Ο Δήμος Φαρσάλων σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Βαμβακούς τίμησαν την Κυριακή 2 Απριλίου στη Βαμβακού, τον αγωνιστή του Αγροτικού Κινήματος Ευάγγελο Κομισόπουλο, σε εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του.

Ο Ευάγγελος Κομισόπουλος (1888-1912) υπήρξε πρόεδρος του Συλλόγου Γεωργών Φαρσάλων (1910-12), αγωνιστής και υπέρμαχος της ιδέας της απαλλοτρίωσης των τσιφλικιών του Θεσσαλικού κάμπου.

Την Κυριακή το απόγευμα στις 19:30 στο μνημείο Κομισόπουλου που βρίσκεται στην πλατεία Βαμβακούς τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο Φαρσάλων Άρη Καραχάλιο, τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας Χρήστο Καλομπάτσιο, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας  Βαμβακούς  Κωνσταντίνο Ξυνογαλά,  την Πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Βαμβακούς Μαίρη Φλώρου, τον Πρόεδρο του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακούς  Ηλία Δημόπουλο, τον Αθανάσιο Κομισόπουλο εκπρόσωπο της οικογένειας  Κομισόπουλου και τον Αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών Νικόλαο Παυλονάσιο.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Βαμβακούς. Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Βαμβακούς Μαίρη Φλώρου καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και τόνισε ότι είναι μεγάλη τιμή για τον τόπο μας που για πρώτη φορά  33 χρόνια μετά τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ευάγγελου Κομισόπουλου να γίνεται αυτή η εκδήλωση μνήμης για το συμπατριώτη μας που υπήρξε  πολύ σημαντικός αγωνιστής του αγροτικού κινήματος. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Χρήστος Καλομπάτσιος, ο Αθανάσιος Κομισόπουλος εκπρόσωπος της οικογένειας  Κομισόπουλου και ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακούς  Ηλίας Δημόπουλος.

Στη συνέχεια ακολούθησε  ομιλία με θέμα: «Το αγροτικό κίνημα στην Επαρχία Φαρσάλων στις αρχές του 20ου αιώνα – Ευάγγελος Κομισόπουλος» .Το θέμα  εισηγήθηκε  ο Κωνσταντίνος Δερλός, Εκπαιδευτικός – Πρόεδρος ΟΠΑΚΠΑ Δήμου Φαρσάλων. Στην εισήγησή του παρουσίασε αρχικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς που επικράτησε στο θεσσαλικό κάμπο από την πτώση του Βυζαντίου και την Οθωμανική κατάκτηση ως την απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881 και τις αρχές του 20ου αιώνα. Αναφέρθηκε στη δημιουργία των τσιφλικιών μετά το 1881 και στις σκληρές και εξευτελιστικές συνθήκες διαβίωσης των κολίγων αγροτών. Επισήμανε ότι η συγκέντρωση χιλιάδων στρεμμάτων σε λίγους πλούσιους ιδιοκτήτες και η απάνθρωπη εκμετάλλευση των καλλιεργητών της γης δημιούργησε το Αγροτικό Ζήτημα που οδήγησε στο Αγροτικό Κίνημα και στην ανάληψη δράσης από τους αγρότες . Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα γεγονότα που οδήγησαν στην εξέγερση των αγροτών στην Επαρχία Φαρσάλων και παράλληλα στη σημαντική δράση του Ευάγγελου  Κομισόπουλου από το Μπαϊρακλί (Βαμβακού) Φαρσάλων, φοιτητή της Νομικής , ο οποίος σε ηλικία μόλις 22 ετών (1910) εκλέχτηκε  Πρόεδρος του «Συλλόγου Γεωργών Φαρσάλων». Τόνισε το σπουδαίο ρόλο που έπαιξε ο  Ευάγγελος  Κομισόπουλος στην εξέλιξη του Αγροτικού Κινήματος στην Επαρχία Φαρσάλων αλλά και στον πρόωρο θάνατό του (1912) μετά  την εθελοντική συμμετοχή του στους βαλκανικούς πολέμους. Τέλος  αναφέρθηκε στα γεγονότα που επακολούθησαν ως την οριστική λύση του Αγροτικού Ζητήματος. Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του ο  Κωνσταντίνος Δερλός παρουσίασε πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό από τον τύπο της εποχής (Νόμους – Ψηφίσματα, Τηλεγραφήματα και Αποσπάσματα ομιλιών σε συνέδρια και συλλαλητήρια των αγροτών της Επαρχίας Φαρσάλων).

Ο  Σύλλογος Γυναικών Βαμβακούς  στο τέλος της εκδήλωσης απένειμε τιμητικές πλακέτες  στον Κωνσταντίνο Δερλό που είχε την πρωτοβουλία  για  την οργάνωση της εκδήλωσης και στον Αθανάσιο Κομισόπουλο  εκπρόσωπο της οικογένειας  Ευάγγελου  Κομισόπουλου.  Επίσης  τίμησε  με αναμνηστικούς επαίνους τα μέλη του τότε Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακούς  που με  πρωτοβουλία τους έγινε η προτομή του Ευάγγελου Κομισόπουλου το 1984 και τον τότε Πρόεδρο της Κοινότητας Βαμβακούς Γρηγόρη Δημόπουλο.

Παρόντες στην εκδήλωση  ήταν ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Χρήστος Καλομπάτσιος, ο Αντιδήμαρχος Νίκος Τριανταφύλλου, ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Κώστας Τύμπας, ο Πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ Κωνσταντίνος Δερλός, η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΑ Δέσποινα Συροπούλου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Χριστόδουλος Παπαγεωργίου, Ταστεμίρογλου Σοφία, Μπένου Κωνσταντία, Κική Παναγιωτοπούλου, Χολέβας Ηλίας, Μαρία Ίφου και Γιώργος Αρσενόπουλος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας  Βαμβακούς  Κωνσταντίνος Ξυνογαλάς,  η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φαρσάλων Βάια Παύλου, ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Βαμβακούς Γρηγόρης Δημόπουλος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Βαμβακούς Μαίρη Φλώρου, ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακούς  Ηλίας Δημόπουλος, συγγενείς του Ευάγγελου   Κομισόπουλου, ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών Νικόλαος Παυλονάσιος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φαρσάλων Γιώργος Πιτσάβας, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Χορωδίας Γιάννης Μαλέτσικας, η Πρόεδρος του συλλόγου Φίλων της Φιλαρμονικής Φαρσάλων Γιάννα Αρμανίδη, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.