«Η Διεθνής Ημέρα Μεταναστών βρίσκει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στην Ελλάδα σε ακόμα χειρότερη θέση, η οποία επιδεινώνεται από τα μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ, που δίνει όρκους πίστης στην κατάπτυστη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας» αναφέρερει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μεταναστών.

«Τα αντιδραστικά αυτά μέτρα, ντυμένα με το μανδύα ενδιαφέροντος για τους Έλληνες και την Ελλάδα και του «ανθρωπισμού» για τους πρόσφυγες, που τους διαχωρίζει από τους μετανάστες, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση λύση στο πρόβλημα. Το ξερίζωμα εκατομμυρίων ανθρώπων από τις εστίες τους, είναι γέννημα του ιμπεριαλισμού.

Η καταλήστευση των χωρών της Ασίας και της Αφρικής, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ανεξάρτητα από τα προσχήματα, είναι η αιτία της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Κατά συνέπεια καμία αντιμετώπιση του προβλήματος δεν μπορεί να υπάρξει από αυτούς που το δημιουργούν.

Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας Μέλος της (ΕΕΔΥΕ) καλεί σε ένταση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης , ενάντια στους σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στο πλαίσιο των ανταγωνισμών τους με τη Ρωσία, την Κίνα κι άλλα ιμπεριαλιστικά κράτη. Εισβολείς δεν είναι οι μετανάστες που αναζητούν μέσω της Ελλάδας δρόμους σωτηρίας προς ασφαλείς χώρες, αλλά οι ιμπεριαλιστές.

Η κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα με τις «Μόριες», τους χιλιάδες ξεριζωμένους που στοιβάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες, δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια και λόγια συμπάθειας. Είναι επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους μετανάστες και στους πρόσφυγες, να ορθωθεί τείχος αντίστασης στο ρατσισμό και στη ξενοφοβία που καλλιεργούνται από αντιδραστικές δυνάμεις και ενισχύονται από τα κυβερνητικά μέτρα, με στήριξη των ευρωατλαντικών κομμάτων.

Παλεύουμε και απαιτούμε:
• Να ακυρωθούν τώρα τα αντιδραστικά κυβερνητικά μέτρα
• Να κλείσουν τώρα οι “Μόριες”, τα Κέντρα κράτησης – “hotspot”, και να μη υλοποιηθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός για νέα κέντρα χιλιάδων κρατούμενων στα νησιά ή αλλού
• Να διασφαλιστούν ανθρώπινες – αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους όσο παραμένουν στη χώρα μας. Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους ενάντια στην κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, στις Συνθήκες του Δουβλίνου και σε όλες τις Οδηγίες και Συμφωνίες της ΕΕ
• Να γίνουν πράξη – χωρίς άλλη καθυστέρηση – όλες οι οικογενειακές επανενώσεις – Να μη ζει κανένας ανήλικος σε ακατάλληλες συνθήκες, άστεγος ή φυλακισμένος
• Να μη γίνει πράξη η κατάργηση της εξέτασης ασύλου δεύτερου βαθμού
• Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι των νησιών έχουν υποστεί ζημιές.
• Να γίνει πράξη ο σεβασμός των δικαιωμάτων των προσφύγων που προβλέπει η Συνθήκη της Γενεύης.
• Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα – μεταναστόπουλα και η εκπαίδευση των παιδιών να είναι αποκλειστικά ευθύνη του υπουργείου παιδείας και όχι των διαφόρων ΜΚΟ κλπ.
Δυναμώνουμε την κοινή πάλη με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια, εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά»