Με παρέμβασή της και με την ιδιότητα της εισηγήτριας του Κινήματος Αλλαγής στο νομοσχέδιο του Υπ Εσωτερικών για την ιθαγένεια και την αυτοδιοίκηση, που συζητείται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, παρεμβαίνει η βουλευτής Λάρισας και τομεάρχης Εσωτερικών, Ευαγγελία Λιακούλη, επισημαίνοντας τα εξής:

«Θα λέμε σθεναρά και εμφατικά ΟΧΙ, κάθε φορά που ο κ. Θεοδωρικάκος θεωρώντας ότι «για να κυβερνηθούν οι ΟΤΑ», θα προσπαθεί με νομοθετικές μεθοδεύσεις να ανατρέψει την αναλογικότητα και την αντιπροσωπευτικότητα στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, αποψιλώνοντάς τα και μεταβιβάζοντας αρμοδιότητες στις Οικονομικές Επιτροπές, μετατρέποντας έτσι Δημάρχους και Περιφερειάρχες σε μικρούς «φεουδάρχες».

Ο «καημός» του κ. Υπουργού Εσωτερικών βέβαια εδράζεται σε λόγους πραγματικούς, που δεν είναι άλλοι από την ψευδομεταρρύθμιση του «Κλεισθένη Ι», που διέλυσε την Αυτοδιοίκηση με την «χίμαιρα» της απλής αναλογικής, για την οποία βάσιμα πιθανολογούμε πως εξυπηρέτησε τον απερχόμενο τότε ΣΥΡΙΖΑ και ως τακτική της «καμένης γης».

Η κυβέρνηση τους τελευταίους 15 μήνες προσπάθησε να ανατρέψει το χάος που ο ΣΥΡΙΖΑ της κληροδότησε, με έναν απολύτως μη οραματικό τρόπο. Με έναν τρόπο βέβαια που λίγο – πολύ αναμέναμε από την συντηρητική παράταξη: την εξάλειψη και την πλήρη καταστρατήγηση της αντιπροσώπευσης στον θεσμό της Τ.Α.

Σε αυτό το πλαίσιο, με νομοθετήματά του ο κ. Θεοδωρικάκος οκτώ φορές (!) – η μία αυτές τις ημέρες με το νέο του νομοσχέδιο για την Ιθαγένεια και «λοιπές διατάξεις» – ενισχύει τις τεχνητές πλειοψηφίες στους ΟΤΑ και μεταβιβάζει αρμοδιότητες σε μη αιρετά όργανα όπως η Οικονομική Επιτροπή.

Στο «κυνηγητό ανεμόμυλων» του κ. Σκουρλέτη, ο κ. Θεοδωρικάκος απαντά με «γύψο» στην Αυτοδιοίκηση, με την τελευταία μονίμως ζημιωμένη, μονίμως απούσα από τα πραγματικά προβλήματά της και όχι λόγω δικής της υπαιτιότητας.

Με «φέουδα», «φεουδάρχες» και επιστροφή στην πεπαλαιωμένη αντίληψη του «ενός ανδρός αρχή» στην Αυτοδιοίκηση, όμως, όπως είναι η σκόπευση της κυβέρνησης, δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί ο κατεξοχήν σκοπός της: η οργανική διασύνδεση του δημότη-πολίτη με την κεντρική διοίκηση, μέσω των αιρετών του τόπου του.

Κανείς ωστόσο δεν χρειάζεται να «ανακαλύψει την πυρίτιδα». Το ΠΑΣΟΚ έχει δώσει στα ζητήματα Αυτοδιοίκησης επανειλημμένα εξετάσεις, και αρίστευσε με παραδείγματα λαμπρά: «Καποδίστριας» και «Καλλικράτης».

Αν ο κ. Θεοδωρικάκος δεν μπορεί, μπορεί να τα «κρυφοκοιτάξει» τα γραπτά μας ή ακόμη και να μας ρωτήσει το πως γίνεται…