Με ανοιχτές τις αγκάλες φαίνεται πως θα υποδεχτούν οι γονείς και εκπαιδευτικοί της Λάρισας τα προσφυγόπουλα, που αναμένεται να ξεκινήσουν τα μαθήματά τους στα σχολεία, την ερχόμενη εβδομάδα. Και αυτό παρά τις διαφωνίες που εκδηλώνονται δημοσίως από τον σύλλογο γονέων του 16 δημοτικού σχολείου Λάρισας.

Ήδη, έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους προς τους πρόσφυγες οι επίσημες Ενώσεις των γονέων και των εκπαιδευτικών, αλλά και δεκάδες κοινωνικοί φορείς και πολιτικές οργανώσεις.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων των μαθητών της Λάρισας, Ελένη Τσιπλάκη, τόνισε ότι «η Ένωση Γονέων και κηδεμόνων βρίσκεται αλληλέγγυα στους πρόσφυγες και τα παιδιά τους που έρχονται στα σχολεία» και επισήμανε πως οι «ρατσιστικές πρακτικές είναι καταδικαστέες».

«Αγκαλιάζουμε και υποδεχόμαστε τα προσφυγόπουλα στα σχολεία μας, γιατί δεν είναι αυτοί οι αντίπαλοι μας, αλλά οι κυβερνήσεις και η ΕΕ που προκαλούν πολέμους. Καταδικάζουμε τα φαινόμενα ρατσισμού της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα και αλλού, προσπαθώντας να σταματήσουμε να εξελίσσονται τέτοιες ρατσιστικές πρακτικές» τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων της Λάρισας.

«Καλοδεχούμενα είναι τα παιδιά των προσφύγων και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα αποκλείσει» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Δημήτρης Παπαποστόλου, τονίζοντας πως οι δάσκαλοι θα κάνουν κάθε προσπάθεια ώστε τα σχολεία να είναι φιλικά προς τα παιδιά.

Ο κ. Παπαποστόλου, καταδίκασε με την σειρά του τις ρατσιστικές πρακτικές της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα και αλλού, λέγοντας πως ο ελληνικός λαός είναι φιλόξενος.

«Καταδικάζουμε τα γεγονότα που έγιναν στο Πέραμα, γιατί ο ελληνικός λαός είναι φιλόξενος λαός. Όλοι μας θα υποδεχτούμε αυτά τα παιδιά που είναι ξεριζωμένα από τον τόπο τους εξαιτίας των πολέμων. Πρέπει να γνωρίζουμε όλοι, πως κανείς δεν θέλει να φύγει από την πατρίδα του, αλλά δυστυχώς πολλά παιδιά έχασαν την ζωή τους στις παγωμένες θάλασσες του Αιγαίου» τόνισε.

Πλάι στα παιδιά των προσφύγων στέκονται σύσσωμοι και οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λάρισας, Νίκος Παναγιώτου, λέγοντας πως η «εκπαίδευση είναι βασικό δικαίωμα και αγαθό όλων».

Ο κ. Παναγιώτου, τόνισε χαρακτηριστικά, ότι οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι «αλληλέγγυοι και χαιρετίζουν την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία», επισημαίνοντας πως το ΔΣ της ΕΛΜΕ θα παραβρεθεί στο σχολείο την ημέρα έναρξης των μαθημάτων, για να καλωσορίσει τα προσφυγόπουλα.

Τέλος, ο κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε και στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που θα διδάξουν στα παιδιά, λέγοντας πως θα έπρεπε νωρίτερα να είχαν πραγματοποιηθεί οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών «ώστε να έχουν επιμορφωθεί σωστά, για να προσφέρουν ό,τι χρειάζεται στα προσφυγόπουλα».

Να σημειωθεί ότι η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων θα γίνει στα 7ο , 26ο και 30ο δημοτικά σχολεία Λάρισας, στο 3ο γυμνάσιο Λάρισας, καθώς και στα δημοτικά σχολεία Τερψιθέας και Κοιλάδας.

Επίσης, έχει ολοκληρωθεί και ο διορισμός 10 εκπαιδευτικών που θα διδάξουν στα παιδιά, ενώ ξεκίνησε και σεμινάριο των εκπαιδευτικών με θέμα «Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων».

Πρόκειται για σεμινάριο που εντάσσεται σε πρόγραμμα με τίτλο «Κι αν ήσουν εσύ;» που υλοποιεί το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ (Ηλίας Σκυλλάκος)