Στην ολοκληρωτική ζημιά που υπέστησαν οι παραγωγοί κερασιού στην Αγιά και τον Τύρναβο αναφέρεται σε ερώτησή της η Λαρισαία βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Ευαγγελία Λιακούλη.

Αναλυτικά:

«Υπέβαλα ερώτηση στις 6/5 στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το μεγάλο πλήγμα των φρουτοπαραγωγών του νομού, με καθημαγμένους καταρχήν τους κερασοπαραγωγούς της Αγιάς και του Τυρνάβου, από τον φετινό παγετό του Μάρτη και ζήτησα επίσπευση στις διαδικασίες του ΕΛΓΑ, για την εξατομίκευση των ζημιών.

Για άλλη μια φορά, βρέθηκαν φέτος σε απόγνωση οι φρουτοπαραγωγοί του νομού και μάλιστα σε ομηρία των ολιγωριών του ΕΛΓΑ, ο οποίος μάλλον πλέον αναλώνεται σε μάχες χαρακωμάτων με τους κάθε είδους καλλιεργητές, που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, μόνο και μόνο για να μην τους αποζημιώσει.

Παρά το γεγονός ότι οι δραστηριοποιούμενοι Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού, εξέδωσαν   σχετικές ανακοινώσεις, διατρανώνοντας την ανησυχία τους, λίγο πριν τη συγκομιδή των κερασιών - για τις καθυστερούμενες διαδικασίες του Οργανισμού, τώρα πλέον είναι ορατά τα αποτελέσματα της καταστροφής, «δια γυμνού οφθαλμού»!

Τις τελευταίες ημέρες, με την έναρξη της συγκομιδής των κερασιών σε Αγιά και Τύρναβο, οι παραγωγοί διαπιστώνουν ότι η καταστροφή αυτής της χρονιάς, είναι ολοκληρωτική

«Ούτε κεράσι δεν βρίσκουμε στο δένδρο»  είναι η μόνιμη επωδός των παραγωγών, που πλέον , μέσα σε συνθήκες πανδημίας, καλούνται να συνεχίσουν να παράγουν και να καλλιεργούν τη γη τους, χωρίς καμία βοήθεια και στήριξη της Πολιτείας. 

Ο ΕΛΓΑ από την πλευρά του δηλώνει στους παραγωγούς ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα για το θέμα.

Σε αυτό το πλαίσιο υποβάλω ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ Βορίδη, για άμεση επέμβασή του, με την οποία ζητώ να ξεκαθαρίσει τώρα τη διαδικασία αποζημίωσης των κερασοπαραγωγών και φρουτοπαραγωγών του νομού, την πιθανότητα ένταξης στο πρόγραμμα de minimis και την ειδική επιδότηση των παραγωγών με έκτακτη ενίσχυση, καθώς πρόκειται για ζήτημα επιβίωσης των Ανθρώπων αυτών και των οικογένειών τους»