Ως «Κυβέρνηση του ‘’πρωθύστερου’’ και μάλιστα όχι ως σχήμα λόγου, αλλά ως σχήμα έργου» χαρακτήρισε στην Ολομέλεια της Βουλής η Τομεάρχης Εσωτερικών και ειδική αγορήτρια από πλευράς του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, τη ΝΔ εξαιτίας της «σπουδής» να φέρει εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση, χωρίς να έχει προηγουμένως προβεί στις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές, που θα καθιστούσαν την Τ.Α. λειτουργική, οικονομικά ανεξάρτητη και οργανικά διασυνδεδεμένη με την κεντρική εξουσία, προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία για τον τόπο «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση».

«Μέσα στην πανδημία, με καθημερινές ακόμη απώλειες δεκάδων συνανθρώπων, με την κοινωνία σε πολύπλευρη αγωνία και την οικονομία σε διαρκή ύφεση, με τις επιχειρήσεις να προσπαθούν να επανέλθουν, με σοβαρό προβληματισμό για την περιστολή  στοιχειωδών δικαιωμάτων και κατακτημένων ελευθεριών - που μια ιδιότυπη ομηρία των συνθηκών έφερε - συζητούμε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου …την ‘’προτεραιότητα’’ της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλη από ένα νομοσχέδιο που αφορά την αλλαγή στον τρόπο εκλογής του δημάρχου και του Περιφερειάρχη …το 2023!», τόνισε η βουλευτής Λάρισας.

«Δεν υπήρξε εδώ και δύο χρόνια, που κυβερνά η ΝΔ, καμία προσπάθεια σύνδεσης της Αυτοδιοίκησης και της Αποκέντρωσης ως των πλέον αποφασιστικών κρίκων στην αλυσίδα ανάπτυξης της χώρας. Δεν  προηγήθηκε κανένα σχέδιο για την νέα Αυτοδιοίκηση της νέας εποχής, των νέων συνθηκών και των νέων αναγκών. Δεν συζητήθηκε ποτέ το πώς μπορεί, μέσα από τη συμμετοχή των Περιφερειών και των Δήμων, να υπάρξει ουσιαστική απελευθέρωση των δημιουργικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας που θα διασφάλιζαν την παραγωγή νέου πλούτου», υπογράμμισε η Ευαγγελία Λιακούλη.

Παράλληλα, η βουλευτής υπενθύμισε πως «η τόσο η παράταξη του ΠΑΣΟΚ, όσο και του Κινήματος Αλλαγής, στέκεται με ιστορική περηφάνια, αλλά και αδιαμφισβήτητο πολιτικό δικαίωμα απέναντι σε μια τέτοια συντηρητική επιλογή για τον εκλογικό νόμο των ΟΤΑ. Γιατί η μεγάλη, δημοκρατική, προοδευτική παράταξη είναι αυτή που συνδέθηκε με όλες τις μεγάλες αλλαγές που έγιναν στην χώρα και ιδίως τις δημοκρατικές αλλαγές στο κράτος και τους θεσμούς, όταν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις στέκονταν απέναντι, καταψήφιζαν και μιλούσαν για  κατάργηση των αλλαγών που φέρναμε.

Κι όμως, πάνω στις ράγες αυτών των μεγάλων τομών κινείται σήμερα η χώρα. Στις μεγάλες τομές του ΑΣΕΠ, των  ΚΕΠ, της Διαύγειας, αλλά και στη μετατροπή των 6500 Δήμων και Κοινοτήτων, σε σύγχρονους πολιτικούς οργανισμούς αρχικά με τον ‘’Καποδίστρια’’ και στη συνέχεια με τον ‘’Καλλικράτη’’, με 325 Δήμους και 13 Περιφέρειες».

Η Ευαγγελία Λιακούλη, επιπλέον παρατήρησε πως «κατά την περίοδο των δύο τελευταίων κυβερνήσεων, με τον καταστροφικό ‘’Κλεισθένη’’ του ΣΥΡΙΖΑ, αρχικά, αλλά και τη συντηρητικότατη επιλογή της ΝΔ για εκλογή του δημάρχου και του περιφερειάρχη με 43% από την πρώτη Κυριακή, τη μείωση των εκλεγμένων συμβούλων, την αύξηση των παραβόλων, την αδικαιολόγητη αύξηση των υποψηφίων και τέλος τις παλινωδίες σε σχέση με του Προέδρους των Κοινοτήτων τόσο κάτω των 300 κατοίκων, όσο και των άνω των 300, βλέπουμε την ‘’ολική επαναφορά’’ του ελέγχου της Αυτοδιοίκησης από την εκάστοτε κυβέρνηση, μέσω κυρίως εκλογικών νόμων που χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν, ως μηχανισμοί επέκτασης και επιβολής του ‘’μακριού χεριού’’ του κεντρικού κράτους πάνω της. Και αυτό απέχει παρασάγγας από το δικό μας αυτοδιοικητικό όραμα, που θέλει να πάει πέρα από το υφιστάμενο καθεστώς της ‘’Ετεροδιοίκησης’’ στην πραγματική ‘’Αυτοδιοίκηση’’ που μας αξίζει».