Στις 14 Νοεμβρίου, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος τιμά τη Λάρισα και τη Θεσσαλία, μία από τις πιο εύφορες περιοχές της Ελλάδας, με μία βραδιά αφιερωμένη στην διατροφική καινοτομία, από την παραγωγή έως την κατανάλωση.

Η εκδήλωση με τίτλο «Η καινοτομία, από τη γη στο πιάτο» διοργανώνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας & το Ινστιτούτο Ανάπτυξης της Επιχειρηματικότητας και θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ., στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΚΟΥΜΑΣ» (28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 9, ΛΑΡΙΣΑ 412 23)

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Οι γαλλικές και ελληνικές καινοτομίες που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μας προσκαλούν να προβληματιστούμε, προκειμένου να οικοδομήσουμε καινοτόμους, βιώσιμους και ανθεκτικούς τομείς γεωργικών προϊόντων διατροφής.

Ερευνητές και νεοφυείς επιχειρηματίες από τη Θεσσαλία και τη Γαλλία θα παρουσιάσουν καινοτόμες πρωτοβουλίες που μετασχηματίζουν τη βιομηχανία γεωργικών προϊόντων διατροφής: παρουσιάζουν τα αντιοξειδωτικά ώστε οι καταναλωτές να φροντίζουν την υγεία τους, δημιουργούν εγκαταστάσεις για προσωποποιημένη επιλογή προϊόντων στο κατάστημα, αλλάζουν την  ζωή των γεωργών διευκολύνοντας την διαχείριση των καλλιεργειών. Εκτός των άλλων  μας παροτρύνουν να επανεξετάσουμε τις συνήθειες παραγωγής και κατανάλωσης με στόχο την βελτίωση τους.

Σας προτείνουμε να ανακαλύψετε, μέσω σύντομων παρουσιάσεων, καινοτομίες με ποικίλες θεματικές:

-    Η δύναμη των αντιοξειδωτικών:

Ο Δημήτρης Κουρέτας είναι ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσιολογίας Ζωικών οργανισμών - Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Δια μέσω μιας καινοτόμου έρευνας, προσδιορίζει τον μοριακό χαρακτηρισμό της ελληνικής διατροφής. Εκπροσωπεί την νεοφυή επιχείρηση Foodoxys,που θα εκπροσωπηθεί από τον Φώτη Τέκοη οποία προτείνει μία προσωποποιημένη προσέγγιση της διατροφής με μεγαλύτερη  συνεισφορά  από αντιοξειδωτικά, μετά από την ανάλυση μίας σταγόνας αίματος από ένα φορητό μηχάνημα σε λιγότερο από 30 λεπτά.

-    Η αυξημένη αξία της σκόνης από νωπό γάλα:

Ο Κωνσταντίνος Πετρωτός, καθηγητής του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας θα παρουσιάσει την έρευνα του σχετικά με την μεγάλη διατροφική αξία για το σώμα για ένα συγκεκριμένο είδος τροφής, το νωπό γάλα, σε μία ειδική μορφή: σε σκόνη.

-    Το προσωποποιημένο σκαν των διατροφικών προϊόντων:

Η Aleksandra Mandic θα παρουσιάσει το Kwalito, μία εφαρμογή που επιτρέπει την σκιαγράφηση του προφίλ ενός συγκεκριμένου καταναλωτή και των διατροφικών περιορισμών: αλλεργίες, χορτοφάγοι, έγκυοι. Η εφαρμογή σκανάρει και επιλέγει γρηγορότερα τα προϊόντα.

-    Η τεχνητή νοημοσύνη στις γεωργικές πρακτικές:

Ο Βαγγέλης Καραθάνος, ιδρυτής της νεοφυούς επιχείρησης Geabit, θα παρουσιάσει το μέλλον της γεωργίας μέσω μιας πλήρους τεχνολογίας με συστήματα επίβλεψης των καλλιεργειών που βοηθά τους γεωργούς αναλύοντας συνεχώς την εξέλιξη των φυτών, προβλέποντας ασθένειες, μετεωρολογικές διαταραχές και ελέγχοντας το πότισμα. 

Στο περιθώριο αυτών των παρουσιάσεων, θα διοργανωθεί μια μικρή έκθεση προϊόντων ώστε το κοινό να ανακαλύψει από κοντά τις καινοτομίες με την παράλληλη προβολή των επιχειρήσεων που συμμετέχουν.

Ο συντονισμός της βραδιάς θα γίνει από την Χρύσα Βουλγαράκη, Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος στη Λάρισα και τον Γιάννη Γιαννακόπουλο, δημοσιογράφο.

Πρόγραμμα της εκδήλωσης

18.30-19.00: Εισαγωγή

Έναρξη της βραδιάς:

-    Χαιρετισμός από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα , το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας.

19.00-20.15: Παρουσιάσεις

-    Φώτης Τέκος εκπρόσωπος της νεοφυούς επιχείρησης Foodoxys.

-    Κωνσταντίνος Πετρωτός,καθηγητής στο Τμήμα ΜηχανικήςΒιοσυστημάτων, ΤΕΙ Λάρισας.

-    Aleksandra Mandic,συνιδρύτρια της νεοφυούς επιχείρησης Kwalito.

-    Βαγγέλης Καραθάνος,ιδρυτής της νεοφυούς επιχείρησης Geabit.

20.15-21.15: Συζήτηση

«Ποιο είναι το μέλλον της διατροφής και της γεωργίας στη Γαλλία και στην Ελλάδα;»,

21.15: Λήξη και περιήγηση στους πάγκους με τα προϊόντα.