Κυριολεκτικά σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται από χθες οι δενδροκαλλιεργητές της ευρύτερης περιοχής του Τυρνάβου που εξαιτίας του ολικού παγετού και των πολικών θερμοκρασιών που επικρατούν εκφράζουν φόβους για εκτεταμένες ζημιές σε αμπέλια και δένδρα.

Τη νύχτα ο υδράργυρος έπεσε ακόμη και στους -16,9 βαθμούς στον Τύρναβο ενώ ήταν σταθερά κοντά στους -13 από τις 9 το βράδυ μέχρι και σήμερα το πρωί. Ανάλογες και ίσως χαμηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στον Αμπελώνα, το Δαμάσι, το Αργυροπούλι και τα Πλατανούλια, ενώ το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι δενδροκαλλιεργητές της Γιάννουλης και της Φαλάνης.

Μεγάλος κίνδυνος ζημιάς στο φυτικό κεφάλαιο υπάρχει για την ελαιοκομία, ενώ φόβοι για ζημιές εκφράζουν οι αμπελοκαλλιεργητές που βλέπουν το φάντασμα του παγετού του 2001 να πλανάται πάνω από τον κάμπο του Τυρνάβου.

Προς το παρόν οι αγρότες και οι γεωπόνοι της περιοχής τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας την εξέλιξη του φαινομένου αλλά και την αντίδραση των δένδρων μόλις ζεστάνει κάπως ο καιρός.

Πάντως όπως εκτιμούν ο ολικός παγετός θα αφήσει κάποια σημάδια και θα προκαλέσει ζημιές στην περιοχή.

paidis.com