριακόσιοι άνθρωποι δίνουν καθημερινά μάχη λόγω της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου (ΧΝΝ). Δυστυχώς όμως, πολλοί εξ ΄αυτών – ιδίως αυτοί που προέρχονται από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του νομού - καλούνται να αντιμετωπίσουν, εκτός από το σοβαρότατο θέμα της υγείας τους και επιπρόσθετο οικονομικό ζήτημα, λόγω των μετακινήσεων στις οποίες υποχρεούνται τις περισσότερες ημέρες του μήνα.

Συγκεκριμένα, η αποζημίωση οδοιπορικών που αφορούν τη δωρεάν μεταφορά των ασθενών στις πλησιέστερες Μονάδες Αιμοκάθαρσης έχει παραμείνει στάσιμη επί μία δεκαετία, με αποτέλεσμα να κρίνεται πλέον  ανεπαρκής.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσό, που χορηγείται από το Υπουργείο, ανέρχεται στα 115 – 550 ευρώ μηνιαίως (αναλόγως απόστασης του ασθενούς από την πόλη της Λάρισας),ποσά τα οποία ωστόσο δεν επαρκούν για την κάλυψη των σχεδόν καθημερινών αναγκών μεταφοράς των ασθενών με Χρόνια Νεφρική Νόσο, από την στιγμή που χρησιμοποιούν ως αποκλειστικό μέσον μεταφοράς μισθωμένα οχήματα (ΤΑΞΙ), προκειμένου να προσέλθουν στις αντίστοιχες Μονάδες και να υποβληθούν στη θεραπεία τους.

Σε αυτό το θεραπευτικό πλαίσιο, οι ασθενείς είναι αναγκασμένοι να δεσμεύουν τα εν λόγω οχήματα για συγκεκριμένες ώρες – οι περισσότεροι εξ αυτών ακόμη και 24 φορές το μήνα –γεγονός που συνεπάγεται την κατακόρυφη αύξηση του μέσου μηνιαίου κόστους.

Επιπλέον, καταγγελίες ασθενών του ν. Λάρισας με ΧΝΝ κάνουν λόγο και για ελλιπή συντήρηση των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης (χρόνος αποστειρώσεων, φίλτρα κ.λπ.), τα οποία δεν ελέγχονται τακτικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, με αποτέλεσμα την αύξηση της θνησιμότητας των ασθενών που πάσχουν από την συγκεκριμένη ασθένεια.

Ένα οργανωμένο, σύγχρονο κράτος πρόνοιας, κρίνεται, κυρίως από τον τρόπο που διαχειρίζεται ζητήματα που αφορούν σε ευάλωτες ομάδες. Στους Ανθρώπους που δίνουν καθημερινά τον δικό τους επίπονο αγώνα, είναι ελάχιστο χρέος της Πολιτείας να σταθεί δίπλα τους και όχι  να αρνείται πεισματικά να αναμορφώσει εκ νέου το θεσμικό πλαίσιο.

Ζητώ άμεση παρέμβαση για την αύξηση του προβλεπόμενου ποσού μεταφοράς των ασθενών του ν. Λάρισας προς τις αντίστοιχες μονάδες Αιμοκάθαρσης,  έλεγχο των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης και έναρξη επεξεργασίας ενός νέου θεσμικού πλαισίου κινήτρων για τους δυνητικούς δότες νεφρού»