Επίσκεψη στον καταυλισμό του Κουτσόχερου όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες  πραγματοποίησε κλιμάκιο της  Τομεακής Επιτροπής  Λάρισας  του ΚΚΕ με επικεφαλής το βουλευτή του κόμματος Γιώργο Λαμπρούλη.

Από την περιοδεία στους χώρους του καταυλισμού, τις συναντήσεις με τη διοίκηση του στρατοπέδου και  τους εργαζόμενους στο χώρο και την συζήτηση με τους πρόσφυγες διαπιστώνεται για μια ακόμη φορά ότι  οι συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες εξακολουθούν να είναι από κακές έως απαράδεκτες παρά τις όποιες βελτιώσεις.

Για το Κουτσόχερο, το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί, ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος, δεν πρέπει να υπάρχει εκεί δομή φιλοξενίας. Είναι κρανίου τόπος, χιλιόμετρα μακριά απ’ την πόλη, γεμάτος φίδια και σκορπιούς, δίπλα σε ενεργό λατομείο με ότι αυτό συνεπάγεται. αυτή τη στιγμή μένουν στο χώρο 480 πρόσφυγες με προοπτική να φτάσουν τους 1700, μια τεράστια κοντεϊνερούπολη (στήθηκαν κοντέϊνερς 8x3m για 5μελείς-6μελείς οικογένειες), που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν σπίτια μόνιμης ή πολύχρονης διαβίωσης οικογενειών με παιδιά, 

 

Το φαγητό, από άποψης ποιότητας και ποσότητας, είναι απαράδεκτο, όταν κοστολογείται περίπου 4 € ημερησίως (μέσα σ’ αυτό και το εργολαβικό κέρδος). Επιπλέον, δεκάδες οικογένειες αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό οικονομικό πρόβλημα μετά την πολύμηνη παραμονή τους στην προσφυγιά, δεν μπορούν να συμπληρώσουν με δικά τους έξοδα την ελλιπή παρεχόμενη σίτιση και χειμώνας δημιουργεί νέες απαιτήσεις σε ρουχισμό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πραγματικά είναι απαράδεκτη, Το κρατικό σύστημα υγείας περιορίζεται, σε δυο νοσηλεύτριες που βρίσκονται στο χώρο μέχρι το μεσημέρι,  στη διάθεση γιατρού για κάποιες ώρες  τη βδομάδα και του ΕΚΑΒ για διακομιδές στα νοσοκομεία. Μεγάλο είναι το πρόβλημα με την έλλειψη μεταφραστών στα νοσοκομεία όταν απευθύνονται οι πρόσφυγες σε αυτά. 

Την ίδια στιγμή χρηματοδοτούνται απλόχερα ΜΚΟ, ειδικά η DRC που έχει αναλάβει εργολαβικά τις δομή, ενώ την αποκλειστική ευθύνη πρέπει να έχει το κράτος, με την ενίσχυση των δημόσιων δομών σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.

Η σχολική εκπαίδευση των παιδιών  (αυτή τη στιγμή υπάρχουν 100 παιδιά σχολικής ηλικίας) καθυστερεί χωρίς οι αρμόδιοι να δεσμεύονται για το πότε αυτή θα αρχίσει, εκπαιδευτικοί δεν έχουν προσληφθεί , ενώ μέσα στη δομή δεν έχουν δημιουργηθεί κατάλληλοι χώροι για παιχνίδι, άθληση, πολιτισμό.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, αποκτούν άμεση προτεραιότητα οι προτάσεις του ΚΚΕ για:

Να υπάρχει σε μόνιμη βάση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη της 5ης ΥΠΕ με πρόσληψη και διάθεση του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, φαρμάκων και υλικών. Να γίνουν οι απαραίτητοι εμβολιασμοί σε παιδιά και ενήλικες. Να υπάρχει ειδική μέριμνα για τα παιδιά, τις εγκύους, τα ΑΜΕΑ και τους χρόνια πάσχοντες. 

Να εξασφαλιστεί δωρεάν συγκοινωνιακή σύνδεση με τη δομή φιλοξενίας 

Να εξασφαλισθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για να ενταχθούν άμεσα όλα τα παιδιά στην εκπαίδευση και να υπάρξουν κατάλληλες  υλικοτεχνικές υποδομές μέσα στον καταυλισμό, για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. 

Να υπάρχουν διερμηνείς που να καλύπτουν τις ανάγκες (π.χ. νοσοκομεία). 

Να δημιουργηθούν κατάλληλοι χώροι παιχνιδιού, άθλησης και πολιτισμού μέσα στις δομές. 

Να βελτιωθεί η ποιότητα και ποσότητα του φαγητού.  

Να δοθεί η απαραίτητη βοήθεια που χρειάζονται αρκετές οικογένειες που τους έχουν τελειώσει τα χρήματα.

Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα (χειμωνιάτικα ρούχα, ειδικά κλινοσκεπάσματα κλπ.).

Καλούμε τους εργαζόμενους , τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοπαπασχολούμενους, τις γυναίκες και τη νεολαία των λαϊκών στρωμάτων να συνεχίσουν να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες με κάθε τρόπο. Να απομονώσουν τις φωνές του μίσους και να σταθούν στο πλευρό όλων αυτών που ήταν είναι και θα είναι και στο μέλλον ότι και εμείς: απλός λαός που πληρώνει την κρίση και τα κέρδη μιας χούφτας κηφήνων.

Να διεκδικήσουμε:

Να καταργηθούν όλες οι αντιδραστικές συμφωνίες (Δουβλίνο, ΕΕ-Τουρκίας, κ.λπ.)

Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, όχι στην παραχώρηση των στρατιωτικών βάσεων. Όχι στην εκχώρηση της φρούρησης των συνόρων σε ΝΑΤΟικούς ευρωενωσιακούς μηχανισμούς, όπως η FRONTEX, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης Συνόρων, με πρόσχημα τους μετανάστες.

Να δοθεί η δυνατότητα γρήγορης χορήγησης ασύλου στους πρόσφυγες και προώθησής τους στις χώρες που θέλουν.