Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσε o βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ κ. Γ. Λαμπρούλης για τα προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.
Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:
Σοβαρά και οξυμένα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας του προσωπικού και την παροχή υποβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας για τα λαϊκά στρώματα της περιοχής.
Και αυτή η κατάσταση οφείλεται τόσο στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αλλά και της υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου, αφού μόνο σε σχέση με το 2017 ο προϋπολογισμός του 2018 είναι μειωμένος κατά 1 εκατ. ευρώ και όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι από τον Νοέμβριο θα υπάρξουν προβλήματα με τις προμήθειες αναγκαίων υλικών αλλά και φαρμάκων.
Οι ελλείψεις σε γιατρούς είναι μεγάλες αφού σύμφωνα με το νέο κανονισμό λειτουργίας – με τον οποίο μειώθηκαν οι θέσεις των γιατρών κατά 25 σε σχέση με τον προηγούμενο που και αυτός υπολειπόταν των πραγματικών αναγκών – θα έπρεπε να υπάρχουν 122 ειδικευμένοι γιατροί ενώ υπάρχουν μόνο 96. Και το πρόβλημα θα επιδεινωθεί περαιτέρω με την επικείμενη αποχώρηση πολλών διευθυντών κλινικών λόγω συνταξιοδότησης, όπως της Μαιευτικής – Γυναικολογικής, Ουρολογικής, Καρδιολογικής, Παθολογικής, Παιδοχειρουργικής κ.ά.
Ίδια η κατάσταση και στο νοσηλευτικό και υπόλοιπο προσωπικό, όπου ενδεικτικά  αναφέρουμε ότι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στο νοσοκομείο συρρικνώθηκε και από 776, που ήταν το 2010, σήμερα φτάνει στους 520, με σημαντικό αριθμό αυτών να είναι συμβασιούχοι ή 8μηνίτες μέσω ΟΑΕΔ.
Αποτέλεσμα των ελλείψεων πέραν της εντατικοποίησης της εργασίας – όπως καταγγέλλουν οι σύλλογοι των εργαζομένων – πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει τις άδειες που δικαιούνταν για το 2017.
Αυτές οι ελλείψεις σε προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό) δημιουργούν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία κλινικών και τμημάτων. Για παράδειγμα η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), με 8 κρεβάτια, λειτουργεί στην ουσία ως ΜΕΘ και μαζί με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, που έχει άλλα 8 κρεβάτια, δηλαδή για 16 κρεβάτια υπάρχουν μόνο 7 γιατροί (!!) όσον αφορά δε το νοσηλευτικό προσωπικό η κατάσταση είναι επιεικώς τραγική (!!)
Στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό οι ελλείψεις είναι μεγάλες ενώ ο υφιστάμενος πλέον είναι πεπαλαιωμένος και προβληματικός. Ενδεικτικά, ο αξονικός τομογράφος παρουσιάζει προβλήματα στη λειτουργία του, στην Καρδιολογική ενώ θα έπρεπε να λειτουργούν τέσσερα μηχανήματα για υπερήχους, λειτουργεί μόνο ένα, οι κλίβανοι της αποστείρωσης αποτελούν «μουσειακά κομμάτια», αφού συμπλήρωσαν 25 χρόνια λειτουργία (οι προδιαγραφές ήταν για 15 χρόνια) κ.ά..
Τεράστιο το πρόβλημα με την άθλια κτιριακή υποδομή του νοσοκομείου αφού τα κτίρια είναι παμπάλαια, με βαθιές διαβρώσεις από το χρόνο, χωρίς κανονική θέρμανση και ψύξη, με ασανσέρ που όταν λειτουργούν είναι προβληματικά και απειλείται η σωματική ακεραιότητα όσων τα χρησιμοποιούν (τραυματισμοί από πτώσεις των ασανσέρ) κ.ά..
Ερωτάται ο κ. Υπουργός σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη λειτουργία του το Γ.Ν. Λάρισας.