Την εύλογη απορία της κατέθεσε με γραπτή ερώτηση – παρέμβαση η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση και Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα, σε σχέση με τα «νέα μαθηματικά» που αφορούν τον ΟΑΕΔ, του οποίου οι ανάγκες παρότι αυξάνονται, η κυβέρνηση δια στόματος του Πρωθυπουργού επιλέγει να μειώσει τις εισφορές προς τον Οργανισμό κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες (!)…

Όπως επισημαίνει στο κείμενο της ερώτησής της η βουλευτής Λάρισας, η μείωση των εισφορών χωρίς ανάλογη αναπλήρωση των απωλεσθέντων εσόδων του ΟΑΕΔ θα οδηγήσει σε μια δραματική μείωση των συνολικών εσόδων του Οργανισμού από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών (κατά 56%, δηλαδή 1,2 δις ευρώ περίπου ετησίως), ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη του και τη μείωση κατά 0,9 που έχει ήδη νομοθετηθεί και ισχύει από την 1η Ιουνίου.

Η βουλευτής επιμένει όμως πως χωρίς πρόσθετα κονδύλια το άμεσο μέλλον του Οργανισμού θα απειληθεί σοβαρά, καθώς από τα 2,2 περίπου δις που εισπράττει ο ΟΑΕΔ ετησίως, το 1,5 πηγαίνει στα επιδόματα ανεργίας και στα λοιπά πάγια έξοδα και δεν υπάρχει σοβαρό περιθώριο μείωσης των εισφορών.

Παράλληλα, στην παρέμβαση επισημαίνεται πως λαμβάνοντας κανείς υπόψη την κρίση που περνά η Ελλάδα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, θα περίμενε ο σχεδιασμός της κυβέρνησης να είναι άλλος και να προβλέπει τη μετατροπή του ΟΑΕΔ σε κεντρικό επιχειρησιακό βραχίονα για την καταπολέμηση της ανεργίας, διαδραματίζοντας έναν ουσιαστικότερο ρόλο στη λειτουργία της αγοράς εργασίας, διευρύνοντας το φάσμα και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών για τους ανέργους και τις επιχειρήσεις, αλλά και εξυπηρετώντας ταχύτερα τους πολίτες μέσω αυτοματοποιημένων και απλοποιημένων ηλεκτρονικών διαδικασιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τους συναρμόδιους Υπουργούς για το: «1) Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την αποτροπή της επικείμενης συρρίκνωσης των εσόδων και κατά συνέπεια των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ προς τους πολίτες και ειδικά τους ανέργους, λόγω της μείωσης των εσόδων του από την εξαγγελθείσα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις (3) μονάδες από το 2021 και 2) Από που σκοπεύετε να αναπληρώσετε τα έσοδα αυτά, λαμβανομένου υπόψη ότι η απώλεια εσόδων για τον ΟΑΕΔ δεν θα είναι παροδική αλλά μόνιμη;»