Τιμώντας τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό kaplanon art, φιλοξενεί μέρος της περιοδικής έκθεσης «Σπουδή στην Οδύσεια», η οποία εγκαινιάζεται αύριο Παρασκευή 5 Μαΐου στις 8 μ.μ. η ώρα. Πρόκειται για αφιερωματική έκθεση στον σπουδαίο Έλληνα λογοτέχνη, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «Έτους Νίκου Καζαντζάκη», όπως έχει ανακηρυχθεί το έτος 2017 από το Υπουργείο Πολιτισμού με την αφορμή της συμπλήρωσης 60 χρόνων από το θάνατό του. Σκοπός της ομαδικής έκθεσης είναι η ποικιλότροπη αποτύπωση της εμβληματικής μορφής του Ν. Καζαντζάκη, αλλά και η συμβολή στην προβολή του έργου του μέσα από τη ματιά των σύγχρονων δημιουργών.
Το μέρος της έκθεσης «Σπουδή στην Οδύσεια» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και μικτής τεχνικής σύγχρονων καλλιτεχνών. Τα έργα έχουν δημιουργηθεί με βάση τα εννοιολογικά και πραγματολογικά στοιχεία μίας λέξης που ο κάθε εικαστικός έχει επιλέξει από την Οδύσεια του Ν. Καζαντζάκη. Η ιδιαιτερότητα των λέξεων αυτών είναι πως είναι αθησαύριστες, μιας και δεν βρίσκονται σε κανένα λεξικό. Έτσι, συγκροτείται ένα αποτέλεσμα, όπου τα έργα της έκθεσης με τις επιλεγμένες λέξεις αρθρώνουν ένα συλλογικό «Αλφαβητάρι» από το Α έως το Ω. Η έκθεση συμπληρώνεται με προσωπογραφίες του Νίκου Καζαντζάκη, είτε πίνακες είτε γλυπτά πορτρέτα.
Η βραδιά των εγκαινίων θα πλαισιωθεί με ανάγνωση αποσπασμάτων της Οδύσειας από την ηθοποιό Χρυσούλα Χρήστου αλλά και ζωντανή μουσική παρέμβαση.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης παράλληλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σχετικά με τον «ανατρεπτικό» Νίκο Καζαντζάκη.
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί για οργανωμένες επισκέψεις σχολείων με τίτλο «Όταν οι λέξεις γίνουν έργα» (πληροφορίες 2410-623615).
Η έκθεση, η οποία διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό kaplanon art και τελεί  υπό την αιγίδα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, των Εκδόσεων Καζαντζάκη και του Μουσείου Καζαντζάκη, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2016, στην αίθουσα τέχνης ena contemporary. Έκτοτε ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα. Με την επιστροφή της στην Αθήνα, μέρος της έκθεσης θα παρουσιαστεί σε συνέδριο τον Οκτώβριο του 2017 στο Ζάππειο με θέμα «Ο Καζαντζάκης και η Πολιτική» υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Εικαστική επιμέλεια έκθεσης: Νίκη Βλασσιώτου – Παπαδάκη.
Επιστημονική ευθύνη έκθεσης: Δρ. Νίκος Μαθιουδάκης.
Διάρκεια έως 4 Ιουνίου.
Είσοδος ελεύθερη.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 10:00-14:00, 18:00-21:00, Σάββατο-Κυριακή 10:00-14:00.