Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκτεταμένη ιχνηλάτηση για κορονοϊό στον οικισμό Ρομά της Νέας Σμύρνης, στη Λάρισα, μετά τα 10 κρούσματα που εντοπίστηκαν χθες κατά τη διάρκεια ελέγχων, εκ των οποίων τα επτά σε μία μόνο οικογένεια.

O έλεγχος πραγματοποιείται από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, αλλά και του πανεπιστημιακού και γενικού νοσοκομείου της πόλης, ενώ στην επιχείρηση συμμετέχουν και αστυνομικές δυνάμεις.

Στόχος της δειγματοληψίας είναι να αποτυπωθεί πλήρως η έκταση των κρουσμάτων που ενδεχομένως υπάρχουν στον συνοικισμό των Ρομά κι όσοι βρεθούν θετικοί να μεταφερθούν για καραντίνα στο Κέντρο Αποκατάστασης που λειτουργεί για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, πρόκειται για έναν επιχειρησιακό σχεδιασμό σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, ο οποίος στόχο έχει να καταγράψει τη διασπορά στην κοινότητα, να εντοπιστούν όσοι είναι θετικοί στον κορωνοϊό και να απομακρυνθούν από την περιοχή, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Η προσπάθεια δεν είναι ατομική, αλλά συλλογική και αφορά τους πάντες» είπε ο κ. Αγοραστός και κάλεσε τους κατοίκους Ρομά της περιοχής να συνεργαστούν με τα κλιμάκια των ελέγχων για να προστατευτούν από την ασθένεια.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, που συμμετέχει στη διαδικασία της δειγματοληψίας, τόνισε την αναγκαιότητα να σταματήσει η μετάδοση του ιού, ενώ επισήμανε πως καλύτερη λύση είναι η ιχνηλάτηση, ώστε να εντοπίζονται τυχόν νέα κρούσματα και στη συνέχεια να απομακρύνονται από την περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και με σύμφωνη γνώμη του δημάρχου Λαρισαίων, Απόστολου Καλογιάννη, τέθηκε σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο «Ημέρα 0, Ημέρα 7, Ημέρα 14», που περιλαμβάνει σαρωτικούς ελέγχους.

Το σχέδιο προβλέπει επαναληπτικές δειγματοληψίες σε τρεις φάσεις (σήμερα, την 7η και την 14η μέρα) και ορίζει ανά φάση και διαδικασίες καραντίνα σε καραντίνα, ήτοι σε οικοδομικά τετράγωνα, αλλά και γειτονιές με θετικά κρούσματα, εφόσον αυτά προκύψουν, αλλά και με μεταφορά και απομόνωση των θετικών κρουσμάτων που είναι ασυμπτωματικά, με ήπια ή μη συμπτωματολογία, σε ειδικό ιατρικό κέντρο που λειτουργεί στην περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ