Με πολύ κόσμο έγινε η Φωταγώγηση του παραδοσιακού καραβιού στην πλατεία «Αλησμόνητες Πατρίδες» στη συνοικία Αβέρωφ, για του Χριστού την χαρμόσυνη υποδοχή.

Η  Ένωση  με πίστη στη διατήρηση των εθίμων των προγόνων μας, δίνει μια ξεχωριστή νότα λαϊκής παράδοσης, στις γιορτές των Χριστουγέννων, φωτίζοντας μια γωνιά της Λάρισας, με την αναβίωση του στολισμένου γιορτινού καραβιού.

Το καράβι τοποθετήθηκε συμβολικά στην πλατεία με το όνομα «Αλησμόνητες Πατρίδες» προκειμένου να ενισχύσει μνήμες της ιστορίας μας, ώστε να διατηρηθούν αναλλοίωτες στο χρόνο, ως οδηγοί στην πορεία του ελληνισμού.

Μάλιστα στα πανιά του καραβιού που φωταγωγήθηκε, είναι τυπωμένοι οι χάρτες από Αλησμόνητες πατρίδες, όπως τον Πόντο, την Μικρά Ασία, την Καππαδοκία.

Την επιμέλεια του καραβιού και της ιδέας των πανιών, είχε ο αρχιτέκτονας Θωμάς Παρασκευάς.

Με το παρακάτω ποίημα, η Ιστορική - Λαογραφική Ένωση Λάρισας «Αλησμόνητες Πατρίδες», παρουσιάζει το συμβολισμό της επιλογής της, να φωταγωγήσει ένα καράβι, καθώς άλλωστε οι περισσότεροι κάτοικοι της συνοικίας Αβέρωφ, έχουν καταγωγή από πρόσφυγες των αλησμόνητων πατρίδων:

«Τα καράβια μας δεν έχουνε παροπλιστεί πυξίδες στις καρδιές μας έχουν διατηρηθεί λαχταρούν την ιερή στιγμή να σαλπάρουν στην επιστροφή

Σε πατρίδες αλησμόνητες θωρούν την παλίρροια του χρόνου ανυπομονούν στων αετών προγόνων να δέσουνε τη γη σ’ ακρογιαλιές αιώνων

Στη γη τους ποθούν να φυτευτούν σε λευκά κρινάκια να μετουσιωθούν με την αμόλυντη μορφή στην ιστορία μας γνώσης να γίνουνε πηγή».

Στην εκδήλωση συμμετείχε η παραδοσιακή χορωδία του συλλόγου «Αλησμόνητες Πατρίδες» με Μαέστρο και Δάσκαλο τον Αλέξη Κωνσταντίνου. Την εκδήλωση παρουσίασε ο Θωμάς Αστερίου Πρόεδρος του αδελφοποιημένου συλλόγου Πυθιωτών Λάρισας  «Οι Σελλοί Ολύμπου».
Παραβρέθηκαν η αντιδήμαρχος του Δήμου Λαρισαίων Ρίτα Απρίλη, οι πρόεδροι δημοτικών κοινοτήτων Λάρισας  Ευαγγελία Αργυροπούλου και Ειρήνη Χατζούλη, τα κοινοτικά μέλη Ευαγγελία Στογιάννη, Βασιλική Βαϊοπούλου και ο πρόεδρος της χορωδίας «Ευεστώ» Γιώργος Ραΐλης.