Διαμαρτυρία σχετικά με τον αποκλεισμό του ΤΕΙ Θεσσαλίας από το υπό σύσταση Πρότυπο Κέντρο Αγροτικής Εκπαίδευσης στη Λάρισα, έρχεται στη δημοσιότητα μέσω επιστολής.
Στην επιστολή αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:
Σε δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” την 10-9-2017, ανακοινώθηκε επισήμως σχέδιο για τη σύσταση και λειτουργία ενός πρότυπου εκπαιδευτικού και επιδεικτικού κέντρου για τη γεωργία – κτηνοτροφία στη Λάρισα, με επίκεντρο την εγκαταλελειμμένη στην τύχη της τα τελευταία χρόνια “Αβερώφειο Γεωργική Σχολή”.
Το σχέδιο προωθεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  μέσω διαδοχικών συσκέψεων και σε άμεση συνέργεια με:
-    Τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
-    Τον Δήμο Λαρισαίων
-    Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
-    Τη διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος
-    Την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας
-    Τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Λάρισας
Το σχέδιο υπο επεξεργασία, αφορά όπως πληροφορούμαστε την αναβάθμιση των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών, με κύριο υπεύθυνο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον εκσυγχρονισμό και αναστήλωση των εγκαταστάσεων της  “Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής”, τη σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τον Αγροτουρισμό, τη συνεισφορά της Σχολής στα πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα με απώτερο σκοπό της δημιουργία, γιατί όχι κατά τον Υπουργό, μιας “Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Νο 2” στην Ελλάδα.
Τον όλο συντονισμό, αναλαμβάνει κατά το δημοσίευμα ο Δήμος Λαρισαίων με την ευθύνη της σύνδεσης της προσπάθειας με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, ενώ τη χρηματοδότηση θα αναλάβει κατά τα φαινόμενα, το “Κληροδότημα Καρανίκα”.
Κύριε Υπουργέ και Κύριοι του Δήμου  Λάρισας,
Ως ενεργό μέλος της επιστημονικής κοινότητας του ΤΕΙ Θεσσαλίας, τέως Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΤΕΙ/Θ και Καθηγητής σε θέματα που σχετίζονται με το εξαγγελθέν εγχείρημα από τον Υπουργό,  θέλω να εκφράσω την απορία και σε μεγάλο βαθμό την απογοήτευσή μου από την παντελή απουσία από τη διαβούλευση και την προσπάθεια που επιχειρείται, του ΤΕΙ Θεσσαλίας.
Θέλω να υπενθυμίσω και να ενημερώσω όσους δεν γνωρίζουν ότι:
-    Το ΤΕΙ Θεσσαλίας μέσω της αντίστοιχης Σχολής Γεωπονίας, συνεργάζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια με την “Αβερώφειο Γεωργική Σχολή”, διαθέτοντας ότι χρειάζεται από τις υποδομές του για την εκπαίδευση των σπουδαστών της “Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής”, επειδή ακριβώς πίστευε και πιστεύει στο ρόλο που η Σχολή αυτή μπορεί να διαδραματίσει στην οικονομία, την παράδοση και τον πολιτισμό της περιοχής. Σημειώνεται ότι μεταξύ των 2 φορέων (ΤΕΙ Θεσσαλίας και Γεωργικής Σχολής), διεξάγονταν συζητήσεις, για ανεύρεση πόρων που θα βοηθούσαν στην υλοποίηση της κοινής επιθυμίας των 2 φορέων για αξιοποίηση του όποιου δυναμικού της Γεωργικής Σχολής.
-    Τον τελευταίο χρόνο υπήρξε προχωρημένο επίπεδο συζητήσεων μεταξύ του ΤΕΙ Θεσσαλίας (δια του τέως Προέδρου - Πρύτανη του κ. Π. Γούλα) και εκπροσώπων του κληροδοτήματος Καρανίκα για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων, με σύγχρονη παραχώρηση χώρων του κληροδοτήματος, σε συνεργασία με εργαστήρια του ΤΕΙ Θεσσαλίας για παραγωγή αγροτικών προϊόντων προστιθέμενης αξίας με χρήση τεχνολογιών που αναπτύχθηκαν από ερευνητικές ομάδες του ΤΕΙ Θεσσαλίας.
-    Ο Δήμος Λαρισαίων, αρχής γενομένης από τη διοργάνωση της Έκθεσης Agrothessalyτον περασμένο Μάρτιο (που την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, ύστερα από πρωτοβουλία μου προβλήθηκε η συμμετοχή και του ΤΕΙ Θεσσαλίας στη διοργάνωση Επιστημονικής ημερίδας) και με αποκορύφωμα τη σημερινή εξέλιξη, φαίνεται να αγνοεί περιέργως ότι στην πόλη της Λάρισας, αλλά και την ευρύτερη περιοχή (Καρδίτσα, Τρίκαλα), λειτουργεί  ένα από τα μεγαλύτερα Ιδρύματα στην Ελλάδα με εξειδικευμένο προσωπικό υψηλών standards, μεγάλη υποδομή σε εργαστήρια και εγκαταστάσεις, με μεγάλα ερευνητικά προγράμματα σε εξέλιξη που διαφημίζουν το Ίδρυμα διεθνώς. Δεν χρειάζεται βέβαια να υπενθυμίσω ότι χιλιάδες σπουδαστές από όλη την Ελλάδα δηλώνουν την προτίμησή τους για σπουδές στο ΤΕΙ Θεσσαλίας. Τι ακριβώς από όλα τα παραπάνω αγνοεί ο Δήμος Λαρισαίων, εκτός βέβαια από την ύπαρξη του ΤΕΙ Θεσσαλίας;
-    Για τη σχέση του ΤΕΙ Θεσσαλίας με το αντίστοιχο Πανεπιστήμιο της περιοχής, είναι γνωστό ότι σε επίπεδο γεωπονικών σχολών, υπάρχει διαχρονική συνεργασία τόσο σε επίπεδο παραχώρησης εγκαταστάσεων για εκπαίδευση των φοιτητών του Πανεπιστημίου, αλλά και μεταξύ μελών ΔΕΠ των δύο Ιδρυμάτων, όπως για την εκπόνησης πειραμάτων που αφορούν σε διεξαγωγή διδακτορικών διατριβών κλπ, που εγγυώνται την επιτυχία του εξαγγελλόμενου εγχειρήματος, εφόσον η πολιτική ηγεσία και ο Δήμος Λαρισαίων επιδιώξουν τη συνεργασία τους.
Στην προσπάθεια που κάνει ο τόπος ώστε να βρει τα πατήματά του και να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας για τους πολίτες, ασφαλώς και κάθε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση είναι επιθυμητή, αλλά υπο τις παρούσες συνθήκες εγώ τουλάχιστον δεν θεωρώ ότι περισσεύει κανείς και αρχή μου είναι ότι το ατομικό συμφέρον θα πρέπει να υποτάσσεται στο συλλογικό, για το καλό όλων μας.
Ειλικρινά,
Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής
Διευθυντής του Θεσμοθετημένου Εργ. «Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων»
τ. Αναπλ. Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης ΤΕΙ/Θ