Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης σχετικά με την πληρωμή των εργαζομένων στην υπό εκκαθάριση ΕΑΣ- Φαρσάλων κατά προτεραιότητα έναντι όλων των οφειλετών και μέτρα στήριξής τους.

Αναλυτικά:

Η ΕΑΣ – Φαρσάλων τελεί υπό καθεστώς εκκαθάρισης από το 2014. Αποτέλεσμα 60 εργαζόμενοι να έχουν οδηγηθεί έκτοτε στην ανεργία ενώ παράλληλα τους οφείλονται δεδουλευμένα, αποζημιώσεις.

Ευθύνη για την εξέλιξη αυτή έχει η διοίκηση της ΕΑΣΦ, που με συγκεκριμένες επιλογές και στήριξη της πολιτικής των κυβερνήσεων οδήγησε την Ένωση Αγροτικών Συλλόγων Φαρσάλων σε χρέη, ελλείμματα και αδιέξοδο. Οι μόνοι που δεν έχουν ευθύνη είναι οι παραπάνω εργαζόμενοι οι οποίοι πετάχτηκαν στο δρόμο, ενώ ακόμη παραμένουν απλήρωτοι εδώ και έξι χρόνια (μισθοί, αποζημιώσεις).

Ακόμη και η πρόσφατη τροπολογία που κατέθεσε η σημερινή Κυβέρνηση (Αρ. 43 ν. 4715/2020) αλλάζοντας το νόμο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2016  η οποία  προέβλεπε πως οι εργαζόμενοι στους υπό εκκαθάριση συνεταιρισμούς αποζημιώνονται τελευταίοι στη σειρά, δε δίνει λύση.

Αυτό συμβαίνει διότι οι εργαζόμενοι μένουν δεύτεροι στη σειρά αποζημιώσεων, αφού το δημόσιο διεκδικεί ως πρώτο την καταβολή αποζημιώσεων λόγω του χρέους σε ΦΠΑ που όφειλε η ΕΑΣΦ.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε:

•    Να έχουν οι εργαζόμενοι προτεραιότητα στην κατάταξη των οφειλετών έναντι όλων ρητά, ώστε όταν προκύπτει προϊόν εκκαθάρισης να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα από άλλους οφειλέτες όπως το Δημόσιο (Οφειλές, ΦΠΑ)

•    οι εργαζόμενοι να απορροφηθούν σε άλλους φορείς του δημοσίου ή της τοπικής Διοίκησης (Δήμους, περιφέρεια κλπ) όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις (πχ Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης)

•    οι εργαζόμενοι να έχουν προσαυξημένη μοριοδότηση για την εμπειρία τους κάθε φορά που γίνονται προσλήψεις προσωπικού πχ. Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ή σε εποπτευόμενους φορείς

•    Όσοι εργαζόμενοι στην ΕΑΣΦ έχουν συμπληρώσει ένα συγκεκριμένο όριο ηλικίας να συνταξιοδοτηθούν με το προγενέστερο καθεστώς που επέτρεπε τη συνταξιοδότηση όσων είχαν 7500 ένσημα τα αντιστοιχούν σε 25 χρόνια για τους άνδρες ηλικίας 55 ετών και για τις γυναίκες ηλικίας 50 ετών