Ερώτηση – παρέμβαση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, για την ανάγκη κάλυψης των μισθωμάτων στο κλάδο του εμπορίου από την Πολιτεία, κατέθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, στο πλαίσιο παρεμφερών κοινοβουλευτικών δράσεων που έχει αναλάβει για την άμεση ενίσχυση και στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Όπως επισημαίνει η Λαρισαία βουλευτής στο κείμενο της ερώτησής της, είναι απολύτως βάσιμη η κραυγή αγωνίας των Πρόεδρων όλων των Εμπορικών και Επαγγελματικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, οι οποίοι με επιστολή τους ζητούν την κάλυψη του 40% των μισθωμάτων στο κλάδο του Εμπορίου από την Πολιτεία, από την στιγμή που όπως υπογραμμίζουν «η εμπορική μίσθωση αποτελεί τη σημαντικότερη μεταβλητή για το λειτουργικό κόστος των εμπορικών επιχειρήσεων», που συμπιέζονται από τις σημερινές συνθήκες υψηλής οικονομικής επισφάλειας.

Παράλληλα, εκφράζει την απορία της για την «λειψή» πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επέλεξε να μην συμπεριλάβει και το λιανικό εμπόριο στην επέκταση της μείωσης ενοικίου 40% για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, όπως ορθά έπραξε για τις επιχειρήσεις της εστίασης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Κίνημα Αλλαγής επανειλημμένα κατέθεσε επεξεργασμένες, σχετικές προτάσεις προς την Κυβέρνηση, προτείνοντας μείωση των ενοικίων όλων των πληττόμενων επιχειρήσεων κατά 50% για το 2020, με αντίστοιχη προφανώς μείωση του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών, δεδομένου ότι αναγνωρίζει πως η οικονομία έχει περιέλθει σε μία περίοδο κατά την οποία ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων δέχεται τεράστιες πιέσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τους συναρμόδιους Υπουργούς για το αν προτίθενται να επεκτείνουν οριζόντια την πρόβλεψη για επέκταση τη κάλυψης ικανού ποσοστού των εμπορικών μισθώσεων για όλες τις επιχειρήσεις πέραν της εστίασης, καθώς σήμερα κρίνεται η βιωσιμότητά τους με τεράστιο κίνδυνο μαζικής ανόδου της ανεργίας.