Επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Υγείας κατέθεσε η βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, ζητώντας άμεσα διορισμό Διοικητή και Διοικητικό Συμβούλιο στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας , επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Επανέρχομαι για πέμπτη φορά στο θέμα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση, διότι θέλω δια ζώσης να απαντήσει στη Βουλή ο κ Υπουργός .

Είναι κοινό μυστικό πλέον πως όλοι όσοι έχουμε επισταμένα ασχοληθεί με το θέμα, έχουμε χάσει πια την …αθωότητά μας. Μέσα σε συνθήκες πανδημίας, και βαρύγδουπων υποσχέσεων ανάταξης της δημόσιας υγείας και του ΕΣΥ, δεν είναι δυνατόν, να συνεχίζεται η άκρατη αδιαφορία, αλλά και ο κραταιός παραγοντισμός, την ώρα που η, ύψιστης σημασίας για τη Λάρισα, υγειονομική δομή, καταρρέει.

Τι συμβαίνει αλήθεια;

Να υποψιαστώ ότι στην Κυβέρνηση μαλώνετε για τα πρόσωπα και απλώς …παραγοντίζετε μεταξύ σας, αφήνοντας το νοσοκομείο να καταρρέει, ή είναι πιο βαθύ το ζήτημα και στοχευμένα υποβαθμίζετε το νοσοκομείο για να το εξαφανίσετε;

Πριν  από λίγο καιρό ορίστηκε «προσωρινός διοικητής», ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, που γνωρίζει και υπηρετεί το νοσοκομείο, εδώ και δεκαετίες.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι ο εν λόγω Διοικητής βρίσκεται, εγκλωβισμένος σε διαδικασίες και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, χωρίς διοικητικό συμβούλιο, με έλλειμμα προγραμματισμού δράσης - που και μπορούσε και ήθελε ο ίδιος να πραγματοποιήσει – καθώς δεν του επιτράπηκε να  προχωρήσει και να δώσει λύσεις σε συσσωρευμένα προβλήματα, παρά το γεγονός ότι ήδη έχουν διαμορφωθεί, σοβαρές προτάσεις, για το παρόν και το μέλλον του νοσοκομείου.

Συνοψίζω προβλήματα, τα οποία επιβεβαιώνω και από σχετική αυτοψία που πραγματοποίησα τον περασμένο Ιανουάριο στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, και η οποία υπήρξε καθοριστική για να υποβάλλω σειρά επίκαιρων ερωτήσεων κατά το έτος που πέρασε στη Βουλή: η τραγική κατάσταση κλινικών, η έλλειψη τεχνολογικού εξοπλισμού, οι κενές θέσεις ιατρών, όπως και τα έργα που πρέπει να ξεκινήσουν ή να συνεχιστούν.

Να σημειωθεί πως όλα τα ανωτέρω περιγράφηκαν με κάθε λεπτομέρεια στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλά και στην τοπική διοίκηση της 5ης ΥΠΕ και παρότι οι απαντήσεις που δόθηκαν τότε, έκαναν λόγο για άμεση επέμβαση του Υπουργείου Υγείας για την στήριξη και αναβάθμιση του νοσοκομείου, δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτε από αυτά.

Πλέον όλοι έχουμε αντιληφθεί ότι καθόλου τυχαίες δεν είναι κάποιες επιλογές.

Όλοι όσοι εμπλέκονται στο θέμα(διευθυντές, ιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι, πολίτες)  απευθύνουν έκκληση για άμεση επίλυσή του, καθώς το ΓΝΛ καταρρέει.

Εχει κλείσει  ένας χρόνος από τις εκλογές, η κοινωνία υφίσταται τις συνέπειες της πανδημίας και η ηγεσία του Υπουργείου ψάχνει ακόμη… μέλη διοικητικού συμβουλίου για το ΓΝΛ.

Η έλλειψη Διοικητικού Συμβουλίου δεν επιτρέπει την έγκριση Νέου Οργανισμού, τη λήψη  νομότυπων αποφάσεων, όπως και την υποβολή προτάσεων, την ώρα που το ΕΣΠΑ έχει «ανοίξει» και τα έργα που πρέπει να γίνουν στο νοσοκομείο δεν μπορούν να ενταχθούν  στο πρόγραμμα, ελλείψει Δ.Σ.

Απαράδεκτο, τραγικό και ολέθριο. Υπάρχουν ευθύνες τεράστιες στην Κυβέρνηση συνολικά, αλλά και στους καθύλην υπεύθυνους για τη συγκεκριμένη κατάσταση, οι οποίοι έχουν ονοματεπώνυμα»