Στοχευμένη ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, φέρνοντας στη Βουλή ένα καίριο ζήτημα, αυτό της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5», και του κινδύνου αποκλεισμού από το ευεργετικό αυτό μέτρο, επιχειρήσεων που υπέβαλαν εμπρόθεσμα τα έσοδά τους.

Όπως επισημαίνει η Λαρισαία βουλευτής στο κείμενο της ερώτησής της:

«Τις τελευταίες ημέρες, αρκετές επιχειρήσεις αλλά και Λογιστές - Φοροτεχνικοί, έχουν βρεθεί μπροστά σε ένα σοβαρό ζήτημα που διαπιστώθηκε με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής εσόδων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.

Λόγω του φόρτου εργασίας, και του πολύ περιορισμένου διαστήματος που έπρεπε να γίνουν οι υποβολές, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι η διαδικασία για την κάθε επιστρεπτέα προκαταβολή ήταν διαφορετική, δημιουργήθηκε η εσφαλμένη εντύπωση ότι, όπως ίσχυε κατά την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, αρκούσε η υποβολή των εσόδων σε αρχικό στάδιο (εν είδει εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να μπορέσει να δημιουργηθεί ο αλγόριθμος υπολογισμού του ύψους της ενίσχυσης). Δημιουργήθηκε επίσης η εντύπωση ότι θα ακολουθούσε ξεχωριστή διαδικασία αίτησης κατόπιν παρέλευσης της προθεσμίας.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι πλήθος επιχειρήσεων να μην έχουν την δυνατότητα να λάβουν μέρος στο μέτρο αυτό, κάτι το οποίο εν μέσω πανδημίας και lockdown, είναι απαραίτητο για την επιβίωση τους.

Παράλληλα με την αντιμετώπιση του προβλήματος της Επιστρεπτέας 5 Προκαταβολής, οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα ο κλάδος των Λογιστών – Φοροτεχνικών έχει επισημάνει την ανάγκηνα διορθωθούν εξόφθαλμες αδικίες, που παρατηρήθηκαν στους προηγούμενους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, στον επόμενο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής».

Σε αυτό το πλαίσιο ρωτώ συγκεκριμένα τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών, για το αν θα μεριμνήσει, ώστε η πλατφόμα «myBusinessSupport» για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, να ανοίξει και να δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις στις οποίες έχουν δηλωθεί τα έσοδα, να υποβάλουν την εκδήλωση ενδιαφέροντος, προκειμένου να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους της οικονομικής ενίσχυσης, όπως και αν θα υπάρξει από πλευράς του πρόβλεψη, ώστε η εν λόγω πλατφόρμα, να παραμείνει ανοικτή μετά την οριστικοποίηση των αιτήσεων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, για τη διόρθωση των λαθών όλων των μηνών του 2020, μέχρι την έκδοση της νέας Απόφασης για τον επόμενο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής;

Τέλος τον ρωτώ αν θα φροντίσει στην εξαγγελθείσα Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 να υπάρξει διόρθωση των αδικιών που παρατηρήθηκαν στους προηγούμενους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, όπως επίσης και να ληφθούν υπόψη τα ετήσια έσοδα του 2019 και 2020 (μετά από τις σχετικές διορθώσεις), προκειμένου να αποτυπώνεται η πραγματική μείωση του κύκλου εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων, λόγω της πανδημίας;