H «2η Χορευτική Συνύπαρξη Λαών και Πολιτισμών στη Θεσσαλική γη» ξεκινά τη Δευτέρα 28 Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, όπου για επτά μέρες 65 χορευτές και μουσικοί από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Μολδαβία, θα δώσουν παραστάσεις στην πόλη της Λάρισας, αλλά και στα χωριά της ευρύτερης περιοχής. Την εκδήλωση διοργανώνουν οι Ε.Μ.Λ. Φιλιππούπολης, Μ.Ε.Σ Αβέρωφ ‘’Ο ΘΕΤΤΑΛΟΣ’’, Μ.Σ Γλαύκης, Π.Σ Πυργετού, Μ.Ε.Σ Συκουρίου και Ε.Σ Χαλκης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και τους Δήμους Λαρισαίων, Κιλελέρ και Τεμπών.
Στόχος αυτής της συνάντησης, που παντρεύει το χορό και το τραγούδι των τριών αυτών χωρών της Ευρώπης, είναι να αναπτυχθούν δεσμοί φιλίας μεταξύ τους, προωθώντας το πνεύμα της συνεργασίας, της ομόνοιας και της ειρήνης, που αποτελούν στοιχεία απαραίτητα προκειμένου να υπάρχει πρόοδος των λαών και εξέλιξη. Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας οι διοργανωτές ανέφεραν τα εξής:
Κώστας Αγοραστός – Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Μια μεγάλη συνάντηση πολιτισμού γίνεται στην περιοχή μας. Είναι μια γιορτή πολιτισμού, συνεργασίας, συνέργειας, Περιφέρειας και Δήμων Λαρισαίων, Κιλελέρ και Τεμπών και με την ψυχή αυτών των διοργανώσεων που είναι οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι. Οι άνθρωποι αυτοί δίνουν την ευκαιρία της συμμετοχής στην εθνική ψυχή, για να γίνουμε ένας κρίκος στην αλυσίδα του πολιτισμού, που δεν πρέπει να σπάσει. Ταυτόχρονα ενδυναμώνουν τις σχέσεις μας με τις άλλες χώρες μέσω του πολιτισμού. Οι συνέργιες αυτές είναι οι καλύτερη αντίσταση σε όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή».
Απόστολος Καλογιάννης – Δήμαρχος Λαρισαίων: «Ο τίτλος της εκδήλωσης τα λέει όλα. Πρόκειται για μια συνύπαρξη πολιτισμών στη θεσσαλική γη η οποία διαχρονικά έθρεψε λαούς, πολιτισμούς φύλα και ομοεθνής μας που ήρθαν από μακριά. Άρα μια ανοικτή κοινωνία η οποία ακόμα και σήμερα δίνει το δικό της στίγμα μέσα από τέτοιου είδους δραστηριότητες. Με τους λαούς της ευρύτερης περιοχής και ιδιαίτερα των Βαλκανίων πρέπει να συνυπάρξουμε και ο πολιτισμός βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση. Με τη συνεργασία όλων των συλλόγων, της Περιφέρειας και των Δήμων θα απολαύσουμε μια εξαιρετική εκδήλωση και καλούμε όλους να την παρακολουθήσουν».
Θανάσης Νασιακόπουλος Δήμαρχος Κιλελέρ: « Ο πολιτισμός ενώνει τους λαούς και διατηρεί την παράδοση μας. Οι σύλλογοί μας και ο Δήμος μας συμμετέχουν ενεργά σ’ αυτή την εκδήλωση και ευχαριστούμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την στήριξή της. Συγχαρητήρια σε όλους τους οργανωτές».
Κώστας Κολλάτος (δήμαρχος Τεμπών): «Εκδηλώσεις σαν αυτές αναδεικνύουν τον πολιτισμό μας, την κληρονομιά μας, βοηθούν στην ανταλλαγή πολιτισμού με άλλες χώρες, αναδεικνύουν την εγρήγορση και τη δημιουργικότητα των φορέων και των κατοίκων, προβάλλουν τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας, προβάλλουν τον τουρισμό. Κυρίως όμως αναδεικνύουν εκείνα τα στοιχεία που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε ως έθνος και ως κοινωνία».
Σωτήρης Καραβασίλης - Καλλιτεχνικός υπεύθυνος της συνάντησης: «Πρόκειται για μία χορευτική συνάντηση πολιτισμών, καθώς στο πλαίσιο αυτής, θα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στην περιοχή μας τις χορευτικές ομάδες ISKRA FOLK DANCE ENSEMBLE από τη Βουλγαρία και FOLK DANCE “STRUGURAS” από τη Μολδαβία. Ευχαριστούμε όλους τους φορείς για την πολύτιμη βοήθεια και την υποστήριξή τους και καλούμε όλους τους πολίτες να έρθουν για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις».


Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της συνάντησης είναι το εξής:
ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
20:00 Παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας και στις
21:00 Τελετή έναρξης στην Κεντρική Πλατεία
ΤΡΙΤΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
21:30 Χορευτική συνάντηση στην πλατεία Χάλκης
ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
21:30 Χορευτική συνάντηση στους Μύλους Συκουρίου
ΠΕΜΠΤΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
21:30 Χορευτική συνάντηση στην πλατεία Αβέρωφ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
21:30 Χορευτική συνάντηση στην πλατεία Γλαύκης
ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
21:30 Χορευτική συνάντηση στην πλατεία Πυργετού
ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
21:00 Τελετή Λήξης στην πλατεία Φιλιππούπολης
Η είσοδος για όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
Στη συνέντευξη τύπου παραβρεθήκαν ακόμη οι:
~Εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλιππούπολης – Λάζαρος Μακαριάδης
~Εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αβέρωφ – Βίλμα Βαλάση
~Εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλάυκης – Τζιότζιος Κώστας και Υφαντής Βαγγέλης
~Εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυργετού Σούκου Γεωργία
~Εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκουρίου Λανάρα Ευαγγελία και Σαρακατσάνου Κατερίνα