Η ΄Ενωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) καταγγέλλει το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά και φέτος αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής ζωή» (ΕΕΤΑΑ) για τη φιλοξενία βρεφών και νηπίων στους παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ.

Σε ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

“Φέτος οι αιτήσεις που κατατέθηκαν συνολικά στο πρόγραμμα αφορούσαν 132.859 παιδιά. Είναι αυξημένες κατά 9,2% σε σχέση με το 2015, καθώς για όλο και περισσότερα νέα ζευγάρια, το κόστος του παιδικού σταθμού, δημοτικού ή ιδιωτικού, είναι δυσβάσταχτο για τον οικογενειακό 

προϋπολογισμό. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες είναι οι γονείς που δεν καταθέτουν καν αίτηση, γνωρίζοντας ότι θα απορριφθεί με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που προϋποθέτει η ένταξη στο πρόγραμμα. 

Ωστόσο, τα παιδιά που τελικά θα πάρουν το πολυπόθητο «κουπόνι» (voucher) είναι μόλις 84.800!!!

Δηλαδή, αποκλείστηκαν 48.059 παιδιά!!! Μάλιστα, τα 36.769 πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις (τυπικές και ουσιαστικές) και τα κριτήρια (εισοδηματικά και άλλα) για να γίνουν δεκτά στο πρόγραμμα. 

Ειδικότερα στο Ν. Λάρισας, θα φιλοξενηθούν φέτος 2.066 παιδιά, 118 λιγότερα από πέρυσι αν και οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για την ένταξη στο πρόγραμμα αφορούσαν 3.513 παιδιά. Δηλαδή 1447 παιδιά στο Ν. Λάρισας θα μείνουν εκτός του προγράμματος.

Η αιτιολογία της απόρριψης της αίτησης ήταν ότι το κονδύλι του προγράμματος δε φτάνει για να χρηματοδοτήσει τόσες θέσεις!!! 

Επιστρέφουμε ως απαράδεκτες τις «υποσχέσεις» και τις «δεσμεύσεις» της κυβέρνησης πως δε θα μείνει εκτός προγράμματος κανένα παιδί οικογένειας με εισόδημα κάτω από τα «όρια της φτώχειας». Δεν αποδεχόμαστε τη λογική να συμβιβαζόμαστε με όλο και λιγότερα. 

Η προσχολική αγωγή δεν είναι προνόμιο όσων μπορούν να πληρώσουν για αυτή, ούτε παροχή πτωχοκομείου που κατευθύνεται σε όσους ζουν στην έσχατη φτώχεια. 

Η ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΛΑΪΚΗ ΑΝΑΓΚΗ

ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙΟΥ!

Η ΄Ενωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) καλεί όποια οικογένεια αντιμετωπίζει το πρόβλημα της απόρριψης της αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα να απευθυνθεί  στο Σύλλογο Γυναικών, ώστε από κοινού, δυναμικά να απαιτήσουμε την ένταξη όλων των παιδιών  στους παιδικούς σταθμούς.

Τηλ.: 6974305655 και  6948270779

Διεκδικούμε Δημόσιους και Δωρεάν, Σύγχρονους και ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς για όλα τα παιδιά”.