Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) Λάρισας υποδέχονται τους μαθητές στο Αρχειοφυλακείο Αγιάς με δύο εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν προτιμηθεί από μαθητές και εκπαιδευτικούς τα προηγούμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, για μαθητές Γ’ Δημοτικού έως και το Λύκειο προσφέρονται τα παρακάτω προγράμματα: Μετάξι, Μεταξοχώρι, παραδοσιακός οικισμός: Τα παιδιά μελετούν φωτογραφίες και πληροφορίες από το αρχειακό υλικό για την ενασχόληση των κατοίκων με την σηροτροφία που  δημιούργησε τα Αρχοντικά και τον παραδοσιακό οικισμό.

Μετά επισκέπτονται τα σημαντικότερα Αρχοντικά του Μεταξοχωρίου, ώστε να αποκτήσουν προσωπική εικόνα σχετικά με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής.

Το παλιό σχολείο: Σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές να νιώσουν την ατμόσφαιρα του παλιού σχολείου. Επισκέπτονται  το παλιό Δημοτικό στο Μεγαλόβρυσο και ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο, τότε που το σχολείο ήταν διαφορετικό... 

Το Μαθητολόγιο του 1919, μια έκθεση μαθητή του σχολείου στην περίοδο της κατοχής, τα παλιά βιβλία και φωτογραφίες μεταφέρουν τα παιδιά στο παρελθόν  και γεμίζουν την ψυχή τους με συναισθήματα.

Με την αύρα από την  ατμόσφαιρα του παλιού σχολείου περπατούν στο γραφικό χωριό και κατεβαίνουν στην Αγιά από  το παλιό μονοπάτι  απολαμβάνοντας την ομορφιά της φύσης.

Η διάρκεια των προγραμμάτων είναι περίπου 90’, και προσαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία των μαθητών.

Τηλέφωνο επικοινωνίας  24940-23998.

Στην Λάρισα θα πραγματοποιηθούν προγράμματα από τον Μάρτιο και θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για τις διαθέσιμες ημέρες. Τα φετινά προγράμματα θα είναι:

Ο θεσμός της προίκας (για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης),

Γίνομαι αρχειονόμος για μια ημέρα ( απευθύνεται σε μαθητές Γ΄ Γυμνασίου και Λυκείου), Τα παλιά θρανία λένε τη δική τους ιστορία (για μαθητές Δ-ΣΤ’ Δημοτικού και Γυμνασίου) και  Photo comic (απευθύνεται σε μαθητές Δ’ Δημοτικού έως Α΄ Γυμνασίου).

Σας περιμένουμε για να εξερευνήσετε την τοπική ιστορία.