«Φωτιές» άναψε η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών, στην ερώτηση της βουλευτή Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελίας Λιακούλη, σχετικά με την τύχη των 157 ακινήτων του Νομού Λάρισας , αλλά και των 10119 της χώρας, που δεσμεύθηκαν στο Υπερταμείο, από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ.

Η Λαρισαία βουλευτής, μετά την απάντηση του Υπουργού Οικονομικών , στην οποία γνωστοποιείται ότι η δέσμευση μετά από παράταση της εποπτείας της αρμόδιας επιτροπής του Υπερταμείου, ισχύει, μετά από παράταση, μέχρι αύριο -20/08/2020, κατέθεσε αμέσως νέα ερώτηση και ταυτόχρονα δημόσια παρέμβαση, με την οποία ζητά να πληροφορηθεί , μετά τη λήξη της εποπτείας αύριο, τί προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση και ποιες ενέργειες έχει δρομολογήσει για να αποδοθούν τα ακίνητα στον τόπο μας.

Ειδικότερα, με την παρέμβαση και ερώτησή της, η Ε. Λιακούλη, επισημαίνει:

«Κρίμα τα πανηγύρια και οι χαρές, για το… «τέλος των μνημονίων»!
Τελικώς, μόνο τα έγγραφα, λένε την αλήθεια .

Η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών σε ερώτησή μου για τα 157 δεσμευμένα ακίνητα της Λάρισας και τα 10119 ακίνητα της χώρας , που οι  ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ μέσα σε μια νύχτα, με μια παράνομη απόφαση ντροπής, έβαλαν στο Υπερταμείο, αποκαλύπτει καταρχήν, πως τα όσα διατείνονταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το δήθεν «τέλος των Μνημονίων» ήταν απλώς επικοινωνιακά τεχνάσματα, από την στιγμή που το Μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνεχίστηκε μέσω της «ενισχυμένης εποπτείας» για την χώρα μας!

Στην αφοπλιστική του απάντηση ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρει αυτολεξεί :

«Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο 2018, εκδόθηκε η Εκτελεστική Απόφαση (ΕΕ) 2018/1192 της Επιτροπής της 11ης Ιουλίου 2018, σχετικά με την ενεργοποίηση της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα (Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ L 211/1 EL 22/8/2018) για 6 μήνες. Στα σημεία 12 και 13 του σκεπτικού της απόφασης αναφέρεται η ανάγκη συνέχισης και ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων και υλοποίησης δράσεων. Η ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα έχει έκτοτε παραταθεί με πιο πρόσφατη την Εκτελεστική Απόφαση (ΕΕ) 2020/280 της Επιτροπής της 20ης Φεβρουαρίου 2020 (Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ L 59/9 EL 28/02/2020) για 6 μήνες...».

Οι έξι μήνες της παράτασης, λήγουν όμως , στις 20/08/2020, δηλαδή αύριο. 

Επανέρχομαι λοιπόν σήμερα, με νέα ερώτησή μου προς  τον κ. Υπουργό Οικονομικών , σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τα  10.119 ακίνητα σε ολόκληρη την επικράτεια, αλλά και τα 157 ακίνητα του ν. Λάρισας, που δέσμευσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ήδη από το καταστροφικό καλοκαίρι του 2015, στο λεγόμενο Υπερταμείο.

Υπενθυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ, και τώρα το Κίνημα Αλλαγής, ποτέ δεν έπαψε να αναδεικνύει το μείζον εθνικό ζήτημα της υποθήκευσης της δημόσιας περιουσίας και να αγωνίζεται να ανατρέψει αυτή την απόφαση της υποτέλειας και ντροπής για τη χώρα μας από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Όμως τώρα, έχουμε μια νέα κυβέρνηση, που εκτός από την  πράγματι εργώδη προσπάθεια για την  ταυτοποίηση των 10.119 ακινήτων της επικράτειας, δεν έχουμε ακούσει καμία πρότασή της για το τι σκοπεύει να πράξει, ώστε  να λάβει οριστικό τέλος αυτή η διαιωνιζόμενη πράξη υποτέλειας, της υποθήκευσης όλης της περιουσίας του Δημοσίου, για 99 χρόνια ως ενέχυρο, στους δανειστές.

Τώρα  πλέον τα ψέματα τέλειωσαν και δικαιολογίες δεν υπάρχουν για κανένα.

Η  Κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να μιλήσει καθαρά, να αφήσει τις «μισές κουβέντες» και να προβεί στην αποδέσμευση όλων των ακινήτων, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση.

Ζητώ από τον κ Υπουργό Οικονομικών, να μας ενημερώσει άμεσα πώς σκοπεύει να κινηθεί θεσμικά από αύριο πλέον (20η Αυγούστου 2020), οπότε και λήγει η νέα παράταση «ενισχυμένης εποπτείας» από πλευράς της επιτροπής, προκειμένου να αποδοθούν οριστικά τα 10.119 ακίνητα της ελληνικής επικράτειας, αλλά και τα 157 ακίνητα του ν. Λάρισας, πίσω στους πραγματικούς δικαιούχους τους, στις τοπικές κοινωνίες, τους φορείς  και τους πολίτες.

Έχουμε χρέος να παλέψουμε μέχρι το τέλος .
Είναι  χρέος στον τόπο μας και στις επόμενες γενιές», καταλήγει στην παρέμβασή της η κ Λιακούλη .