Μια ιδιαίτερη επιλογή, ώστε ο ελεύθερος χρόνος την περίοδο των γιορτών να είναι ξεχωριστός, με πνοή υψηλής τέχνης, εικαστικής ποιότητας και πολιτιστικής πρωτοτυπίας, είναι μια «βόλτα» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα!

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους θησαυρούς της Μόνιμης Συλλογής του Μουσείου Κατσίγρα, όπου μπορούν να έρθουν σε επαφή με έργα μίας εκ των σημαντικότερων συλλογών έργων νεοελληνικής τέχνης στην Ελλάδα. 

Παράλληλα, αυτή την περίοδο παρουσιάζονται οι εκθέσεις:

«Ένα σημείο στο κέντρο» στους Μεγάλους Εκθεσιακούς Χώρους. Πρόκειται για μία αφιερωματική έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας, η οποία αποτελεί πρωτότυπη παραγωγή της Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι.Κ. Ο βασικός πυρήνας της έκθεσης είναι τα έργα που το Κέντρο συγκέντρωσε στη συλλογή του κατά τη λειτουργία του (1996-2006). Τα έργα αυτά δεν έχουν εκτεθεί ποτέ όλα μαζί, ενώ είναι η πρώτη έκθεση της συλλογής του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας από την παύση του θεσμού. Η έκθεση δεν περιορίζεται στην παρουσίαση της συλλογής, αλλά αποτελεί προσπάθεια δημιουργίας μιας συνθήκης ενημερωμένης ως προς τη σύγχρονη καλλιτεχνική και κοινωνική πραγματικότητα, προσφέροντας μια νέα ματιά στην ίδια την ιδέα του θεσμού ενός κέντρου σύγχρονης τέχνης σε μία πόλη όπως η Λάρισα. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι του Αλέξιου Παπαζαχαρία.

“Fashion Now” στο Αίθριο του Ισογείου. Πρόκειται για μία πρωτότυπη παραγωγή της Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι.Κ. σε συνεργασία με το «Σωματείο Εικαστικών Λάρισας 8», στην οποία παρουσιάζονται 18 έργα σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών και σχεδιαστών με θεματικό άξονα το wearable art, την τέχνη που φοριέται. Στόχος της έκθεσης είναι να προσελκύσει και να προβληματίσει το κοινό παρουσιάζοντας το παγκόσμιο πολιτιστικό φαινόμενο «τη σχέση μόδας και μουσείου» και θέτοντας το επίκαιρο ερώτημα: «Είναι η μόδα τέχνη;». Το “Fashion Now” είναι μόλις η δεύτερη έκθεση με αυτή τη θεματολογία στην Ελλάδα, με την πρώτη να έχει πραγματοποιηθεί το 2014 στο Μουσείο Μπενάκη. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Αντιγόνης Καψάλη.

«Λύσεις και Αναλύσεις» στο Αίθριο του 1ου ορόφου. Πρόκειται για ατομική έκθεση του εικαστικού και καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Κώστα Σπυρόπουλου, πρωτότυπη παραγωγή της Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι.Κ. Μέσα από τα έργα του διεθνώς αναγνωρισμένου καλλιτέχνη ξεδιπλώνεται ένας παράξενος αινιγματικός κόσμος, προκαλώντας τον επισκέπτη να προτείνει «λύσεις και αναλύσεις», σε ένα παιχνίδι κεφάτων γρίφων. Είναι μία έκθεση αυθεντικής ελληνικής pop-art, που αναγνωρίζει την ύπαρξη μιας ‘λαϊκής κουλτούρας’, ενώ ταυτόχρονα αποκωδικοποιεί την πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας μια ιδιαίτερη και αυτόνομη εικαστική γλώσσα.

Οι επισκέπτες της Πινακοθήκης έχουν επίσης την ευκαιρία να προμηθευτούν καταλόγους των εκθέσεων και βιβλία σχετικά με την τέχνη από το Πωλητήριο της Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι.Κ. Στο Πωλητήριο διατίθενται ακόμη μοναδικά αντικείμενα με την υπογραφή της Πινακοθήκης, κοσμήματα, μικρά καλλιτεχνήματα και πρωτότυπα είδη δώρων για τα Χριστούγεννα και άλλες περιστάσεις.

Ώρες λειτουργίας:

Η Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι.Κ. θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό κανονικά κατά τη διάρκεια των γιορτών. Ειδικά για τη δεύτερη ημέρα Χριστουγέννων, Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου θα είναι ανοιχτή ώρες 10:00-14:00 & 18:00-21:00, για τους μακρινούς επισκέπτες.

Δευτέρα κλειστά, Τρίτη έως Παρασκευή 10:00-14:00 & 18:00-21:00, Σάββατο-Κυριακή 10:00-14:00

Τηλ. 2410-621205, 616266

Γ. Παπανδρέου 2, Νεάπολη Λάρισας

www.katsigrasmuseum.gr