Δημόσια παρέμβαση για την στήριξη των Ανθρώπων του Πολιτισμού και των επιχειρήσεών τους, πραγματοποιεί η βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, κρίνοντας απολύτως ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης για τον κλάδο, που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση και προτείνει ολοκληρωμένο πρόγραμμα που ήδη έχει καταρτίσει το Κίνημα Αλλαγής, επισημαίνοντας τα εξής: 

«Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον Πολιτισμό. Αυτό είναι η κληρονομιά της, αυτό είναι η περιουσία της και αν το χάσουμε αυτό, δεν είμαστε ΚΑΝΕΙΣ…»

Με αυτές τις λίγες λέξεις, η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, έδωσε την πραγματική έννοια και σημασία του πολιτισμού, για την χώρα μας .

Ο πολιτισμός μας είναι ο κυτταρικός μας πυρήνας, αλλά και η σταθερή ιστορικά, συνδετική ουσία μας, με τους λαούς του κόσμου. 

Η πανδημία επιφύλαξε ήδη για τους Ανθρώπους του Πολιτισμού, με το πρώτο κλείσιμο των δομών πολιτισμού, ένα καίριο χτύπημα, με ολέθριες συνέπειες και με διακύβευμα, την ίδια την επιβίωσή τους.

Τώρα, με την έναρξη του δεύτερου lockdown, o Πολιτισμός και οι Άνθρωποί του, πλήττονται βάναυσα,  για δεύτερη φορά. 

Δυστυχώς,  αυτό που διαπιστώσαμε, με την πρόσφατη ανακοίνωση των ανεπαρκών οριζοντίων μέτρων από την Κυβέρνηση, είναι ότι δεν υπάρχει καμία πραγματική μέριμνα για τους Ανθρώπους του Πολιτισμού, οι οποίοι αφήνονται οριστικά στην τύχη τους.

Το Κίνημα Αλλαγής, καταθέτει ολοκληρωμένη πρόταση στην Κυβέρνηση, με επεξεργασμένο Ειδικό Πρόγραμμα Στήριξης της Πολιτισμικής Δραστηριότητας, που αφορά τόσο τους εργαζόμενους, όσο και τις επιχειρήσεις και το οποίο πρέπει να ενσωματωθεί ΤΩΡΑ στο πρόγραμμα στήριξηςτων πληττόμενων κλάδων.

Συγκεκριμένα, προτείνουμε: 

•    Ειδικό Ταμείο Αρωγής για τους Ανθρώπους του Πολιτισμού, που μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τα αδιάθετα των πόρων που είχαν δοθεί στην Αυτοδιοίκηση για πολιτιστικές δράσεις (Συνολικά 87 εκ. ευρώ).

•    Προαγορά ειδικών παραστάσεων από το κράτος και μετάδοσή τους τηλεοπτικά ή με live-streaming.

•    Επιδότηση των υποχρεωτικά κενών καθισμάτων, όταν ανοίξουν θέατρα-κινηματογράφοι.

•    Αποζημιώσεις και ενισχύσεις (με την μορφή της αυξημένης επιστρεπτέας κατά 50% προκαταβολής) για τις επιχειρήσεις (θέατρα, κινηματογράφοι, εταιρείες παραγωγής, κλπ).

•    Επιδότηση του 40% των ενοικίων από το κράτος για 6 μήνες.

•    Αναστολή όλων των υποχρεώσεων για εφορείες, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες για 6 μήνες.

•    Αναστολή εξώσεων και πλειστηριασμών.

•    Όσοι εργαζόμενοι τίθενται σε αναστολή εργασίας να παίρνουν το 100% του μισθού τους για κάθε μήνα, με όριο τα 1000 ευρώ

•    Επίδομα ανεργίας για όλους τους εγγεγραμμένους όσο διαρκεί η κρίση

•    Άμεση ολοκλήρωση του Μητρώου των Καλλιτεχνών, ώστε να ενισχυθούν αυτοί που πρέπει.

Ο Πολιτισμός είναι εθνικό κεφάλαιο και η επιβίωση των Ανθρώπων του Πολιτισμού είναι εθνική υπόθεση.

Τίποτε λιγότερο!»