Το θέμα “των ωφελούμενων του Προγράμματος «Επιχορήγηση με Επιταγές Κατάρτισης για τη Λήψη Υπηρεσιών Κατάρτισης και Πιστοποίησης» γνωστού και ως «Voucher», οι οποίοι εν τέλει μένουν εκτός προγράμματος, λόγω αδυναμίας συμπλήρωσης τμημάτων”, αναδεικνύει με ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας.
Ο Λαρισαίος πολιτικός καταλογίζει ευθύνες στην ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας για την μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη του προγράμματος, αλλά και για την πολυπλοκότητα στους όρους και προϋποθέσεις του, με αποτέλεσμα, τόσο τη μη ένταξη πολλών επιτυχόντων στα προγράμματα που είχαν επιλέξει, όσο και τον χαμηλό αριθμό συμμετεχόντων στο πρόγραμμα.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
Ένα από τα πλέον επιτυχημένα προγράμματα απασχόλησης είναι η “Επιχορήγηση με Επιταγές Κατάρτισης για τη Λήψη Υπηρεσιών Κατάρτισης και Πιστοποίησης”, γνωστό και ως “Voucher”, το οποίο συνδυάζει θεωρία και πρακτική άσκηση, με δυνατότητα μετατροπής της πρακτικής άσκησης των ωφελουμένων σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.
Στο τελευταίο όμως “Voucher” που αφορά 23000 ανέργους ηλικίας 29 – 64 ετών, παρατηρήθηκε το παράδοξο, αρκετοί από τους επιτυχόντες στους πίνακες αποτελεσμάτων, να μην μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα που είχαν επιλέξει.
Βασικές αιτίες του φαινομένου:
•    η προϋπόθεση του προγράμματος για επιλογή μόνο δυο από τους κλάδους αιχμής
•    η μη δυνατότητα μετέπειτα αλλαγής σε άλλο κλάδο
•    ο όρος πως για την λειτουργία τμημάτων απαιτείται ελάχιστος αριθμός 5  επιτυχόντων.
Παράδοξο, επίσης, είναι και το αντιφατικό γεγονός του μικρού αριθμού συμμετεχόντων στο Πρόγραμμα, κάτι για το οποίο το Υπουργείο Εργασίας φέρει σοβαρές ευθύνες, καθώς, η μεγάλη καθυστέρηση έναρξης του Προγράμματος και η πολυπλοκότητα στις προϋποθέσεις του, προκάλεσαν την χαμηλή απορρόφησή του προβλεπόμενου προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα πολλοί άνεργοι να μην συμμετέχουν στη Δράση. 
Επειδή αποτελεί παραλογισμό στην Ελλάδα της κρίσης και της μεγάλης ανεργίας, ωφελούμενοι προγραμμάτων να μην μπορούν εν τέλει να “ωφεληθούν” και προϋπολογισμοί να μην απορροφούνται.
ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κυρία Υπουργέ
Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε έτσι ώστε να λάβουν τις επιταγές εργασίας όλοι οι ωφελούμενοι του προγράμματος;