«Μιλάμε για ένα  νομοσχέδιο που αφορά στην  προστασία των ζώων και εσείς μιλάτε για δήθεν «συντεχνιακές στρεβλώσεις» που δημιουργούν αντιδράσεις στο νομοσχέδιο. Μα είναι πρωτοφανές! Να συζητάμε για τα ζώα και εσείς να μην έχετε καλέσει τους θεσμικούς φορείς, να μην δέχεστε να τους δείτε, ούτε καν τους κτηνιάτρους, ούτε τα Πανεπιστήμια, ούτε τους Δήμους, δηλαδή κανέναν από αυτούς που καλούνται να εφαρμόσουν το νομοσχέδιό σας. 

Έχουμε μια δομική αντιπαράθεση στο εν λόγω νομοσχέδιο…είστε απέναντι στους φορείς….Τους κλείσατε την πόρτα κατάμουτρα ,τους φερθήκατε με απρέπεια, όπως καταγγέλλουν όλοι» τόνισε εισαγωγικά, κατά τη συζήτηση επί των άρθρων για το νομοσχέδιο για τα ζώα στην αρμόδια επιτροπή, με την ιδιότητα της εισηγήτριας, η Βουλευτής και Τομεάρχης  Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη

Η κ. Λιακούλη έθεσε σοβαρά ερωτήματα, με τα οποία ανέδειξε καταρχήν το μεγάλο ζήτημα της μεταφοράς αυτής της σημαντικής αρμοδιότητας στους Δήμους, χωρίς καμία χρηματοδότηση , λέγοντας χαρακτηριστικά «Αυτή τη στιγμή, για τη χρηματοδότηση των Δήμων  αναφέρεστε σε μια πρώτη πηγή χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και  σε μια 2η πηγή χρηματοδότησης από το “Φιλόδημος ΙΙ”, χωρίς να  ξεκαθαρίσετε, χωρίς να δεσμευτείτε στο Κοινοβούλιο, πότε ακριβώς θα εκδοθεί η νέα Πρόσκληση, των 40 εκατομμυρίων που εξαγγείλατε για το θέμα και ποιοι Δήμοι θα είναι δυνητικοί δικαιούχοι….Μας είπατε ότι «για τις λειτουργικές δαπάνες των ΟΤΑ θα φροντίσουμε να υπάρχει μόνιμη αύξηση των ΚΑΠ, που υπολογίζεται περίπου στα 15 εκατομμύρια ευρώ».

Αφού το αποφασίσατε λοιπόν, γιατί αυτά τα 15 εκατομμύρια δεν τα αναγράφετε μέσα στο Ν/Σ;  Ρητά, να το γράψετε, ότι κάθε έτος θα αποδίδονται 15 εκατομμύρια, επιπλέον των όσων ήδη ισχύουν για τους ΚΑΠ», τονίζοντας εμφατικά ότι «η  θέση του Κινήματος Αλλαγής είναι διαχρονική και σαφής: οι αρμοδιότητες πρέπει να πηγαίνουν χέρι-χέρι με τους αναγκαίους πόρους. Ταυτόχρονα, ξεκάθαρα, με διαφάνεια και ασφάλεια δικαίου».

Στη συνέχεια, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής,  αναφέρθηκε στα μείζονα ζητήματα του νομοσχεδίου που αφορούν στην οριζόντια στείρωση των ζώων, η οποία δεν στηρίζεται σε καμία έρευνα, καθώς και στην εναλλακτική διατήρηση του γενετικού υλικού,  που αμφισβητείται έντονα για την ιατρική πιστότητά της και εγείρει σοβαρά ζητήματα στην κτηνιατρική κοινότητα , ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι  για το θεσμό του αναδόχου υπάρχει σοβαρή διχογνωμία για το τί ακριβώς εξυπηρετεί, αλλά και για τους ερασιτέχνες και επαγγελματίες εκτροφείς, αφού οι διατάξεις που τους αφορούν , ανοίγουν διάπλατα την πόρτα της αδιαφάνειας και της παράνομης εμπορίας  των ζώων.

«Η δομική αντίρρησή μας, είναι η απολύτως αναιτιολόγητη  διάσπαση αρμοδιοτήτων μεταξύ των Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ τα θέματα αφορούν καθαρά το πρώτο,  καθώς άπτονται της  υγείας των ζώων και αυτή η επιλογή σας βάζει απέναντι όλη την κοινωνία,  γιατί είναι μια επιλογή όχι καθαρή....» , δήλωσε καταληκτικά, η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής