Η λεκτική βία αποτελεί, δυστυχώς, μέρος της ενδοσχολικής ή μη, βίας. Πρόκειται για ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο που αντιμετωπίζουμε καθημερινά γύρω μας και πολύ έντον,α στο διαδίκτυο.  Ως βία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ορίζεται η κάθε σωματική, ψυχολογική και λεκτική κακοποίηση, που δημιουργεί ψυχολογικό ή σωματικό πόνο ή ακόμα δημιουργεί πληγές. Είναι η χρήση μιας μορφής εξουσίας, που επιβάλλεται σε κάποιο θύμα, για να διατηρήσει τον έλεγχο συμπεριφοράς του θύματος, είναι η παραβίαση των δικαιωμάτων του. Επίσης, είναι κάθε συμπεριφορά ή συστηματική συμπεριφορά η οποία εξαναγκάζει, κυριαρχεί ή απομονώνει το θύμα. Σε πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 1 στους 3 μαθητές στην Ελλάδα, δήλωσε ότι έχει πέσει θύμα σε σχολικό εκφοβισμό και 1 στους 2, ότι ήταν μάρτυρας σε τέτοιο περιστατικό. 

Το ΕΠΑΛ Τυρνάβου, σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Παιδιού, το Δίκτυο Νέων Ελλάδας – «Youthnet Hellas» (εταίροι της εκστρατείας «No Hate Speech Movement» του Συμβουλίου της Ευρώπης), το Παγκόσμιο Δίκτυο Νέων «Youth Social Rights Network», το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και τον συνεταιρισμό «ΘΕΣγάλα», διοργανώνουν εκδήλωση, την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 20216, στις 7:00 το απόγευμα, με τίτλο : «Όχι στη βία των λέξεων – Όχι στη ρητορική του μίσους». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Ρωγμή στον τοίχο» από την θεατρική ομάδα ΕΠΑΛ Τυρνάβου και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα τη λεκτική βία. 

Στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων, στις 22 Νοεμβρίου, στις 09:00 το πρωί, ο Συνήγορος του Παιδιού θα επισκεφθεί το 3ο ΓΕΛ Λάρισας και 11:30 θα επισκεφτεί το ΕΠΑΛ Τυρνάβου. Την ίδια ημέρα, εθελοντές του Youthnet Hellas θα πραγματοποιήσουν βιωματικά εργαστήρια, σε ομάδες μαθητών, του 3ου ΓΕΛ Λάρισας με θέμα τη ρητορική μίσους και στις 23 Νοεμβρίου στις 11:00 το πρωί τα βιωματικά εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν σε ομάδες μαθητών του ΕΠΑΛ Τυρνάβου. Οι εκδηλώσεις υλοποιούνται με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.