«Είχαμε πρόσφατα  προειδοποιήσει, ότι έρχεται ένα πρωτοφανές θεσμικό ατόπημα του Υπουργείου Εσωτερικών, με την αδιανόητη μετατροπή διοικητικών υπαλλήλων των δήμων σε δημοτικούς αστυνομικούς, χωρίς να υπάρχει καμία προετοιμασία και καμία εκπαίδευσή τους», επισημαίνει η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας και Τομεάρχης Εσωτερικών Ευαγγελία Λιακούλη, με ερώτηση – νέα παρέμβασή της, που συνυπογράφηκε από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος.

Όπως υπογραμμίζει η Λαρισαία βουλευτής στο κείμενο της ερώτησής της: «Μόλις προ ολίγων ημερών και σε απολύτως, ως συνήθως, άσχετο νόμο , πέρασε τελικά – πάλι με νυχτερινή τροπολογία - διάταξη, η οποία προβλέπει ότι «σε Δήμους που δεν υφίσταται Δημοτική Αστυνομία ή το προσωπικό που υπηρετεί δεν επαρκεί κατά την κρίση του Δημάρχου, δύναται με Απόφαση του Δημάρχου …να ορίζονται «διοικητικοί» Υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ., οι οποίοι θα ασκούν κανονικά, τα καθήκοντα των δημοτικών αστυνομικών!

Παρότι, η νυχτερινή τροπολογία του κ. Θεοδωρικάκου υπέστη νομοτεχνική «βελτίωση» από τον ίδιο, μετά την σφοδρή αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής, ωστόσο ακόμη και με τη νέα της μορφή, οι διοικητικοί υπάλληλοι παραμένουν …δημοτικοί αστυνομικοί με απόφαση Δημάρχου, χωρίς καμία εκπαίδευση, χωρίς ψυχοτεχνικές δοκιμασίες κλπ !

Προφανώς κάτι τέτοιο φαντάζει απίστευτο για τα δεδομένα δυτικής δημοκρατίας, ωστόσο δεν παύει να είναι και αληθινό, με αποτέλεσμα αύριο να δούμε τον υπάλληλο του …ληξιαρχείου, ένστολο αστυνομικό, από την μια μέρα στην άλλη!

Η Ευαγγελία Λιακούλη τονίζει πως πλέον τίθεται σοβαρό θεσμικό ζήτημα, καθώς η παράταξη της ΝΔ κατά τα φαινόμενα διακατέχεται από ιστορικό σύνδρομο «δυσανεξίας» απέναντι στο λειτούργημα των δημοτικών αστυνομικών, αφού και ο κ. Κ. Μητσοτάκης, το 2013, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατάργησε τη Δημοτική αστυνομία μέσα σε μια νύχτα…

Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένου ότι τέτοιου τύπου «ακροβασίες» από πλευράς της κυβέρνησης  καταδεικνύουν μηδενικό ορθολογισμό και ξεκάθαρη έλλειψη ευθύνης απέναντι στο διοικητικό υπαλληλικό προσωπικό των ΟΤΑ, όπως και απέναντι στους πολίτες, η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον Υπουργό ποιοι λόγοι, πέραν των προσχηματικών, υπαγόρευσαν μια τέτοια απολύτως θεσμικά ανορθολογική επιλογή από πλευράς του, όπως κι αν σκοπεύει να ασχοληθεί σοβαρά με την εξεύρεση πόρων, προκειμένου να προσληφθούν δημοτικοί αστυνομικοί ή να μετεκπαιδευτούν δημοτικοί υπάλληλοι στις σχολές Δημοτικής Αστυνομίας που πρέπει να επαναλειτουργήσουν, ώστε να ενισχυθούν οι Δήμοι, που αδυνατούν να παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες στου δημότες τους.