Ο Σύλλογος  Βλατσιωτών Λάρισας,  σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών, διοργανώνει εκδήλωση – αφιέρωμα στην οικογένεια των Εθνικών Ευεργετών Σίνα το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου και ώρα 07.00 μ.μ. στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας

Φέτος συμπληρώνονται 210 χρόνια από τότε που ο παπα-Γιώργης Σίνας, ο γενάρχης της οικογένειας Σίνα,  άφησε την τελευταία του πνοή στη Βλάστη, όπου κατέφυγε το 1769 μετά την καταστροφή της Μοσχόπολης, μαζί με άλλες οικογένειες Μοσχοπολιτών,  μεταφέροντας πάνω στα άλογα το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Αϊ Νικόλα της Μοσχόπολης. Το μεγάλης αξίας αυτό τέμπλο τοποθέτησε στον ΄Αγιο Νικόλαο της Βλάστης.  Συμπληρώνονται επίσης 160  χρόνια από το θάνατο του εγγονού του ,  Γεωργίου Σίνα και 140 χρόνια από  το θάνατο του δισέγγονού του Σίμωνα Σίνα, Μεγάλων Ευεργετών της Ελλάδας και της Αυστροουγγαρίας. 

Το πρόγραμμα του αφιερώματος περιλαμβάνει ομιλία της διδάκτορος του Πανεπιστημίου της Βιέννης  Ελένης Γύζη  με θέμα : «Από τη Μοσχόπολη στην καρδιά της Ευρώπης».

Κείμενα και ποιήματα, γραμμένα για τους Σίνα, θα αποδώσουν η Νέλλη Βασβατέκη και ο Μιχάλης Παλιός.

Η Ευφροσύνη  Αστ. Κτιστάκη θα εκτελέσει το συμφωνικό έργο «Η Πόλκα των Ελλήνων», που έγραψε ο Γιόχαν Στράους και αφιέρωσε «στην όμορφη Ελληνοπούλα Μαρία Σίνα»,  όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην παρτιτούρα του έργου. Θα συνοδεύσει επίσης στο πιάνο τη σοπράνο Μαρία Ρουκά, τις σπουδάστριες  της μονωδίας του ΔΩΛ Μαρία Μπατσή, Ευαγγελία Παπαδοπούλου  και το μέλος του Συλλόγου Νίκο Παλαιό, σε μελωδίες της εποχής  των Σίνα στη Βιέννη. 

Το συντονισμό της εκδήλωσης έχει η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γίτσα Τζαφέτα. 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συμμετοχή της Αυστριακής πρεσβείας στην Αθήνα,  η οποία θα εκπροσωπηθεί από την πρόξενο κα Evelyn Papadopoulou  και τη συνεργάτιδα της πρέσβειρας της Αυστρίας κα Elfriede Tiefenbacher.

Με το αφιέρωμα αυτό οι διοργανωτές  αποδίδουν  την πρέπουσα τιμή σε κορυφαίες προσωπικότητες της ιστορίας μας και Μεγάλους Ευεργέτες της Ελλάδας και της Αυστροουγγαρίας.