Γραπτή ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στη Βουλή, δύο χρόνια μετά την καταστρεπτική πυρκαγιά στο Μάτι και τα 102 θύματα που εξακολουθούν να ζητούν δικαίωση, κατέθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη μαζί με σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος, απαιτώντας να αρθεί το πέπλο της συγκάλυψης των υπεύθυνων εκείνης της περιόδου για την καταστροφή.

Η ερώτηση απευθύνεται τόσο στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όσο και σε αυτό της  Δικαιοσύνης και πέραν όλων των άλλων ζητείται και η κατάθεση από πλευράς της νυν κυβέρνησης των πορισμάτων της Πυροσβεστικής για τις πυρκαγιές όχι μόνο στο Μάτι, αλλά και στις παλαιότερες πυρκαγιές στη Μάνη και τα Κύθηρα, μετά τις ανατριχιαστικές αποκαλύψεις της εφημερίδας «Καθημερινή» την περασμένη Κυριακή. 

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και δύο χρόνια - μετά την εθνική συμφορά στο Μάτι και την εκατόμβη νεκρών - δεν υπάρχει ακόμη καμία ένδειξη για το τι έγινε με την περίφημη ΕΔΕ της Πυροσβεστικής για τις τραγικές εκείνες ώρες, ενώ παρόμοια καθυστέρηση παρατηρείται και στα πορίσματα για τη διαχείριση αντίστοιχων παλαιότερων πυρκαγιών. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η Λαρισαία βουλευτής δήλωσε πως όλα συνηγορούν ότι τίθεται ευθέως ζήτημα κριτηρίων, διαφάνειας και αξιοκρατίας στην επιλογή της ηγεσίας και της ανώτερης ιεραρχίας της Πυροσβεστικής τα τελευταία χρόνια, συμπληρώνοντας πως:

«Δεν επιτρέπεται να παίζονται πολιτικά ή άλλα παιχνίδια ιεραρχίας με αντίτιμο ανθρώπινες ζωές, ενώ παράλληλα μια σοβαρή πολική προστασίας παραμένει ζητούμενο, καθώς ακόμη δεν λαμβάνονται μέτρα εκπαίδευσης του πληθυσμού σε οικισμούς που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων, όπως π.χ. ασκήσεις εκκένωσης».

Παράλληλα, με το κείμενο της ερώτησης τίθενται πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα προς τους συναρμόδιους Υπουργούς, όπως:

«α. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ΕΔΕ που διενήργησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι;

β. Υπάρχουν στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος που είναι εμπλεκόμενα στη διαχείριση της πυρκαγιάς στο Μάτι και εν συνεχεία μετακινήθηκαν σε υψηλές πολιτικές και κρατικές θέσεις; Με ποια κριτήρια αποφασίστηκε η αναβάθμισή τους; Τι σκοπεύει να πράξει επ’ αυτού το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη;

δ. Ποιες αλλαγές στον τομέα της διαφάνειας έχει επιφέρει ή προτίθεται να επιφέρει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε διάφορα επιχειρησιακά ζητήματα που αναδεικνύονται από το ως άνω δημοσίευμα (όπως π.χ. υπηρεσιακοί παράγοντες να χρησιμοποιούν κατά το δοκούν τον πυροσβεστικό στόλο, να αποκρύπτονται καταγραφικά μηχανήματα κ.λπ.);

ε. Ποιες αλλαγές εξετάζονται στο σύστημα ανάδειξης της ηγεσίας και εν γένει της ανώτερης ιεραρχίας του Πυροσβεστικού Σώματος στην κατεύθυνση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας;».