Νέα ερώτηση και δημόσια παρέμβαση προκάλεσε η απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού κ Μενδώνη, σε ερώτηση της βουλευτή Λάρισας του  Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελίας Λιακούλη, που αφορούσε στην δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επαγγελματίες μουσικοί, καθώς ο  κλάδος τους έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία του κορωνοϊού .

Η Λαρισαία βουλευτής εκτιμά «γενικόλογη και άνευ πρακτικού αντικρίσματος» την απάντηση της Υπουργού και καταθέτει νέα ερώτηση για το θέμα, επισημαίνοντας τα εξής :

«Κουβέντα για την ταμπακέρα» δυστυχώς δεν είπε η, αξιοσέβαστη κατά τ’ άλλα, Υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη στην γραπτή της απάντηση σε σχετική μου ερώτηση, για το  «SOS»  που εκπέμπουν οι μουσικοί της Θεσσαλίας, αλλά και ολόκληρης της χώρας, λόγω της «επαγγελματικής καραντίνας», η οποία έχει επιβληθεί στο επάγγελμά τους, εξαιτίας των ειδικών συνθηκών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε μια μακροσκελέστατη, αλλά γενικόλογη απάντηση η Υπουργός Πολιτισμού, αφού παρέθεσε «πλήθος μέτρων», τα οποία έχουν ληφθεί για την υποτιθέμενη ανακούφιση των επαγγελματιών της μουσικής, στην ουσία, απάντησε στους εκπροσώπους της Πανθεσσαλικής Ένωσης Επαγγελματιών Μουσικών ότι έλαβε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα …μέχρι και το Μάιο του 2020, βολικά ξεχνώντας βέβαια πως πλέον πλησιάζουμε στο τέλος Αυγούστου, μιας πολιτιστικά απολύτως «νεκρής» θερινής περιόδου…

Απαντά η κ. Μενδώνη επίσης ότι εφεξής: «το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποφάσισε να κατανείμει 1.350.000 ευρώ από πόρους του Υπουργείου στις Περιφέρειες, προκειμένου να διατεθούν για συναυλιακές εκδηλώσεις εντός του θέρους 2020», από τα οποία το …δυσθεώρητο ποσό «των 100.000 ευρώ θα κατευθυνθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας» (!)…

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι οι επαγγελματίες μουσικοί όλης της χώρας (παραδοσιακοί, έντεχνοι, λαϊκοί), συμπεριλαμβανομένων των Θεσσαλών συναδέλφων τους, προγραμμάτισαν διαμαρτυρία στην Αθήνα στις 24 Αυγούστου, όπως και αύριο , 26 Αυγούστου,  στη Λάρισα στις 7.30μ.μ. στην πλατεία Λαμπρούλη στο Φρούριο Λάρισας, αξιώνοντας την ουσιαστική πλέον στήριξη της Πολιτείας, από την στιγμή που διαπιστώνουν και οι ίδιοι πως η κυβέρνηση άφησε τον κλάδο τους στον «αυτόματο πιλότο» σε μια πτήση που δεν οδηγεί πουθενά...

Και δεν οδηγεί πουθενά βεβαίως γιατί ένα εφάπαξ «800άρι ευρώ» του Μαΐου δεν επαρκεί για να συντηρήσει τους επαγγελματίες μουσικούς και τις οικογένειές τους για ένα εξάμηνο και πλέον, όταν οι γάμοι (δικαιολογημένα) δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 50 άτομα, όταν τα περίφημα καλοκαιρινά πανηγύρια (δικαιολογημένα) τελούν σε αναστολή μέχρι νεωτέρας, όταν  τα μουσικά μεζεδοπωλεία και τα λοιπά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με μουσική (δικαιολογημένα) κλείνουν στις 12 το βράδυ.

Αδικαιολόγητη και έκθετη είναι, ωστόσο, η κυβέρνηση, που δεν εντάσσει τον συγκεκριμένο κλάδο πολιτισμού στο μηνιαίο επίδομα των 534 ευρώ, για την  οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων που έχουν ενταχθεί στον «Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», προκειμένου να εξασφαλίσουν στοιχειωδώς τα προς το ζην.

Με νέα μου παρέμβαση – ερώτηση προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού, αφού η απάντησή της σε προηγούμενη ερώτησή μου είναι διαδικαστική και αφήνει τον κλάδο στον ‘’αυτόματο πιλότο’’, ζητώ από τα συναρμόδια Υπουργεία για πολλοστή φορά την ουσιαστική και συνεχή στήριξη των επαγγελματιών μουσικών, που σε ολόκληρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας αριθμούν περί τις 1000 οικογένειες - και 400 περίπου στη Λάρισα.

Έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία, αλλά και από τη ματαίωση όλων των εκδηλώσεων του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα να τίθεται πλέον θέμα επιβίωσής τους.

Η «επαγγελματική καραντίνα» που τους έχει επιβληθεί δεν μπορεί να σημαίνει και «καραντίνα από την ζωή».
Κάντε κάτι επιτέλους!».