Για την ακρίβεια που μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά,συζήτησε στην τηλεοπτική εκπομπήτου Αντ1 «Καλημέρα Ελλάδα» του Γιώργου Παπαδάκη, η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, τονίζοντας πως «υπάρχει θυμός και οργή στους πολίτες,  όμως το βασικότερο είναι ότι υπάρχει πρόβλημα.

Το 1 στα 3 νοικοκυριά δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Εάν η Κυβέρνηση δεν παρέμβει τώρα, θα έχουμε έκρηξη της φτώχιας, ενώ το κοινωνικό κράτος, θα «πάει περίπατο» για την επόμενη 5ετία. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, επειδή δεν ανήκει στη σχολή των ‘άναρθρων κραυγών’, έχει προβεί σε συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες έχει αναλύσει στη Βουλή.

Πριν 15 μέρες κάναμε μια ανοικτή, μεγάλη συζήτηση στο Κοινοβούλιο, σχετικά με την ακρίβεια, όπου εκθέσαμε τις απόψεις και τις θέσεις μας, καταθέτοντας εγγράφως συγκεκριμένες προτάσεις, μιας και η Κυβέρνηση είναι βαρήκοη, με επιλεκτική μνήμη».

Σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να αναχαιτιστεί το πρωτόγνωρο κύμα της ακρίβειας, η Γραμματέας της Κ.Ο. υποστήριξε ότι «όσον αφορά την ενέργεια και το ηλεκτρικό ρεύμα, εμείς θεωρούμε απαραίτητη την παρέμβαση του Κράτους για τον τρόπο κατάταξης των τελών και του κόστους στους λογαριασμούς.

Όταν, μόλις το 30% ενός λογαριασμού είναι το πραγματικό κόστος της ενέργειας, ενώ το 70% αφορά σε τέλη, τότε οφείλεις να παρέμβεις. Το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής ζητά μείωση των τελών, ώστε αυτά να αντιστοιχούν στην πραγματική ενέργεια. Πρέπει, λοιπόν, να έχουμε άμεση ανταπόκριση στο  κατώτατο εισόδημα». 

Παράλληλα, σε σχέση με τη ρύθμιση του ΕΚΑΣ αλλά και τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, η  Ευαγγελία Λιακούλη υπογράμμισε ότι «το ΕΚΑΣ πρέπει να ρυθμιστεί ξανά, δηλαδή ζητάμε ένα νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Όσον αφορά στον ειδικό φόρο κατανάλωσης, ακούγονται φωνές, ακόμα και εντός της Κυβέρνησης, που μιλούν πλέον για το θέμα, ενώ, το προηγούμενο διάστημα, δεν τολμούσαν να το αγγίξουν.

Μελέτες ειδικών επιστημόνων καταδεικνύουν ότι, μέσω μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, θα μπορέσουμε να έχουμε περισσότερα έσοδα και σίγουρα, αντιστάθμιση  Σχολιάζοντας τα περί σύμπτωσης θέσεων με την Αξιωματική Αντιπολίτευση όσον αφορά τα προτεινόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η Γραμματέας της Κ.Ο. επεσήμανε ότι «Αυτοσκοπός του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγή δεν είναι να διαφωνήσει ή να συμφωνήσει με τους άλλους, αλλά να καταθέσει ρεαλιστικές προτάσεις που θα οδηγήσουν τον κόσμο σε ένα καλύτερο μέλλον, με αξιοπρέπεια».

Καταλήγοντας, αναφορικά με την παροδικότητα ή μη του φαινομένου της ακρίβειας, η Ευαγγελία Λιακούλη δεν παρέλειψε να σημειώσει πως «η Κυβέρνηση μιλά για αποκλιμάκωση του φαινομένου, ενώ,ανά δύο μήνες, μεταθέτει το τέλος της κρίσης, όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες τοποθετούν τη λήξη του στα τέλη του 2022. Μέχρι στιγμής, όμως, εις το πηλίκο…μηδέν… Τα πράγματα είναι εξαιρετικά κρίσιμα και προμηνύεται ακόμη μεγαλύτερη έκρηξη του προβλήματος».