Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς θεσπίστηκαν επίσημα ως ευρωπαϊκό πρόγραμμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζονται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σκεπτικό είναι η αναζήτηση της συλλογικής μας μνήμης ως Ευρωπαίοι πολίτες μέσα από την προβολή των ιδιαιτεροτήτων κάθε λαού. Η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα από το 1994. 

Το θέμα του εορτασμού για τη διετία 2015 - 2016 είναι «Βία και Ανεκτικότητα». Θέμα διαχρονικό, πολυδιάστατο, επαναλαμβανόμενο, πάντα επίκαιρο. Αφορά στην ιδεολογία και την πράξη, με διαφορετικές εκφράσεις και δυναμική σε κάθε εποχή.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, θα  υλοποιήσει τη δράση “Ένα Μουσείο για όλους”, ενάντια στο ρατσισμό και στις εκφάνσεις του, που αναμφίβολα αποτελoύν κραυγαλέα μορφή βίας.

Αναλυτικά:

Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στις 10:30 πμ, το Μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του για ομάδα ασθενών από το Ιπποκράτειο Θεραπευτήριο Λάρισας, αποδεικνύοντας πως ένα Μουσείο σύγχρονο δίνει την ευκαιρία σε ομάδες οι οποίες είναι φυσικά, κοινωνικά ή οικονομικά απομακρυσμένες από το χώρο του Μουσείου, ν' αντιληφθούν ουσιαστικά το ρόλο του και την εκπαιδευτική του διάσταση. Σκοπός είναι να περάσει το μήνυμα ότι ο σεβασμός της διαφορετικότητας του άλλου και η δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης της ατομικής ή συλλογικής ταυτότητας είναι επιβεβλημένες αξίες.

Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στις 15:00,  θα οργανώσει ξενάγηση και βιωματικό εργαστήριο για παιδιά από τα ΚΔΑΠ του Δήμου Λαρισαίων, με στόχο μέσα από ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού να εκπαιδευτούν σχετικά με την ανεκτικότητα σε κάθε μορφή διαφορετικότητας διαχρονικά. Εστιάζοντας στο χρονικό πλαίσιο διαμόρφωσης του παραδοσιακού πολιτισμού,  θα  τονιστεί η πολυπολιτισμικότητα της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής κατά την περίοδο της οθωμανικής κατάκτησης, με περιπτώσεις βίας αλλά και ανεκτικότητας. 

Η δράση αυτή στοχεύει στην εκπαίδευση των παιδιών σε θέματα σεβασμού της διαφορετικότητας, που συνδέεται είτε με την εμφάνιση, είτε με τις μαθησιακές και άλλες ιδιαιτερότητες των ανθρώπων, με προσπάθεια να αναδείξει τη μοναδική προσωπικότητα του καθένα, πέρα από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, την καταγωγή, το χρώμα ή τη θρησκεία. 

Τα παιδιά των  Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου και συγκεκριμένα τα παιδιά που παρακολουθούν τα προγράμματα στις δομές του ΚΔΑΠ των Αμπελοκήπων, στο 33ο Δημ. Σχολείο της Νέας Σμύρνης και στο 14ο Δημ. Σχολείο στην περιοχή του Ιπποκράτη, καθώς και οι γονείς τους εάν το επιθυμούν, θα συμμετέχουν στο θεματικό εργαστήρι. 

Το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016 η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ελεύθερη  για το κοινό (10:00- 14:00).