Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και τη ΝΔ εξαπέλυσε από τη Λάρισα, ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, κατηγορώντας τους ότι κρύφτηκαν πίσω από το ψεύτικο αφήγημά τους, που αναφέρει ότι για όλα φταίνε τα μνημόνια.
«Κάθε μέρα διαπιστώνουμε αυτήν την αυταπάτη – ουσιαστικά, την απάτη. Δεν είχαν το σθένος να συγκρουστούν με τα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Τα συγκάλυψαν. Και αυτό το πληρώνει ο Έλληνας πολίτης. Αλλα και σήμερα, όπως εξελίσσεται μια πολωτική αντιπαράθεση ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βλέπουμε ότι διαλέγουν τη μάχη της αλληλοεξόντωσης αντί των μεγάλων αλλαγών στην χώρα», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε αναλυτική αναφορά στα μειωμένα ελλείμματα της κυβέρνησης Καραμανλή, κάνοντας λόγο για προσπάθεια κατασκευής συνενόχων. «Το έγκλημά τους είναι πια ορατό. Βασικός τους στόχος ήταν να κρύψουν την αλήθεια από τον Ελληνικό λαό.
Και εάν δεν με είδατε εξοργισμένο, όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση, αν δεν με είδατε να βγαίνω και εγώ στις πλατείες και στους δρόμους από την αγανάκτησή μου, αν δεν με είδατε να αντιπολιτεύομαι την αντιπολίτευση, όπως έγινε όταν ο Σαμαράς άνοιξε την πόρτα του θηριοτροφείου με τους λαϊκισμούς του, ήταν γιατί ήξερα ότι έπρεπε να αφιερωθώ στη διαχείριση της μεγαλύτερης κρίσης που θα περνούσε η Ελλάδα, αλλά και στη μεγαλύτερη κρίση από την ίδρυση της ΕΕ.
Ήξερα ότι έπρεπε να δείξουμε και να αποδείξουμε, και στην ΕΕ και στις διεθνείς αγορές, σταθερότητα, αξιοπιστία, ηρεμία και αποφασιστικότητα. Ήξερα ότι χρειαζόταν η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση του Ελληνισμού για να αντιμετωπίσουμε μια πυρκαγιά που εξαπλωνόταν.
Ίσως να έκανα λάθος. Ίσως να υπερεκτίμησα τον πατριωτισμό της αντιπολίτευσης.
Ίσως να υποτίμησα τις μηχανορραφίες τους και τα fake news που πότισαν τον Ελληνικό λαό.
Τώρα, μέρα με την ημέρα, όλα αυτά αποκαλύπτονται.
Ο κ. Σόιμπλε, για παράδειγμα, ομολόγησε δημόσια, ότι η κα Μέρκελ επέβαλε το ΔΝΤ γιατί δεν εμπιστευόταν πλέον τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Και τον κ. Μπαρόζο, που κάλυπτε τον κ. Καραμανλή.
Και αυτό, σε απάντηση για όσους πιστεύουν ακόμη στο ψέμα, ότι εμείς ζητήσαμε το ΔΝΤ.
Το τέλος του μνημονίου, έλεγα τότε, το 2014, για να σημάνει το τέλος της κρίσης, θα πρέπει να συνοδεύεται από τις μεγάλες αλλαγές που αναμορφώνουν το Ελληνικό κράτος.
Τη Δημοκρατία μας. Μια Δημοκρατία που επέτρεψε να σπαταλούνται τα χρήματα του Έλληνα πολίτη, ο πλούτος της χώρας, στη σκοτεινή διαδρομή που συνέδεε και συνδέει το πελατειακό κράτος με τα πάσης φύσεως μεγάλα και μικρά συμφέροντα».
«Μετά το μνημόνιο»
Σχολιάζοντας το τέλος των μνημονίων ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε: «Αν θεωρούμε ότι, δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν βαθύτατα προβλήματα στην οικονομία και το κράτος, τότε η απάντηση στο ερώτημα «Μετά το Μνημόνιο, τι;», είναι απλή:
Ξανά Μνημόνιο.
Γιατί; Γιατί θα έχουμε αρνηθεί, τώρα που βρεθήκαμε στην άκρη του γκρεμού και γλυτώσαμε μία εθνική τραγωδία την τελευταία στιγμή, θα έχουμε αρνηθεί να κάνουμε την κρίση ευκαιρία και να αντιμετωπίσουμε την πραγματική ρίζα του κακού που μας έφερε ως εδώ».
Το πραγματικό διακύβευμα, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι «η κρίση έφερε τα μνημόνια, όχι τα μνημόνια την κρίση.
Αυτήν την, πικρή για αυτούς, αλήθεια ανακάλυψαν πρόσφατα, κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ότι, δηλαδή, αν δεν είχε υπάρξει ο αναγκαστικός δανεισμός με το πρώτο μνημόνιο, η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει.
Με το καλό να εγκαταλείψουν και τα υπόλοιπα ψέματα – τις «αυταπάτες», και τις προσπάθειες συγκάλυψης της αλήθειας και των πραγματικών ενόχων, όσο χρήσιμα κι αν νομίζουν πως τους είναι στο κομματικό τους αφήγημα.
Αφήγημα, που καθόλου τυχαία, συμπίπτει με αυτό της καραμανλικής δεξιάς και το οποίο, ούτε ο κ. Μητσοτάκης έχει εγκαταλείψει.
Και όλα αυτά, παρά το κωμικοτραγικό γεγονός ότι, πριν από λίγα 24ωρα, στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας, αναγκάστηκε να ομολογήσει την αλήθεια για τη ρίζα του κακού, προκειμένου να επιχειρηματολογήσει για την υπόθεση NOVARTIS.
Αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι, η σπατάλη στο φάρμακο, όπως και σε άλλους τομείς, ευθύνεται για την κρίση.
Μα κ. Τσίπρα, αν είναι αυτή η αλήθεια, τότε δεν είναι το μνημόνιο που έφερε την κρίση, όπως υποστηρίζατε μέχρι τώρα, αλλά η κρίση που επέβαλε την ανάγκη δανεισμού.
Επομένως, κ. Τσίπρα, το αφήγημά σας κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος.
Δεν μπορείτε πλέον να κοροϊδεύετε τον Ελληνικό λαό.
Είστε έκθετος και μάλιστα, διπλά.
Μια για τα ψέματα που συνειδητά έχετε πει, όσον αφορά το πως φτάσαμε στην κρίση και μια γιατί, αντί να μιλάμε για την ουσία του προβλήματος, που οδήγησε στη σπατάλη στο χώρο του φαρμάκου, προκειμένου να το αντιμετωπίσουμε ριζικά και οριστικά, επιλέξατε την οδό της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής».


Η Τουρκία και τα Σκόπια
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό ο κ. Παπανδρέου, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει με το μέρος της το διεθνές δίκαιο. Έχει συμμάχους, εταίρους, άρτια αμυντική ικανότητα και κατά συνέπεια διάφορες επιλογές για το πως να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση.
Βασικό ζήτημα όμως, η επιλογή μας να είναι αποτέλεσμα έξυπνης και αποτελεσματικής στρατηγικής και ολοκληρωμένου σχεδιασμού.
Η δική μας εκτίμηση είναι, ότι σε πρώτη φάση χρειάζεται να επενδύσουμε στην έξυπνη διπλωματία και να πάρουμε πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της έντασης αξιοποιώντας τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έχει σημασία, ότι μια σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας δεν θα είναι καταστροφική μόνο για τις δύο χώρες αλλά και για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή.
Γι’ αυτό η πρόσφατη συμπεριφορά της Τουρκίας δεν είναι διμερές θέμα.
Για τους Ευρωπαίους, καίρια θέματα που τους αφορούν άμεσα, όπως το προσφυγικό, απαιτούν συνεργασία Ελλάδας, Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε αυτή τη συγκυρία, απαιτείται λοιπόν, συνεχής ενημέρωση και στενή συνεργασία με τους εταίρους μας. Η συμμετοχή μας στην ΕΕ μας δίνει πολλά όπλα στη φαρέτρα μας.
Θυμάμαι τον αγώνα που έδωσα να μπει στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη της Λισαβόνας μια ρήτρα (άρθρο 42, παράγραφος 7), για τη δέσμευση των κρατών – μελών να παράσχουν βοήθεια και να συνδράμουν με όλα τα μέσα ένα κράτος μέλος που δέχεται ένοπλη απειλή στο έδαφος του.
Ας αξιοποιούσαμε, λοιπόν, εποικοδομητικά τη Σύνοδο Κορυφής, Ευρωπαϊκής – Ένωσης – Τουρκίας, που θα γίνει στη Βάρνα το Μάρτιο.
Γιατί η Άγκυρα, δεν πρέπει να ξεχνάει ότι η Αθήνα είναι που ως δημοκρατικό φιλελεύθερο, ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, κρατάει ανοιχτή την πόρτα της Ευρώπης για την Τουρκία.
Και Με την ίδια λογική, ας προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε και το θέμα των Σκοπίων.
Η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να αναδειχθεί ως ο κύριος μοχλός ειρήνης, ανάπτυξης και σταθερότητας στα Βαλκάνια».

ert.gr