Πνιγμένος ανάμεσα σε κοκ πιτ και πινέλα. Φοράει ένα γνήσιο μπουφάν χειριστή καθώς προσπαθεί να βάλει τα κουτιά από τα φάντομ σε μια σειρά. Δεν το λες και εύκολο όταν έχεις εκατοντάδες από δαύτα.

Ο Κωνσταντίνος Κουρούκας ζει τόσο την πραγματική του ζωή όσο και το όνειρό του, στην περιοχή του Πέρα Μαχαλά. Μέσα σε ένα μικρό εργαστήρι έχει καταφέρει ένα μεγάλο επίτευγμα.

Έχει σπάσει το φράγμα της κατασκευής των 1.000 πολεμικών αεροπλάνων μοντελισμού σε όλες τις κλίμακες, πράγμα που δεν συναντάει κανείς εύκολα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο.

Το επίσης σπάνιο με την περίπτωσή του είναι το γεγονός πως έχει μεγάλη εξειδίκευση στα Φάντομ καθώς έχει φτιάξει 228 από αυτά!

«Σε ηλικία 11 ετών πήρα το πρώτο αερομοντελιστικό περιοδικό. Πήγα κάποια μέρα στο βιβλιοπωλείο που ήταν κάτω από τον Άγιο Αχίλλιο.

Τότε αν ήσουν τυχερός έβρισκες μέχρι και σε ζαχαροπλαστείο γιατί δεν υπήρχαν αντίστοιχα μαγαζιά. Ένα χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα το 1980 πήρα το πρώτο μου φάντομ σε κλίμακα 1:72.
… Με δεδομένο πως η 110 Π.Μ. ήταν στα φόρτε της δεν ήθελα και πολύ για να κολλήσω».

*Αν και είχε όνειρο να γίνει πιλότος η ζωή τα έφερε έτσι με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να γίνει αυτό που ήθελε επαγγελματικά. Σε καμία περίπτωση όμως δεν σταμάτησε να είναι κοντά σε αυτό που αγαπάει. Στα αεροπλάνα έστω και υπό κλίμακα.

«Πρέπει να έχεις υπομονή» απαντάει αν υπάρχει μυστικό στη δημιουργία. Το κουτί έχει τα κομμάτια, υπάρχει το σχέδιο όμως όλα εξαρτώνται από τη διάθεση. Θέλει σωστό κόλλημα, τρίψιμο, βάψιμο, βερνίκωμα και πολύ λεπτοδουλειά για να βγει καλό αποτέλεσμα

«Παλιά δεν υπήρχε φωτογραφικό υλικό και εξαρτήματα. Έψαχνες πολύ και για να βρεις τα υλικά αλλά και για το φτιάξεις. Τα περισσότερα γινόταν με το μάτι. Εγώ έχω έναν καλό αερογράφο, κομπρεσέρ και τον κόφτη. Στόχος να το φτιάξω όσο πιο αληθινό γίνεται».

Και μάλλον τα καταφέρνει καθώς τον πλησιάζουν άνθρωποι απ όλον τον κόσμο και του ζητάνε να τους φτιάξει συγκεκριμένα μοντέλα.

«Δεν είμαι μηχανή» ξεκαθαρίζει «αλλά το κάνω με αγάπη». Παρ όλα αυτά φτιάχνει κατά μέσο όρο 30 αεροπλάνα το χρόνο.

Στον ένα όροφο του σπιτιού του έχει εκατοντάδες κουτιά που δεν έχει ανοίξει ακόμα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του «θα χρειαστεί να δουλεύω ασταμάτητα για 23 ακόμα χρόνια για να τα φτιάξω όλα αυτά».

Την τρέλα του για τον μοντελισμό και τα αεροπλάνα την έχει μεταδώσει άθελά του τόσο στη σύζυγό του όσο και στα δύο του παιδιά που το διασκεδάζουν. Τώρα μάλιστα ετοιμάζει και μουσείο.

Όλα αυτά τα χρόνια έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς. Όμως έχει έναν καημό.

Δεν έχει πετάξει ποτέ με πολεμικό αεροπλάνο.

Μα τα χίλια φάντομ…

Δείτε το βίντεο:

Φωτογραφίες – βίντεο: Λεωνίδας Τζέκας

Κείμενο: Κώστας Γκιάστας (Ρεπορτάζ του Κάμπυ)