Όσα δεν είπε ο κ. Κώστας Γκούμας σχολιάζοντας «όσα…δεν είπε ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων»
Η πρόσφατη διήμερη επίσκεψη του καθηγητή Ι.Γκανούλη στην περιοχή μας με την ιδιότητα του Ειδικού Γραμματέα υδάτων και τα όσα είπε, αποτέλεσαν την ιδανική ευκαιρία στην ομάδα, η οποία υπερασπίζεται την ολοκλήρωση των έργων μεταφοράς υδάτων του Αχελώου, να «φρεσκάρει» τον μύθο της ότι η πρόταση αυτή λύνει το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας. Ο εκπρόσωπος της ομάδας κ.Κ.Γκούμας στην παρέμβασή του δεν κάνει λόγο για την ανταποδοτικότητα των έργων και την αποτελεσματικότητά τους ως προς την αύξηση της προστιθέμενης αξίας στην αγροτική δραστηριότητα με την ολοκλήρωσή τους. Παρ’όλα αυτά την θεωρεί ως μόνη λύση για να μην διακόψει  μέρος των αγροτών της καλλιέργειας στο Θεσσαλικό κάμπο.
 Η αυθαίρετη εκτίμηση ότι θα περιορίζεται η αγροτική παραγωγική δραστηριότητα, όσο δεν ολοκληρώνονται τα έργα μεταφοράς υδάτων από τον Αχελώο αποκαλύπτει ότι αυτό που ενδιαφέρει τον κ.Γκούμα στην παρέμβασή του είναι όσα (δήθεν) δεν είπε ο κ.Γκανούλης.  Η εντύπωσή μας, όμως, είναι ότι ενοχλήθηκε από τη ρήση του κ.Γκανούλη ότι κανένα υδατικό δάνειο δεν θα λύσει το πρόβλημα της Θεσσαλίας. Αυτή η θέση του κ.Γκανούλη λείπει από την παρέμβαση του κ.Γκούμα. Είναι εύλογο. Ο λιτός τρόπος αμφισβήτησης της χρησιμότητας των έργων μεταφοράς υδάτων από τον Αχελώο «γκρεμίζει» τον μύθο ότι η μεταφορά θα μετασχηματίσει παραγωγικά την Θεσσαλία σε «γη της επαγγελίας». Η ομάδα που υπερασπίζεται την μεταφορά υδάτων από τον Αχελώο ζώντας ακόμα τον «μύθο» της αρνείται να αναζητήσει εναλλακτική λύση στο υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας.
Η εμμονή αυτή εξηγείται. Επειδή από την δεκαετία του 1970 με την εκμηχάνιση της γεωργίας, την ευρεία χρήση βαμβακοκαλλιέργειας και την ανεξέλεγκτη άντληση υπόγειων υδάτων δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η βαμβακοκαλλιέργεια (λευκός χρυσός) συνεισφέρει δυναμικά στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας στην αγροτική παραγωγή, αγνοήθηκε αυτό που στην πορεία αποτέλεσε έγκλημα περιβαλλοντικό και μεγάλο ανεπίστροφο πλήγμα στην αειφορία λόγω της υπεράντλησης υπογείων υδάτων.
Η αναζήτηση μιας καταλυτικής λύσης στο πρόβλημα έφερε στην επιφάνεια την λύση Μαγειρία, το γνωστό έργο εκτροπής υδάτων από τον Αχελώο και την κατασκευή των έργων «κεφαλής».
Αυτή η ιστορία υπαγορεύει στον κ.Γκούμα την ρήση του Ειδικού Γραμματέα υδάτων: στην Θεσσαλία δεν σεβόμαστε το νερό.
Μπροστά στον σεβασμού του μύθου υποτιμήθηκαν παρεμβάσεις εξοικονόμησης νερού, ορθολογικής διαχείρισής του και αποθήκευσής του με μικρότερα έργα(ταμιευτήρες) στις λεκάνες απορροής, όπως είναι της Καλλιπεύκης κλπ. αγωγούς μεταφοράς, ενίσχυση υπόγειου υδροφορέα κλπ. Η στροφή στην εναλλακτική λύση έχει γίνει. Ο Ειδικός Γραμματέας υδάτων είναι σε σωστό δρόμο. Το αρχαίο γνωμικό «κρείττον του λαλείν το σιγάν» ισχύει κατά βάσιν για την ομάδα του Αχελώου.
Τμήμα Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας