H βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Λάρισας κ. Ευαγγελία Λιακούλη σε μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων αναφέρει τα εξής:

Η 28η Απριλίου 2020 έχει καθιερωθεί από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων.
2.000.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, ένας εργαζόμενος πεθαίνει κάθε 15 δευτερόλεπτα, ενώ το κόστος ανέρχεται στο 4% του ακαθάριστου παγκόσμιου προϊόντος.

Το περιεχόμενο της ημέρας είναι σε κάθε περίπτωση σπουδαίο, αλλά αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα σήμερα, εξαιτίας της πρωτόγνωρης υγειονομικής συγκυρίας, με τους εργαζόμενους στον πυρήνα της.

Αυτό το γεγονός, έχει επιφέρει στους χώρους εργασίας δραματικές αλλαγές,  καθώς απαιτούνται αυστηρά μέτρα ασφαλείας για την προστασία των ίδιων των εργαζομένων, αλλά και των συναδέλφων τους, των συναλλασσόμενων πολιτών κλπ.

Η πανδημία του COVID-19 ανέδειξε με δραματικό τρόπο, ότι χρειαζόμαστε επιπλέον ειδικά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, όχι μόνο στον τομέα της υγείας ,αλλά και όλων αυτών των εργαζομένων που διακινδυνεύουν την ατομική τους υγεία καθημερινά, στη «πρώτη γραμμή».

Είναι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και στα αμαξοστάσια της αυτοδιοίκησης, οι καθαρίστριες όλων των δημοσίων χώρων και των επιχειρήσεων, οι εργαζόμενοι στις μεταφορές, στα ντελίβερι, στην ιδιωτική ασφάλεια, οι αστυνομικοί, οι υπάλληλοι φυλακών και δομών προσφύγων, οι αποθηκάριοι, οι υπάλληλοι των σουπερ μάρκετ και των καταστημάτων που παρέμειναν ανοιχτά, οι υπάλληλοι των logistics και πολλοί ακόμη αθέατοι μαχητές

Σήμερα ο Πρωθυπουργός αναγγέλλει την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων και την επαναφορά μας στην καθημερινότητα.

Φαντάζομαι ότι – μεταξύ άλλων-  θα επαναλάβει όσα ο κ Τσιόδρας είπε, σε σχέση με την απαραίτητη πλέον χρήση μάσκας και αντισηπτικού, για να προχωρήσουμε με ασφάλεια στην επόμενη ημέρα.

Όμως, οι εργαζόμενοι της εξωτερικής φρουράς των φυλακών Λάρισας, αγοράζουν οι ίδιοι τα μέσα προστασίας –μάσκες, γάντια , στολές

Οι εργαζόμενοι δημοσίων φορέων και οργανισμών, αγοράζουν οι ίδιοι τα μέσα προστασίας τους

Οι πολίτες αγωνιούν, διότι η έλλειψη των αντισηπτικών και των μασκών είναι πασιφανής, αλλά προβληματίζει εξίσου η καταλληλότητα των μέσων προστασίας, όπου –εκτός φαρμακείων- αυτά διατίθενται

Οφείλει η Κυβέρνηση να διασφαλίσει την προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας, με την δωρεάν διάθεση όλων των προστατευτικών μέσων, σε κάθε εργαζόμενο και σε  κάθε πολίτη.

Καλά είναι τα ευχολόγια και οι συστάσεις, αλλά στο στάδιο αυτό, απαιτείται πολιτική διαχείρισης της κρίσης, καταρχήν με προμήθεια υλικών προστασίας.

Σε όλους και παντού.

Είναι στοιχειώδης ευθύνη ενός Κράτους πρόνοιας, στοιχειώδης υποχρέωση μιας σοβαρής και υπεύθυνης Πολιτείας»