Το δικό της προβληματισμό για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν για τον κορονοϊό στις Δικαστικές Φυλακές Λάρισας, καταθέτει μέσω σχετικής επιστολής που απέστειλε στην Γενική Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής, τις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές και την Ομοσπονδία του κλάδου, η Ενωση Υπαλλήλων των Φυλακών.

Στην επιστολή κατατίθενται, πέντε προτάσεις για την βελτίωση των μέτρων προστασίας που ισχύουν.

Η Ενωση Υπαλλήλων των Φυλακών Λάρισας, επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Tο τελευταίο διάστημα η χώρα μας βρίσκεται σε έναν αόρατο πόλεμο από τον Kορωνοϊό (Covid – 19), ο οποίος μέχρι στιγμής έχει επιφέρει χιλιάδες θανάτους σε όλο τον κόσμο.

Η κυβέρνηση έλαβε έκτακτα μέτρα κατά της εξάπλωσης του φονικού Ιού για την προστασία των πολιτών.

Εμείς οι Σωφρονιστικοί υπάλληλοι εργαζόμαστε καθημερινά σε ένα χώρο υψηλού κινδύνου, λόγω του συνωστισμού πολλών σε κλειστούς χώρους, (Υπάλληλοι και Κρατούμενοι) που ξεπερνούν τα 1000 άτομα.

Δεν θέλουμε να σκεφτούμε τις συνέπειες πιθανής εξάπλωσης του Ιού στον χώρο της φυλακής.

Για αρχή πάρθηκαν κάποια μέτρα χάρη στην καλή συνεργασία ανάμεσα στην Υπηρεσία μας και τους κρατούμενούς του Κ.Κ Λάρισας.

Απαγορεύτηκαν τα επισκεπτήρια και οι άδειες των εγκλείστων και απολυμάνθηκαν και απολυμαίνονται καθημερινά οι χώροι φυλακής και το διοικητήριο.

Ωστόσο θεωρούμε ότι πρέπει να ληφθούν με αποφασιστικότητα και αμεσότητα και άλλα μέτρα για την προστασία όλων μας αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Το Δ.Σ. της (ΕΥΦΛ) Ένωσης Υπαλλήλων Φυλακών Λάρισας σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε εξέφρασε την αγωνία για αυτή την κατάσταση και ζητά:

1) Την διακοπή των μεταγωγών των κρατουμένων εκτός αυτών που γίνονται για σοβαρούς λόγους υγείας αλλά και λόγους τάξης και ασφάλειας. Καθώς και την φειδώ προσέλευση νεοεισερχομένων κρατουμένων.

2) Την άμεση μέριμνα από την πολιτεία για την χορήγηση μέσων προστασίας και πρόληψης όπως Μάσκες – Γάντια – Αντισηπτικά κ.τ.λ. για τους υπαλλήλους αλλά και για τους κρατούμενους. Αυτήν την στιγμή δεν έχουμε δυνατότητα να αγοράσουμε και όταν καταστεί δυνατόν να πραγματοποιηθούν και δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

3) Την άμεση απομάκρυνση των συναδέλφων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και τους γονείς με άδεια ειδικού σκοπού που έχουν θεσπιστεί από την κυβέρνηση.

4) Να γίνεται συχνή θερμομέτρηση των υπαλλήλων που αυτή την στιγμή πραγματοποιούνται πρωί και βράδυ από τους εθελοντές του ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ, όπου με δική μας πρωτοβουλία μας επισκέπτονται. Και με την ευκαιρία αυτού του γεγονότος να ευχαριστήσουμε θερμά τους εθελοντές που δίνουν τα μέγιστα για την αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας.

5) Χωρίς να θέλουμε να εμπλακούμε στις αποφάσεις της Κυβέρνησης, αλλά σαν εργαζόμενοι που έχουμε άμεση επαφή με τις φυλακές και τους κρατούμενούς, να σας προτείνουμε αν είναι δυνατόν να θεσπίσετε άμεσα νόμο για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης όλης της χώρας ώστε να έρθει η εύρυθμη λειτουργία.

6) Τέλος θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τον σοβαρό προβληματισμό μας για την μεγάλη υποστελέχωση όπου έχουμε υποστεί σαν υπηρεσία, με την έλλειψη άνω των 45 υπαλλήλων που σε μια δύσκολη περίοδο σαν αυτή που περνάμε έρχεται πιο έντονα στο προσκήνιο.

Τα χρωστούμενα ρεπό αυξάνονται αλματωδώς που στο δικό μας κατάστημα ξεπερνούν τα 5000 με ότι αυτό συνεπάγεται για την κόπωση του υπάρχοντος προσωπικού και την εξαθλίωση του.

Και πάνω σε αυτό θα ήταν πολύ ευγενικό εκ μέρους της πολιτείας πέραν των άλλων που θέλει να βοηθήσει με έκτακτο Δώρο Πάσχα, να το κάνει και στην δική μας Υπηρεσία που δίνουμε τα μέγιστα σε αυτόν τον αγώνα, που λέγεται ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ.

Τέλος θα απαιτούσαμε την άμεση πληρωμή των νυχτερινών και εξαιρέσημων ωρών που στο δικό μας Κ.Κ. έχουν να πληρωθούν από τον περασμένο Δεκέμβριο».

ert.gr