Στον αγιασμό, με αφορμή την έναρξη του νέου δικαστικού έτους , που τελέστηκε  παρουσία του κ. Υπουργού Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνου Τσιάρα, παραβρέθηκε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και μαχόμενη δικηγόρος Λάρισας , Ευαγγελία Λιακούλη.

Η κ.Λιακούλη,  μετά την τέλεση του αγιασμού,  επεσήμανε τα εξής : 

«Η σημερινή μέρα είναι εξόχως σημαντική για όλους τους λειτουργούς απονομής της δικαιοσύνης. Σήμερα ξεκινάει επίσημα η νέα δικαστική περίοδος, η οποία εύχομαι από καρδιάς να διεξαχθεί ομαλά και η επαναφορά της πλήρους λειτουργίας των δικαστηρίων να συνεχίσει απρόσκοπτα. 

Τα τελευταία δύο χρόνια και ο χώρος της Δικαιοσύνης επλήγη, από τη πρωτοφανή πανδημική κρίση που βίωσε όλη η ανθρωπότητα. Στο πλαίσιο αυτό, οι χρόνιες παθογένειές της έγιναν ακόμα πιο εμφανείς και αναδείχθηκαν νέες προκλήσεις, τις οποίες καλούμαστε να επιλύσουμε, εάν θέλουμε να συνεχίσουν οι πολίτες να εμπιστεύονται το θεσμό της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, ο δικηγορικός κλάδος βίωσε την κρίση, σε όλα τα επίπεδα , γεγονός που αφήνει ανοιχτές πληγές, οι οποίες πρέπει να κλείσουν με μέτρα, πρόνοια και βοήθεια από την Πολιτεία.  

Η σημερινή μέρα όμως, είναι σημαντική για ένα ακόμα λόγο, αφού στον αγιασμό για την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας, παραβρέθηκε και ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας, ο οποίος εξήγγειλε την πολύπαθη αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου, σε σύμπραξη με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ένα έργο που έθεσα με ερωτήσεις μου στη Βουλή επανειλημμένα υπόψιν της ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης,  τονίζοντας εμφατικά την αναγκαιότητα αντικατάστασης των στοιχείων αμιάντου που ακόμη βρίσκονται μέσα στα γραφείου του κτηρίου.  

Εκτός από το έργο που εξήγγειλε ο κ υπουργός, απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν : η  αντιμετώπιση της διαφθοράς και η υποχρέωση σεβασμού του ανεξάρτητου ρόλου της Δικαιοσύνης από όλους, χωρίς πολιτικό ρεβανσισμό, η επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης και των διαδικασιών ψηφιοποίησης του συνόλου των διαδικαστικών πράξεων, η άμεση απόσυρση της «πιλοτικής δίκης» στις αστικές υποθέσεις και η έναρξη διαβούλευσης σε νέα βάση, όπως ζητά η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων, είναι τα μεγάλα ζητήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης . 

Το Κίνημα Αλλαγής και ο τομέας Δικαιοσύνης, έχουν κατατεθειμένες τις προτάσεις τους, ώστε η Δικαιοσύνη ως βασικό δομικό εργαλείο της Δημοκρατίας, να αποκτήσει ξανά την χαμένη της αίγλη.

  Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας, με τον οποίο έχουμε αγαστή συνεργασία, έχει αναπτύξει επίσης τις προτάσεις του,  ζητώντας την υλοποίησή τους από την Κυβέρνηση. 

Οι δικαστές, οι δικηγόροι, οι δικαστικοί υπάλληλοι, όλες και όλοι όσοι λειτουργούμε στο χώρο της δικαιοσύνης έχουμε ευθύνη, ατομικά και συλλογικά, να την προστατεύσουμε, υπηρετώντας την με ήθος, αρετή, υπομονή και αγάπη. 

Χωρίς Δικαιοσύνη δεν υπάρχει Δημοκρατία, δεν υπάρχει οργανωμένη πολιτεία, ή, όπως σοφά επεσήμανε ο Ζ. Φρόιντ, «το πρώτο προαπαιτούμενο του πολιτισμού, είναι η Δικαιοσύνη».