Συνολική ποινή φυλάκισης έξι ετών επέβαλε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας σε Βολιώτη λογιστή, τον οποίο έκρινε ένοχο για τις κατηγορίες της άμεσης συνέργειας σε απόπειρα απάτης και πλαστογραφία.

Ο λογιστής άσκησε έφεση και ανεστάλη η εκτέλεση της ποινής μέχρι συζήτησης της έφεσης. Το Δικαστήριο επέβαλε στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης 4 ετών για την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε απόπειρα απάτης και 4 ετών για την κατηγορία της πλαστογραφίας και συνολική ποινή 6 ετών.

Ακόμη από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης 2 και 3 χρόνων σε καθέναν από 27 ακόμη κατηγορούμενους, όλοι Ρομά από περιοχές της Μαγνησίας, της Λάρισας και την υπόλοιπη Ελλάδα, που κρίθηκαν ένοχοι για τις κατηγορίες της απόπειρας απάτης και ηθική αυτουργία στην πλαστογραφία.

Σύμφωνα με την πολυσέλιδη δικογραφία (τρεις τόμοι εκατοντάδων σελίδων ο καθένας), ο καταδικασθείς λογιστής «κατήρτισε εξ υπαρχής και καθ' ολοκληρία πλαστά έγγραφα, με σκοπό να παραπλανήσει με τη χρήση τους άλλον, σχετικά με γεγονός που μπορεί να έχει συνέπειες, τις πλαστογραφίες δε αυτές διέπραξε κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια και η συνολική ζημία υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ».

Σύμφωνα επίσης με τη δικογραφία ο λογιστής, με περισσότερες από μία πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ενός και του αυτού εγκλήματος, με πρόθεση παρείχε άμεση συνδρομή σε άλλον δράστη κατά τη διάρκεια και κατά την τέλεση της άδικης πράξης που επιχείρησε να διαπράξει, ήτοι του εγκλήματος της απάτης κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, το συνολικό όφελος της οποίας θα υπερέβαινε το συνολικό ποσό των 30.000 ευρώ, το οποίο (έγκλημα) δεν ολοκληρώθηκε από λόγους ανεξάρτητους της θέλησης του άλλου δράστη».

Ο Βολιώτης λογιστής κατηγορούνταν ότι την περίοδο της διετίας 2005 και 2006 εξέδωσε δεκάδες ψευδείς βεβαιώσεις εργασίας σε διάφορους απ' όλη την Ελλάδα (Πάτρα, Αλεξάνδρεια Ημαθίας, Λάρισα, Αττική), οι οποίοι τις χρησιμοποιούσαν, προκειμένου να λάβουν δάνεια ή να αποκτήσουν πιστωτικές κάρτες από συγκεκριμένη τράπεζα.

Οι χρήστες των εν λόγω βεβαιώσεων κατηγορούνταν επίσης ότι δέχθηκαν συνδρομή σε απάτη από τον Βολιώτη λογιστή. Μεταξύ των χρηστών των ψευδών βεβαιώσεων ήταν και Βολιώτες, που καταδικάστηκαν μαζί με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους.

Μεταξύ αυτών κάτοικος της Ν. Ιωνίας που κατηγορούνταν ότι στις 26 Οκτωβρίου 2005 αιτήθηκε δάνειο στη σε τράπεζα του Βόλου ποσού 17.900 ευρώ για αγορά ΙΧ αυτοκινήτου, παρουσιάζοντας ψευδή βεβαίωση απασχόλησης σε επιχείρηση γενικού εμπορίου, όπου φερόταν να λαμβάνει μισθό 714 ευρώ τον μήνα. Ο ίδιος κατηγορούμενος στις 12 Δεκεμβρίου 2005 αιτήθηκε δάνειο πάλι στην τράπεζα του Βόλου, ποσού 13.980 ευρώ για αγορά επίσης ΙΧ, πάλι παρουσιάζοντας ψευδή βεβαίωση. Το ίδιο έπραξε στις 7 Σεπτεμβρίου 2006, προκειμένου η εν λόγω τράπεζα να του εκδώσει πιστωτική κάρτα με όριο αγορών τα 140 ευρώ...

Άλλη Βολιώτισσα κατηγορούμενη που έκανε χρήση ψευδών βεβαιώσεων, ήθελε να της δοθούν από την τράπεζα ποσά συνολικού ύψους 46.271 ευρώ ως δάνεια, ενώ άλλη κατηγορούμενη από τη Ν. Ιωνία ήθελε να λάβει δάνεια συνολικού ύψους 39.400 ευρώ...

Για 15 αρχικά κατηγορούμενους πάντως το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου είχε ζητήσει την ακύρωση των διώξεών τους, κρίνοντάς τες απαράδεκτες. Συνολικά οι περιπτώσεις που έφθασαν στο ακροατήριο ήταν 34, ενώ ο λογιστής στην απολογία του δήλωσε μεταξύ άλλων πως εκτός ορισμένων περιπτώσεων που εμπλέκεται ο ίδιος, οι υπόλοιπες ήταν έργο άλλων συναδέλφων του, τους οποίους δεν αποκάλυψε η ανάκριση και τις φορτώθηκε αυτός.

e-thessalia.gr