Σε έκτακτες προσλήψεις προσωπικού (15 άτομα) προχωρά ο Δήμος Λαρισαίων για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της κοπής των χόρτων. Η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω κορωνοϊού καθώς με τις άδειες ειδικού σκοπού αποψιλώθηκε η υπηρεσία.

Στη σχετική ανακοίνωση της δημοτικής αρχής αναφέρονται τα εξής:

Με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο μας σε σχέση με τα χόρτα και τις σχετικές παρεμβάσεις του Δήμου Λαρισαίων και προς ενημέρωση των συμπολιτών μας, γίνονται γνωστά τα εξής:

Σίγουρα το ζήτημα είναι υπαρκτό, απασχολεί τους συμπολίτες μας και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να βελτιωθεί σύντομα η κατάσταση. Η  υπηρεσία Πρασίνου  διαχειρίζεται  676 χώρους πρασίνου στα όρια του Δήμου, που αντιστοιχούν σε 2.700 στέμματα πρασίνου και 18.500 δέντρα στα πεζοδρόμια.

Η έλλειψη προσωπικού στην συγκεκριμένη υπηρεσία είναι γνωστή και δεδομένη.

Η όλη κατάσταση επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο λόγω της κρίσης του κορονοιού και των αναγκαίων μέτρων προστασίας των εργαζομένων με τις σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις. 

Είναι ενδεικτικό ότι με τις άδειες ειδικού σκοπού, άλλες άδειες αλλά και περιπτώσεις εργαζομένων που τέθηκαν σε καραντίνα, η Διεύθυνση Πρασίνου είχε στη διάθεσή της, μόνο 25 άτομα από το μόνιμο προσωπικό για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. 

Την ίδια περίοδο επίσης, εργαζόμενοι από τη διαθέσιμη δύναμη του Πρασίνου  απασχολούνταν για την απολύμανση κοινόχρηστων χώρων στα πλαίσια της προστασίας από την πανδημία.

Αυτή είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά στο διαθέσιμο δυναμικό της Υπηρεσίας Πρασίνου για την κοπή χόρτων, το οποίο καθημερινά καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια.

Ο Δήμος, ωστόσο όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος προχώρησε στην προκήρυξη έργου για κοπή χόρτων. Οι σχετικές διαδικασίες ξεκίνησαν  στις αρχές Φεβρουαρίου και αμέσως μετά την απαραίτητη έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Η εργολαβία ξεκινάει άμεσα και αφορά την κοπή χόρτων σε 1.700 στρέμματα με αυτοκινούμενο όχημα και πεζούς χειριστές χορτοκοπτικών. Επίσης, εργασίες κοπής χόρτων γίνονται και από την περσινή εργολαβία που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Αναγνωρίζοντας, ωστόσο το πρόβλημα ο Δήμος Λαρισαίων,  προχωρά έκτακτα στην πρόσληψη 15 εργαζομένων (12 εργάτες πρασίνου και 3 χειριστές γεωργικού ελκυστήρα) με σύμβαση ορισμένου χρόνου 4 μηνών, αξιοποιώντας το έκτακτο νομοθετικό πλαίσιο αυτής της περιόδου. Το προσωπικό αυτό θα απασχοληθεί εξ ολοκλήρου για την αποψίλωση των κοινόχρηστων χώρων.

Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο η παρέμβαση του Δήμου.  Χρειάζεται και η συνδρομή των ιδιοκτητών οικοπέδων που βρίσκονται στον αστικό ιστό, ώστε να προχωρήσουν στην κοπή των χόρτων στις ιδιοκτησίες τους. Σχετικές επιστολές έχουν ήδη αποσταλεί προς τους ιδιοκτήτες, και εάν αυτό δεν υλοποιηθεί ο Δήμος θα προχωρήσει στην επιβολή προστίμων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Συμπερασματικά, με βάση τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι το πρόβλημα οξύνθηκε φέτος εξαιτίας κυρίως της κρίσης του κορονοιού, ενώ εκτίμηση του Δήμου είναι ότι περίπου στις 20 Μαΐου, θα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος της κοπής χόρτων στις δημοτικές εκτάσεις.