Εκδήλωση με θέμα: «Οι εξελίξεις στα ΤΕΙ και η θέση του ΚΚΕ» διοργάνωσε η ΤΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ, την Τετάρτη 9 Μάη, στο χώρο του κυλικείου του ΤΕΙ.

Η εκδήλωση, στην οποία μίλησε ο Δημήτρης Κοιλάκος, μέλος του τμήματος Παιδείας και Έρευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, έγινε στο πλαίσιο στήριξης του ψηφοδελτίου της «Πανσπουδαστικής ΚΣ», ενόψει των φοιτητικών εκλογών.

Στην ομιλία του ο Δ. Κοιλάκος, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Όση σκόνη και αν σηκώνεται από τους διαγκωνισμούς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ -και όσο κοντοζυγώνουν εκλογές η σκόνη αυτή γίνεται ολοένα και περισσότερη- το κοινό στοιχείο στα διαφορετικά αφηγήματα που προβάλλουν για τη "μεταμνημονιακή εποχή", είναι ότι το μόνο που έχει να κερδίσει η εργατική τάξη, ο λαός, από τη δήθεν δίκαιη ανάπτυξη, είναι κάποια ψίχουλα που θα πέφτουν πού και πού από το τραπέζι της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου (…).

Όταν "σχεδιάζουν την επάνοδο της χώρας και της κοινωνίας στην κανονικότητα και την ανάπτυξη, μακριά από τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος", όπως λένε, αυτό που κάνουν είναι να "κλείνουν το μάτι" στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Λέγοντας "επάνοδο στην κανονικότητα και την ανάπτυξη", εννοούν τη διασφάλιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας για τους λίγους σφετεριστές του πλούτου του λαού και της χώρας. Χωρίς εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις για τα λαϊκά στρώματα, αφού στα χρόνια της κρίσης αυτά βαφτίστηκαν "παθογένειες και στρεβλώσεις".

Όλα αυτά δεν είναι άσχετα με τις εξελίξεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, γιατί δίνουν το πλαίσιο για να δούμε το "γιατί τώρα" και το "γιατί έτσι".

Έτσι λοιπόν, η επόμενη μέρα για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ιεραρχεί μεταξύ άλλων τη "γεωστρατηγική αναβάθμιση" της χώρας, σε μια περιοχή-πυριτιδαποθήκη, με τη χώρα να μετατρέπεται σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση και την κυβέρνηση, από κοντά και η αστική αντιπολίτευση, να επιδιώκει τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Στην κρίση τους, στην ανάπτυξή τους, στον πόλεμό τους, μόνος ματωμένος είναι ο λαός. Αυτός ο λαός λοιπόν είναι που πρέπει να κάνει την ανάπτυξή τους, τον πόλεμό τους, την κρίση τους όπλο στα δικά του χέρια, να βγει επιθετικά, να μη δεχτεί να ματώνει άλλο για τα κέρδη τους και να βγει στην αντεπίθεση για να διεκδικήσει τις πραγματικά σύγχρονες ανάγκες του (…).

Στο πλαίσιο της αναζήτησης του κυρίαρχου αφηγήματος για τη "μεταμνημονιακή εποχή", για την εποχή της καπιταλιστικής ανάκαμψης, όπου η ανταγωνιστικότητα, η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, η βελτίωση της αποδοτικότητας των καπιταλιστικών επενδύσεων και η ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων είναι και πάλι οι "ιερές αγελάδες". Βεβαίως, ότι με τους ίδιους όρους γινόταν η συζήτηση και στα χρόνια της κρίσης, είναι κάτι που δεν μπορεί να ξεχνάμε.

Εξάλλου, ακόμα και στα ιδρύματα βλέπουμε πολύ καθαρά να αποτυπώνονται οι συνέπειες αυτής της πορείας. (…)

Αυτό στο οποίο, όμως, πράγματι αξίζει να σταθούμε, είναι το πώς προδιαγράφεται η επόμενη ημέρα, με βάση και τη συζήτηση για την αλλαγή του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης και τα σχέδια για το μέλλον του ΤΕΙ Λάρισας. Εξελίξεις που βέβαια δεν θα γίνουν σε μια γυάλα, αλλά στο έδαφος των ευρύτερων εξελίξεων που αφορούν την οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας.

Υπό αυτό το πρίσμα, ας δούμε το σκεπτικό και την επιχειρηματολογία που συνοδεύει τις προτάσεις για τις αλλαγές και τις συγχωνεύσεις, επιχειρώντας, όμως, να το κρίνουμε από τη σκοπιά των σύγχρονων αναγκών των σπουδαστών και των εργαζομένων. Εξάλλου, αυτό είναι και το μόνο αληθινό, το μόνο ταξικό κριτήριο με βάση το οποίο εμείς ως ΚΚΕ τοποθετούμαστε και σας καλούμε και εσάς να υιοθετήσετε. (…)

Η σημερινή κυβέρνηση δε, το έχει δηλώσει καθαρά: Οι αλλαγές που προωθούνται δεν είναι ενιαίες σε όλη τη χώρα. Θα γίνουν με βάση το περιφερειακό αναπτυξιακό σχέδιο και το ρόλο των ιδρυμάτων σε αυτά τα πλαίσια. Όσο για το ουσιαστικό περιεχόμενο των περιφερειακών αναπτυξιακών σχεδίων, τα είδατε πολύ καλά και πρόσφατα στη Θεσσαλία, που η κυβέρνηση διοργάνωσε το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο. Οι τοποθετήσεις του ΚΚΕ, οι παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ, του ΜΑΣ, οι κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν, δίνουν καθαρά το στίγμα του αντιλαϊκού του χαρακτήρα. (…)

Το ζήτημα της δήθεν "αναβάθμισης" των ΤΕΙ είναι ένα ακόμα από αυτά στα οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πασχίζει να παρουσιάσει τη νύχτα-μέρα, όπως εξάλλου συνηθίζει να κάνει. Εκμεταλλεύεται τις αγωνίες των σπουδαστών για τις σπουδές και το μέλλον τους και ξεδιάντροπα πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Όμως αυτά τα πράγματα, η ζωή, οι αγωνίες και τα όνειρα των σπουδαστών για το μέλλον τους δεν είναι για να παίζουμε.

Η άμεση ανάγκη για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών, για δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο σπουδών είναι απαραίτητο να βρεθούν στο επίκεντρο των αγώνων των σπουδαστών, στο επίκεντρο της προσπάθειας οργάνωσης και πάλης του σπουδαστικού κινήματος.

Η αποφασιστική ενίσχυση των ψηφοδελτίων της Πανσπουδαστικής στις 16 Μάη μπορεί να ενισχύσει αυτόν τον αγώνα, να βγάλει το ΜΑΣ πιο δυνατό για να οργανώσει την πάλη την επόμενη ημέρα».